Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

NS: Asielzoekers mogen gratis met de trein

Er is een recente vorm van oplichting en misleiding aan een opmars bezig. Het gaat om het trekken van zo veel mogelijk bezoekers naar websites waar o.a. met valse winacties persoonlijke gegevens worden ontfutseld. Het lokmiddel: sensationele nieuwsberichten die vals blijken.

Achtergrond

In dit geval gaat het om een nepbericht over een cadeautje van de NS aan Syrische asielzoekers: gratis reizen. Er valt weinig over dit bericht te zeggen behalve dat gelogen is. De NS geeft aan: “dit bericht is niet waar en wij weten hier ook niks van.” De ophef is er echter niet minder om. Het blijkt dat er maar weinig valse informatie nodig is om aversie tegen vluchtelingen aan te wakkeren.

Andere voorbeelden van populaire misleidende nieuwsberichten in de afgelopen tijd o.a. : “Joran van der sloot pleegt zelfmoord” en
“De overheid is €2500 verschuldigd aan elke Nederlandse burger.”

‘Kijkhet.nl’ en zustersite ‘dagelijks.nu’ verspreiden deze berichten om zoveel mogelijk bezoekers te trekken. Deze websites maken o.a. gebruik van affiliate-marketing. Dat betekent dat zij betaald krijgen voor elke klik naar een andere website waar men bijzonder geinteresseeerd is in persoonlijke gegevens. En vergis je niet: mits in voldoende hoeveelheden kun je met het vergaren van persoonlijke gegevens een flinke boterham verdienen. De truc is meestal om mensen een duur cadeau te beloven. In ruil voor zo’n valse belofte geven deelnemers makkelijk persoonlijke data weg. Het resultaat kan zijn dat je aan een duur sms-abonnement vastzit of overstelpt wordt met reclame in je e-mailbox. Dit fenomeen wordt clickbait genoemd (klikval). Het valse nieuwsbericht is het aas en met kliks op het bericht wordt de bezoeker ‘in de val gelokt’.

Advies

Berichten die te mooi of vreemd zijn om waar te zijn, zijn meestal niet waar. Controleer daarom altijd de bron. ‘Kijkhet.nl’ en ‘dagelijks.nu’ verspreiden voornamelijk overdreven en bewust misleidende verhalen.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/nederlandsespoorwegen/posts/1706087142940606?comment_id=1706089432940377
https://www.facebook.com/dehoaxwijzer/posts/708990619237595
https://nl.wikipedia.org/wiki/Clickbait
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1756473294585380&id=1666720236894020

Klik hier voor het bericht op Facebook

Reacties

Aantal keer bekeken

68 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top