Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Ouders doden zoon (7) en doktoren vinden een briefje in zijn hand

Clickbait-sites verspreiden dit nepverhaal over een 7-jarige jongen die door zijn ouders zou zijn vermoord. Ooit bedoeld voor bewustzijn voor kindermishandeling is het nu niets anders dan een klikval. Hoe meer je klikt, hoe rijker de verspreider wordt.

Achtergrond

Dit gaat over de 7-jarige Ivan die door zijn ouders zou zijn mishandeld, met de dood tot gevolg. Het wordt meestal verspreid met de volgende tekst:

“Mijn naam is Ivan. Ik ben 7 jaar oud. Ik hou van mijn mama en papa, maar om eerlijk te zijn ben ik ook een beetje bang van hen. Ze slaan me maar ik begrijp gewoon niet wat ik dan verkeerd doe.”

Of in het Engels:

“My name is Ivan and I’m 7-years-old. I love my mom and dad, but I’m also very afraid of them. They often hit me and I don’t understand why.”

Het verhaal gaat verder over het leven van het jongetje. Hij wordt niet begrepen op school en zijn ouders  mishandelen hem als hij slechte cijfers haalt. Op een gegeven moment slaat zijn vader hem het ziekenhuis in na slechte cijfers op een proefwerk. Ivan overlijdt als gevolg van de mishandeling. “Maar dan zien doktoren een briefje in zijn hand dat hun hart meteen brak: Dit stond er namelijk in de brief geschreven“,  aldus de klikval op de Facebookpagina.

Volgens volgendevideo.nl had de jongen het erg moeilijk met zijn eigen dood (sic!): “In deze video zie je het tragische verhaal van een zeven jaar oud jongetje dat vermoord is door zijn ouders. De jongen heeft nooit goed geweten hoe hier mee om te gaan en heeft dus ook een heel erg moeilijk en natuurlijk veel te kort leven gehad.

Er wordt doorgaans niet bij verteld dat het om een fictief jongetje gaat. Ivan van 7 jaar oud bestaat niet. Het verhaal is ooit in de wereld gebracht om mensen bewust te maken van kindermishandeling maar is niet gebaseerd op feiten. De video op de website van volgendevideo.nl toont maar een seconde lang dat het gaat om een fictief verhaal en dat de beelden geen enkele relatie hebben met het verhaal.

Screenshot video

Ook de foto’s die het verhaal begeleiden hebben er niets mee te maken. De (soms geblurde) foto van Ivan is niet van hem maar van een model. De foto’s van dit jongetje werden tot mei van dit jaar als stockfoto verkocht via o.a. Shutterstock en Alamy. Stockfoto’s worden gebruikt door nieuwsmedia om een verhaal te illustreren als actuele foto’s ontbreken. Deze foto’s zijn vaker gebruikt bij verhalen over mishandelde kinderen.  Officieel werden de foto’s aangeprezen als  “Young boy who has a facial injury that was sustained as a result of a collision“, oftewel: een jongen met verwondingen als gevolg van een botsing.

Het verhaal over Ivan werd door clickbait-site Newsner in mei 2017 breed verspreid. We vermoeden dat de foto toen voor Shutterstock en Alamy niet meer interessant werd om te verkopen. Iedereen kende het jongetje inmiddels (abusievelijk) als Ivan. Sindsdien zijn de foto’s daar niet meer te vinden.

De foto van het proefwerk van de jongen is van internet geplukt en heeft geen relatie met het verhaal van Ivan. Het is een opgave Frans die sowieso veel te moeilijk is voor een jongen van 7, zelfs als zou Frans zijn moedertaal zijn. De vragen zijn op middelbareschoolniveau. Volgens de datum op de het proefwerk stamt het uit 1961!

Kortom: het verhaal over Ivan is verzonnen. Clickbait-websites als volgendevideo.nl doen alsof ze begaan zijn met het lot van mishandelde kinderen. Dat is niet zo. Zij willen dat dit soort berichten veel gedeeld worden omdat ze daar geld mee verdienen. Clickbaits kennen moraal noch fatsoen. De bezoeker is doelwit van reclame en wordt gebruikt om de (misleidende) boodschap verder te verspreiden.

Advies

Deel geen nepverhalen van clickbait-sites. Het verhaal over de 7-jarige Ivan die door zijn ouders zou zijn vermoord is nep.

Meer lezen / bronnen

https://en.newsner.com/family/parents-kill-7-year-old-son-then-doctor-finds-a-note-in-boy-s-hand-that-crushes-my-heart/
http://viraltrend.nl/niemand-luistert-naar-7-jarige-daarom-komt-tot-drama-laatste-woorden-brengen-me-aan-huilen/
https://pixabay.com/nl/school-examen-franse-slecht-683553/
https://volgendevideo.nl/index.php/2017/11/20/mishandelen-jongetje-ouders-5/
https://www.steigerhoutenvoerbakken.nl/waargebeurd-verhaal

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

2260 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top