Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Nieuwe drug in scholen: de “snelle aardbei”

Iedereen wil natuurlijk het beste voor zijn kind. Wie heeft van zijn ouders niet de waarschuwing meegekregen geen snoep van onbekenden aan te nemen. Maar niet omdat er drugs in zouden zitten. Dat is namelijk geheel verzonnen.

Achtergrond

Het is ook een raar verhaal: op scholen zouden drugs worden verspreid die lijken op snoepjes. Met de smaak van aardbeien, cola of chocolade, om het aantrekkelijk te maken voor kinderen. Er wordt niet verteld wie dat uitdeelt en waarom. Ook niet wanneer dit is gebeurd.
Het verhaal blijkt al erg oud. Vergelijkbare verhalen doken op in Amerika, zo’n 40 jaar geleden. Toen ging het over LSD in tattoo-plaatjes voor kinderen. De Engelstalige versie met de ‘snelle aardbei’ (Strawberry Quick) is van ca. 2012. Door diverse officiële instanties is dit bericht tot hoax bestempeld. Er is geen enkel bewijs dat dit ooit echt heeft plaatsgevonden.

Maar wat wil het toeval? Afgelopen week is een meisje uit Zeist in het ziekenhuis opgenomen nadat ze op school amfetamine (speed) had binnengekregen. Er is nog niet bekend gemaakt hoe het meisje dit heeft ingenomen. Dat dit in de vorm van een snoepje gebeurde is zeer onwaarschijnlijk. Een deskundige zegt: “Amfetamine wordt meestal gebruikt in poedervorm. Vaak wordt het gesnoven, in een drankje opgelost of in een vloeitje gedraaid en dan doorgeslikt.”

Ondanks dit incident zijn er geen aanwijzingen dat er op scholen als snoepjes vermomde drugs worden uitgedeeld. Het bericht over de snelle aardbei is niet actueel. Het verspreiden van dit soort onjuiste of niet volledige informatie roept schijnzekerheid op. Het bericht suggereert dat je voor snoepjes moet oppassen, maar dat poeders veilig zijn. De werkelijkheid van nu is precies andersom. Daarom is dit bericht nog steeds een hoax.

Advies

Deel het bericht over de ‘snelle aardbei’ niet. Het is onjuist en geeft een verkeerde voorstelling van zaken.

Meer lezen / bronnen

http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/4142591/2015/09/15/Basisschoolleerlinge-die-drugs-binnen-kreeg-kon-sterven.dhtml
http://www.druglijn.be/over-de-druglijn/nieuws/snelle-aardbei-laat-je-niks-wijsmaken%21.aspx
http://www.snopes.com/medical/drugs/candymeth.asp

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

8979 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top