HOAX
Paracetamol met dodelijk virus
Met medicijnen is het altijd oppassen. Je moet er niet teveel van nemen en niet gebruiken voor dingen waarvoor ze niet bedoeld zijn. Maar moet je paracetamol laten staan omdat die besmet is met een dodelijk virus? Nee, dit is volstrekte onzin.
Achtergrond
Het bericht is vermoedelijk ergens in september 2016 voor het eerst verspreid, o.a. in Angola en Brazilië. In die versies gaat het om de P/500 van het merk Aeknil. Al jaren eerder ging hetzelfde verhaal rond over paracetamol die besmet zou zijn met het Ebola-virus. Op dit moment wordt het veel gedeeld op WhatsApp en Facebook en gaat het de hele wereld over.
Machupa is inderdaad een dodelijk virus. Het komt voornamelijk voor in Zuid-Amerika (Bolivia) en wordt verspreid door knaagdieren. Er is geen enkel bewijs dat dit ooit in contact is gekomen met paracetamol, of zelfs dat zich op deze manier zou kunnen verspreiden.
Het verhaal over de paracetamol met virussen is dus volkomen uit de duim gezogen. Het is niet bekend hoe en waarom dergelijke verhalen in de wereld worden gebracht. Wat we wel weten is dat veel mensen zo’n verhaal klakkeloos geloven en delen. Het is uiteindelijk niets anders dan bangmakerij.
Advies
Deel de nepwaarschuwing over virussen in paracetamol niet. Het verhaal is niet waar.
Meer lezen / bronnen
http://www.thestar.com.my/news/nation/2017/02/09/health-…-paracetamol/
http://www.boatos.org/saude/paracetamol-p500-contem-virus-machupo.html
http://www.hoax-slayer.net/hoax-machupo-virus-in-paracetamol/
http://www.medicinfo.nl/%7B3F4D9E97-7F44-488D-B2F3-8428A3CBC1E6%7D
http://otyrar.kz/2017/02/rassylku-v-whatsapp-…-farmacii/
Laatste wijziging:
Reacties
