Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Pas op voor 088-telefoonnummer van Ziggo

Een 088-nummer dat je rekening leegplundert? Kan dat wel? En weet Ziggo zelf wel welke telefoonnummers het bedrijf gebruikt? Het antwoord op beide vragen is nee. Deze waarschuwing is een hoax.

Achtergrond

Alweer een ‘bijna-echt-gebeurde-situatie’. Bijna echt, want er gebeurt eigenlijk niets en toch ontstaat er een verhaal alsof er werkelijk iets vreselijks aan de hand is. Volgens dit verhaal is het telefoonnummer 088-1212833 van criminelen die je rekening leeg plunderen. Hoe dat kan staat er niet bij, misschien omdat het volledig fantasie is.

Iemand van de familie Ploeg krijgt in dit verhaal een sms-bericht van Ziggo, de bekende aanbieder van diensten voor internet, telefonie en televisie. Het bericht gaat over een afspraak voor een monteur. Volgens zeggen heeft die persoon geen monteur besteld dus wordt er contact opgenomen met Ziggo. De medewerker van Ziggo kent dit nummer niet en een vermoeden wordt bewaarheid: dit moet van criminelen zijn.

Deze aanname slaat eigenlijk nergens op. 088-nummers worden vaak door bedrijven gebruikt als alternatief voor een 0900 betaalnummer of een 0800 gratis nummer. Nummers die beginnen met 088 kosten nooit meer dan het lokale tarief, waar je ook  bent in Nederland. Het is dus niet mogelijk dat je via zo’n nummer enorm op kosten wordt gejaagd, tenzij je uren met zo’n nummer belt. Word je zelf gebeld dan kost opnemen sowieso niets.

Er zijn veel nepwaarschuwingen voor dubieuze telefoonnummers. Het bijzondere van dit geval is dat medewerkers van Ziggo niet allemaal weten welke nummers in gebruik zijn en daarom verkeerde informatie geven. Het nummer is echt van de Ziggo-afdeling die de planning van monteurs doet. Maar medewerker ‘MZ’ van ZiggoWebcare schreef op Twitter over dit nummer: “Ja, daar worden veel kosten voor berekend! Neem contact met ons op via 0900-1884 (normaal tarief) of als je een vaste lijn hebt via 1200“. Collega ‘PR’ was beter op de hoogte, bleek na een paar dagen: “Oeps, een foutje van mijn collega. Stom en slordig. Dit nummer is van Ziggo en bellen is tegen lokaal tarief.’

Ook de schrijfster van deze nepwaarschuwing had dat kunnen weten want een reactie op haar bericht luidt: “Ik ben een medewerker bij Ziggo en dit telefoonnummer klopt gewoon. Dit is het telefoonnummer waar je op kunt bellen om een monteur af te zeggen. Het is vrij nieuw daarom weet niet elke medewerker van het bestaan van dit telefoonnummer.” Jammer dat mensen de reacties op hun eigen berichten niet serieus nemen maar blijven volharden in hun eigen fantasie.

De conclusie is dat er mogelijk een sms door Ziggo naar de verkeerde persoon is gestuurd, waarin een telefoonnummer stond dat wel van Ziggo is maar niet bij iedereen binnen de onderneming bekend. Medewerkers van Ziggo hebben zelf bijgedragen aan het verspreiden van valse informatie over 088-nummers. Niettemin is degene die zo’n vals bericht opstelt met het verzoek te delen, zelf verantwoordelijk.

Advies

Deel de nepwaarschuwing over 088-1212833 niet. Dit nummer is echt van Ziggo.

Meer lezen / bronnen

https://www.ziggo.nl/klantenservice/bellen/servicenummers/
https://www.facebook.com/gertie.ploeg/posts/1649576941802870
https://twitter.com/ZiggoWebcare/status/910452535823097856
https://twitter.com/ZiggoWebcare/status/911213025495052293

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

3932 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top