Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Plastic rijst

Om met de deur in huis te vallen: plastic rijst is nog nooit aangetoond en een balletje maken van rijst is alleen bewijs dat je een balletje kunt maken van rijst.

Achtergrond

Volgens Sedwin M. zijn we allemaal slachtoffers van georganiseerde vergiftigingen waardoor mensen dood gaan aan kanker en andere ziektes. Hij heeft ‘bewijs’: van rijst kun je balletjes maken en plastic kun je recyclen.

Er kloppen een paar dingen niet aan het verhaal:

  • van bepaalde soorten rijst kun je balletjes maken. Dit komt niet door plastic in de rijst maar het hoge gehalte zetmeel. Van zetmeel wordt o.a. lijm gemaakt en (let op!) plastic.
  • plastic in rijst kun je niet aantonen door er een balletje van de maken maar alleen door laboratoriumanalyses. Andere methoden (bijv. drijven of zinken, verbranden) zeggen weinig. Er zijn duizenden soorten ‘plastics’ met unieke eigenschappen.
  • Het filmpje waarin plastic zakken worden gerecycled tot korrels laten precies dat zien: recycling. Dit is geen productie van rijst maar van korrels voor de industrie.

Er gaan al jaren verhalen rond over plastic rijst. In meerdere landen zijn recent de nietszeggende proefjes met rijstballetjes opgedoken. Wereldwijd worden deze spookverhalen verspreid, allerlei autoriteiten bemoeien zich ermee en het resultaat is steeds hetzelfde: geen plastic. Ook de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit waakt hierover en zegt dat nooit plastic is aangetroffen. Recentelijk is het ene Ben Machi Sahal gelukt balletjes te maken van XXL-rijst van Lidl. Ook hij denkt ten onrechte dat er plastic in zijn rijst zit.

Logisch is het verhaal over plastic rijst niet. Er is geen tekort aan rijst en deze productiemethode is waarschijnlijk vrij duur. Daarnaast, als het zo makkelijk te zien zou zijn en giftig is, is het een slecht alternatief voor echte rijst. Vreemd voor een product dat wereldwijd wordt verkocht.

Dit is een klassieke hoax. Iemand hoort een verhaal op een verjaardag, komt iets onbekends tegen in de eigen omgeving en koppelt verhaal en gebeurtenis aan elkaar. Een complot wordt vermoed en een hoax is geboren. We komen dit vaker tegen. Een nepverhaal over plastic rijst wordt gekoppeld aan de kleverige eigenschappen van rijst en kennelijk ontstaat spontaan de gedachte dat we allemaal via deze methode worden vermoord. Uiteraard zonder een spoor van bewijs.

Advies

Ondanks de tientallen verhalen en filmpjes is plastic rijst een mythe. Deel de nepverhalen over plastic rijst niet. Er is nog nooit plastic rijst aangetroffen.

Meer lezen / bronnen

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/import-…/inhoud/plastic-rijst
https://www.facebook.com/ben.machisahal/posts/138808293342489
http://www.nu.nl/nucheckt/4768866/nucheckt-…-rijst.html
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/505729416254494:0
http://www.deccanchronicle.com/nation/…-telangana.html
http://newsinfo.inquirer.net/711317/theres-no-fake-rice-nfa
http://english.sakshi.com/news/2017/06/08/plastic-rice-fake-officials
http://www.jamaicaobserver.com/news/No-plastic-in-Lisa-s-rice_86537
http://food.ndtv.com/food-drinks/indian-…-1706117
http://www.timeslive.co.za/africa/2016/12/30/Nigerias-plastic-rice-real-but-inedible-official
http://www.foroyaa.gm/archives/15547
https://www.youtube.com/watch?v=77-KuBJah-w
http://www.thenewsminute.com/article/fact-check-there-such-thing-called-plastic-rice-63356
http://www.snopes.com/plastic-rice-from-china/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1499 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top