Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

PAS OP !! Bijna iedereen’s account gehackt

Het klonen van een account is eenvoudig en kan voor komen. Maar is bijna ‘iedereen’s’ account gehackt? Natuurlijk niet, dan zou de helft van de accounts een kopie zijn van de andere helft. Het verhaal is dus een hoax die al jaren rond gaat.

Achtergrond

Dit is een klassieke hoax, een bangmakertje. We hebben hier in 2013 en 2014 al eens over geschreven. De tekst luidt als volgt:

“Blijkbaar is bijna iedereen’s account gehackt. Je profielfoto en je naam worden gebruikt voor het aanmaken van een nieuw facebook account. En dan willen ze je vrienden toe voegen. Je vrienden denken dat jij het bent en accepteren je vriendschapsverzoek. Vanaf dit moment kunnen de hackers schrijven wat ze willen onder jouw naam!! …..”

Dit verhaal gaat al jaren ronde, in diverse gedaantes. Soms wordt ook de hacker met name genoemd en wordt vermeld dat het om een ‘nieuwe’ methode zou gaan. Niets is minder waar. Zo lang social media bestaan kun je eenvoudig een account maken met een naam en foto die je van een ander account hebt gekopieerd. Dat kan bij Twitter, Facebook, Instagram, etc. Hier is echter geen sprake van het hacken van een account maar het klonen, kopiëren. Hacks komen wel voor maar in vrijwel alle gevallen heeft de persoon dan via een phishingbericht zelf toegang tot zijn account gegeven: ‘Bevestig je identiteit als je met dit spel mee wilt doen’, ‘Installeer deze app om het filmpje te bekijken’, ‘Log in om de uitslag van de quiz met je vrienden te delen’, ‘Krijg toegang tot grote prijzen met je Facebook-acount’, etc.

Het bericht heeft  duidelijke kenmerken van een hoax, maar blijkbaar ziet niet iedereen deze:

  • De waarschuwing in hoofdletters: ‘PAS OP!!’
  • Het overdreven gebruik van uitroeptekens: !!
  • De overdrijving: ‘Iedereen’s account is gehackt’
  • De gevaren: ‘Vanaf dit moment kunnen de hackers schrijven wat ze willen onder jouw naam!!’
  • De emotionele oproep om het te verspreiden: ‘.. zodat al je vrienden zijn gewaarschuwd!’
  • De aanbeveling te kopiëren: ‘Niet delen. Maak een kopie & plak.’
  • De bron die geen bron is:  ‘Dit kreeg ik net van iemand anders’
  • De waarschuwing : …dus beter zijn we gewaarschuwd”

Vooral de waarschuwing – vaak verpakt in het gezegde ‘Een gewaarschuwd mens telt voor twee‘ is de veroorzaker dat hoaxes worden verspreid. Maar het is bangmakerij, levert schijnveiligheid op, doet een beroep op emotie, en geeft de verspreider een excuus. Alle waarschuwingen op Facebook op een rij maakt ons leven niet veiliger of prettiger.

Omdat klonen van een account incidenteel kan voorkomen is het advies dit bij Facebook te rapporteren als het je overkomt. Krijg je een tweede vriendschapsverzoek van een bekende, neem dan contact op met die persoon. Want het komt natuurlijk ook voor dat iemand echt een nieuw account neemt. Er is absoluut geen sprake van een grootschalige hack op deze manier.

Advies

Deel de waarschuwing dat alle accounts zijn gehackt niet. Het bericht is niet waar.

Meer lezen / bronnen

http://www.hoax-wijzer.be/hoaxes/semi-hoaxsommigehackershebbenietsnieuwsgevondenzenemenjeprofielfotoenjenaamenmakeneennieuwfb-account
https://plazilla.com/page/4295077482/hoax-hackers-maken-een-nieuw-facebook-account-uit-jouw-naam
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/137112806449492/
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/250026948491410

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

6546 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top