Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Nieuwe drugs. Ze wordt verkocht op scholen.

De scholen zijn weer begonnen en daar zijn de waarschuwingen weer. Pas op voor een nieuwe drug die op scholen verkocht wordt. “Deze drug lost in de taal ” staat er. Niemand weet wat dat betekent maar het klinkt erg genoeg om het bericht massaal te delen. Het is uiteraard nep.

Achtergrond

Het klinkt als een dreigende waarschuwing, geplaatst door Leentje Beerke:

“Nieuwe drugs. Ze wordt verkocht op scholen, de leerlingen noemen het ” candy waarschuw de ouders. Verspreiden. Deze drug lost in de taal en heeft een smaak om jonge kinderen en tieners aan te trekken. Let op uw kinderen”

Op de foto zien we op snoepjes gelijkende pilletjes. Aangezien moderne synthetische drugs als XTC in allerlei vormen voorkomen kunnen dit heel goed pillen zijn die bedoeld zijn om de gebruiker in hogere sferen te brengen. Onder jongeren die veel naar festivals en dancefeesten is een grote groep die wel eens XTC gebruikt.

Hier wordt echter in cryptisch Nederlands gezegd dat de pillen een smaakje hebben om ze aantrekkelijker te maken voor jonge kinderen en tieners. De meeste van dit soort pillen smaken inderdaad erg vies. Er is echter niets bekend van dit soort pillen, bedoeld om te verkopen aan jonge kinderen. Je kunt je ook afvragen of jonge kinderen het geld hebben om te gaan trippen op dit soort pillen. Waarom zou een kind een paar euro uitgeven voor een raar pilletje terwijl je voor dat geld een paar zakken snoep koopt? De logica ontbreekt volledig.

De foto laat ook geen nieuwe drugs zien. Dit verhaal gaat al jaren rond en deze is bijna letterlijk vertaald vanuit het Frans.

“Nouvelle drogue. Elle est vendue dans les écoles, les élèves appellent ça ” Candy Alertez les parents. Faites circuler. Cette drogue se dissout dans la langue et a un goût pour attirer les jeunes enfants et adolescents.FAITES ATTENTION A VOS ENFANTS”

“Cette drogue se dissout dans la langue” betekent niet “Deze drug lost in de taal” maar “Deze drug lost op op de tong”. De fout is ontstaan door de vertaalmachine van Facebook.

Dit verhaal werd vorig jaar veel gedeeld in Frankrijk en was toen al een hoax. Er was destijds al niets bekend van dit soort pilletjes op scholen. De foto is nog wat ouder en is veelgebruikt bij een vergelijkbaar verhaal uit 2016 in Brazilië. De drugs zijn dus zeker niet nieuw. Er zijn veel varianten van dit soort verhalen. Een bekende is de waarschuwing voor Strawberry Quik oftewel ‘snelle aardbei’.

Leentje Beerke (Marleen Bernaert) verspreidt deze hoax willens en wetens. Haar nepbericht is al meer dan 40.000 keer gedeeld.

Advies

Deel geen nepverhalen over nieuwe drugs die op scholen aan jonge kinderen worden verkocht. Het verhaal is een hoax.

Meer lezen / bronnen

https://www.20minutes.fr/societe/2289095-20180613-reseaux-sociaux-attention-fausse-alerte-drogue-ecoles
https://www.stopblablacam.com/culture-et-societe/2811-1257-non-il-n-y-a-pas-de-nouvelle-drogue-nommee-candy-qui-serait-vendue-dans-les-ecoles
https://www.vost.es/stopbulos/view/16/Dulcecitos-de-Papa-y-Mama
http://jusro.com.br/docinho-a-nova-droga-assusta-pais-e-professores-nas-portas-das-escolas/
https://www.boatos.org/brasil/docinho-nova-droga-esta-chegando.html

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

10012 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top