Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Plunderaars eten slangen en apen op na orkaan op Sint-Maarten

In vrijwel alle media van het land was het bericht te vinden over inwoners die na de orkaan Irma op Sint-Maarten de lokale dierentuin plunderden, op zoek naar apen en slangen om op te eten. Ophef alom hoewel wel duidelijk was dat er maar 1 bron van het verhaal was. Nu komen de getuigenissen binnen: het was een klassiek broodje aap, een hoax.

Achtergrond

De verwoesting aangericht door de orkaan Irma op Sint-Maarten is groot. Veel mensen zijn ontredderd omdat ze alles hebben verloren. Vier personen hebben in deze ramp het leven verloren op het Nederlandse deel van het eiland. Zoals zo vaak in zo’n situatie slaan plunderaars hun slag in verlaten huizen en winkels.

Dan duikt er een bizar verhaal op in de media. Irma Neijman, niet toevallig voorztter van Animal In Need SCF, doet op 12 september op Facebook een verschrikkelijke ontdekking. Sunitha, haar contactpersoon op Sint-Maarten,  belt haar ‘huilend en wanhopig’ op. ‘Door haar tranen heen een trillende stem: “Ze plunderen de zoo, ze stelen de apen en de slangen en ze eten deze op, de mensen zijn gek geworden!”.

Irma zegt: “Het besef van deze gruwelijke waarheid slaat me even lam”. Ze vraagt niet door maar gaat een bericht schrijven op Facebook. Ze doet een oproep om te delen en te doneren aan haar stichting. Ze plakt er een foto bij van honden in het water die zich vastklampen aan een boot. Een aangrijpend beeld. De media pikken het op en hoewel een journalistieke regel zegt : ‘Eén bron is geen bron!’ verschijnt het in tientallen nieuwsmedia: van de Telegraaf tot anders zo betrouwbare media als Lindanieuws en De Dagelijkse Standaard (sic!). De laatste gebruikt het zoals gewoonlijk om Sylvana Simons van haatzaaierij en leugens te betichten. Omdat foto’s van de dierentuin op Sint-Maarten ontbreken wordt voor het gemak vaak een foto van mantelbavianen uit de voormalige dierentuin in Emmen gebruikt (2013).

Irma Neijman heeft ook geen foto dus haar plaatje met zwemmende honden is gegoogeld. Het gaat om een beeld uit de overstromingen in Bangkok, Thailand in 2011. De foto’s zijn dus allemaal nep en hebben niks met de situatie op Sint Maarten te maken. Maar is het verhaal over het opeten van wilde dieren echt? Nee, zegt de overbuurman van de dierentuin tegen verslaggever Sander Paulus van RTL Nieuws. Nee, zegt de inwoner Ed Gumbs tegen verslaggever Edwin Timmer van de Telegraaf, die met camera ter plaatse is. Het is een broodje aap. Beelden laten zien dat de verwoesting groot is, er blijken toch nog verschillende dieren rond te lopen waaronder een paar varkentjes. Een makkelijker en gebruikelijker diersoort om te eten dan een slang of een aap.

Hoewel Irma Neijman door velen is gewezen op het feit dat haar verhaal ongeloofwaardig en ongecontroleerd was meende zij toch op basis van zo’n verhaal aandacht te vragen voor een inzamelingsactie van Animal in Need, die al eerder was gestart. Ze is hierin mede geholpen door diverse media die nauwelijks gecontroleerd hebben of het ook klopte. We kunnen wel stellen dat er sprake is van misleiding als je op basis van zo’n zwak verhaal met valse foto probeert mensen geld uit hun portemonnee te praten, ook al is het voor een goed doel. Pas nadat de Telegraaf – die iets recht te zetten had – beelden uit de dierentuin van Sint-Maarten toonde heeft Irma haar Facebook-bericht verwijderd, zonder rectificatie. Uiteraard is het leed dan al geschied: mensen hebben op verkeerde gronden gedoneerd aan de stichting en de beeldvorming van eilandbewoners als apeneters is ontstaan waardoor veel mensen hebben aangegeven niet te doneren aan de landelijke actie voor de wederopbouw van Sint Maarten op 15 september 2017.

Opmerking: er zijn dubieuze inzamelingsacties, waaronder op de Facebookpagina Noodweer Online (voorheen Noodweer  Nederland). De bedenker hiervan is Robert Coret, hij belooft elke donatie op zijn bankrekening te verdubbelen (max. 25 euro per donatie). Coret is een bekende likefarmer op Facebook die al een spoor van misleiding heeft achtergelaten. Controleer altijd goed welke organisatie de inzamelingsactie organiseert als je iets wilt geven.

Screenshot Faceookpagina Noodweer Online 7/9/2017

Advies

Deel geen nepverhalen over plunderaars die apen en slangen eten uit de dierentuin van Sint-Maarten. Het is verzonnen.

Meer lezen / bronnen

http://www.telegraaf.nl/reportage/29242862/___Opeten_dieren_is_broodje_aap___.html
https://www.lindanieuws.nl/nieuws/orkaan-irma/schokkend-bericht-dierentuin-sint-maarten-wordt-geplunderd-apen-gegeten/
http://www.telegraaf.nl/tv/29212110/___Dieren_Sint-Maarten_opgegeten___.html
http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/09/afschuwelijk-plunderaars-op-sint-maarten-breken-de-dierentuin-binnen-en-eten-de-apen-op/
https://twitter.com/SanderRTLNieuws/status/907657548983087104
https://www.animalinneed.com/helpen/actie-door-kinderen/3215-koekebakkers-helpen-de-honden-op-sint-maarten
http://www.bangkokpost.com/learning/learning-news/266585/animal-flood-rescue
http://strangesounds.org/2013/08/strange-animal-behavior-zoologists-are-puzzled-by-mysterious-baboon-sit-ins-in-dutch-emmen-zoo.html
https://www.facebook.com/NoodweerOnline/posts/773955859459332/
http://nl.hoax.wikia.com/wiki/Robert_Coret
https://nos.nl/artikel/2192483-vrijdag-nationale-actiedag-voor-sint-maarten.html

 

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

602 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top