Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Niemand wil jarig kind feliciteren

Ach, een zielig kind en niemand wil hem feliciteren met zijn 11e verjaardag vanwege zijn ziekte… Gelukkig zijn er 2,3 miljoen mensen die dat wel willen doen. Probleem: het verhaal bij de foto is nep en iedereen trapt er in.

Achtergrond

Natuurlijk wil iedereen deze jongen feliciteren met zijn verjaardag, hij is alleen niet jarig. Hij heet Lucas Costa en komt uit Brazilië. Hij lijdt aan de ongeneeslijke huidziekte Epidermolysis bullosa EB), ook wel vlinderziekte genoemd. Braziliaanse beroemdheden, zoals de voetballer Neymar, helpen geld in te zamelen voor zijn behandeling. Lucas heeft namelijk veel zorg nodig en dat kost enorm veel geld.

 

Het verhaal van Elvid Dervishi over een schoolvriendje is volkomen nep. Lucas Costa is in december 2016 9 jaar geworden en zijn foto is gejat door Elvid Dervishi. Lucas is slachtoffer van een like-farmer en we noemen dit soort berichten een sick child hoax. Oftewel: nepverhaal rondom een ziek kind voor het verkijgen van likes. Uiteraard zou Lucas meer geholpen zijn als al die mensen geld stuurden, maar helaas, daar is het Elvid Dervishi niet om te doen. Zijn tijdlijn staat vol met vergelijkbare nepberichten.

Sick child hoaxes komen veel voor op Facebook. Hoaxmelding heeft er al vaak aandacht aan besteed maar kennelijk is het niet te stoppen, dit vaak tot veel leed van het kind en de familie. Vooral als er bij de foto’s teksten worden geschreven dat niemand om deze kinderen zou geven vanwege hun ziekte.

Like-farmers kunnen veel geld verdienen door hun pagina te gebruiken om volgers naar een advertentiesite te lokken. Ze worden per view of klik betaald. Naast sick child hoaxes worden o.a. nep-quizjes (“Wie was jij in een vorig leven”), nep-winacties (“Maak kans op 1 van deze twee Mercedessen”), en klikvallen (“Zij Deed Dit En Kijk Wat Er Toen Gebeurde. Afschuwelijk!”) gebruikt. Vaak zitten hier ook mensen achter die je persoonlijke gegevens ontfutselen of zelfs je profiel overnemen.

Advies

Deel en like geen plaatjes van kinderen waarin om likes, felicitaties of ‘amen’ wordt gebedeld. Reageer niet met felicitaties of ‘amen’.

Als je iets wilt doen voor Lucas Costa, ga dan naar zijn tijdlijn of website en lees over zijn ziekte en behandeling. Misschien nog beter om een donatie te doen. Daar heeft hij meer aan dan felicitaties op het profiel van een likefarmer. http://amigosdolucascosta.com.br/

Meer lezen/ bronnen

https://www.facebook.com/Amigos-Do-LUCAS-COSTA-554687174657804/
https://www.instagram.com/amigosdolucascosta/
http://g1.globo.com/mg/grande-minas/noticia/2016/06/…-famosos.html
http://www.vlinderkind.nl/index.php/nl/wat-is-eb
http://www.gva.be/cnt/dmf20170117_02679126/hele-wereld-…-jarig
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/…/687704591390308

Klik hier voor het bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1333 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top