Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Pool krijgt taakstraf van 120 uur voor doodrijden 2-jarig kind en haar opa en oma (HOAX)

Het maatschappelijk debat over Zwarte Piet neemt bizarre vormen aan. Een van die uitingen is opruiing door middel van nepnieuws. Zo wordt hier het Nederlands rechtssysteem aangevallen op basis van een nieuwsbericht over een noodlottig ongeval. Alleen is dat bericht achterhaald.

Achtergrond

John Eijkemans krijgt veel bijval voor dit bericht op Facebook:

“een Pool krijgt taakstraf van 120 uur voor doodrijden 2-jarig kind uit Heesch en haar opa en oma

ROERMOND – Een 33-jarige man uit Polen is vrijdag door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Meijel. Bij het ongeval kwamen vorig jaar mei drie familieleden, een 64-jarige vrouw, haar 67-jarige man en hun 2-jarige kleindochter uit Heesch

O..ja…. voor de Friezen was de eis 240 uur omdat ze een bus met rassisten tegen hielden. .

Goed voor elkaar he…in Nederigland.😟”

Het bericht is al bijna 20.000 keer gedeeld.  Eijkemans vergelijkt de straffen voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval en het tegenhouden van een bus demonstranten op de snelweg met elkaar. Het blijkt niet te kloppen. Zo heeft de Poolse bestuurder een gevangenisstraf gekregen.

De feiten:

In mei 2013 verliest een automobilist de controle over zijn voertuig en schiet van de weg af. Het noodlot wil dat hij op een fietspad terechtkomt waarbij drie familieleden, grootouders met hun 2-jarige kleindochter, om het leven kwamen. De rechtbank van Roermond achtte de man, een destijds 32-jarige Pool, schuldig aan het veroorzaken van dit ongeluk. Er was geen sprake van drank of verdovende middelen en de rechter achtte niet bewezen dat hij te hard had gereden. De man werd in november 2014 veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur.

In 2016, in hoger beroep, heeft de Pool echter vijftien maanden celstraf gekregen van het Gerechtshof in Den Bosch. Ook kreeg hij een rijontzegging van vier jaar opgelegd en werd zijn auto verbeurd verklaard. Het hof achtte de man schuldig aan zeer onoplettend, onvoorzichtig en onachtzaam rijden. De verdachte zou o.a. met een te hoge snelheid de bocht zijn ingereden, zegt het Hof. Daarmee is de eerder opgelegde werkstraf vernietigd en vervangen door een gevangenisstraf van 15 maanden, conform de eis.

In november 2017 was een groep tegenstanders van Zwarte Piet op weg naar de nationale intocht van Sinterklaas in Dokkum. Zij hadden toestemming van de burgemeester om daar, onder voorwaarden,  te demonstreren. Onderweg, op de A7 ter hoogte van Joure, werden de bussen van de demonstranten tot staan gebracht door een groep boze Friezen die niet wilden dat de intocht zou worden verstoord. In november 2018 werden 33 van deze ‘Blokkeerfriezen’ door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld voor taakstraffen van 80 tot 200 uur en boegbeeld Jenny Douwes kreeg 240 uur wegens opruiing.  De straf werd mede bepaald doordat de blokkade een ernstige inbreuk op de rechten op betoging en vrijheid van meningsuiting deed, aldus de rechter.

Het bericht van John Eijkemans is onvolledig en onjuist. De Poolse automobilist heeft uiteindelijk een gevangenisstraf gekregen en geen taakstraf. Het eerdere vonnis is nooit in werking gesteld daarom is het negeren van het hoger beroep hierin misleidend.

Daarnaast was de eis voor de Friezen weliswaar 240 uur, maar alleen voor aanstichter Jenny Douwes. De blokkeerders kregen lagere straffen. Verder is het onvoorzichtig rijden met een (ongewild) dodelijk gevolg heel wat anders dan het opzettelijk blokkeren van een snelweg en belemmeren van het democratisch recht op vrije meningsuiting.

Het bericht rept over de demonstranten als “een bus met rassisten”. John Eijkemans vergeet dat het om meerdere bussen ging, zowel op de A7 als de A6, waarbij de inzittenden gebruik maakten van hun democratisch recht. Naast dat het niet zo kies is om een drama met drie dodelijke slachtoffers te gebruiken voor deze vergelijking, zijn bericht kan zonder meer worden aangemerkt als opruiend en misleidend.

Conclusie

Het bericht over de werkstraf voor een Poolse bestuurder en de Friezen is misleidend en geeft niet de werkelijkheid weer. De Pool heeft gevangenisstraf gekregen en de Friezen gemiddeld een kortere werkstraf dan 240 uur.

Meer lezen / bronnen

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Noord-Nederland/Nieuws/Paginas/Werkstraffen-voor-blokkeerders-A7-en-initiatiefneemster-blokkade.aspx
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHSHE:2015:3709
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/185118/Pool-krijgt-taakstraf-voor-doodrijden-2-jarig-kind-uit-Heesch-en-haar-opa-en-oma
https://www.lc.nl/friesland/Eis-voorwaardelijke-celstraf-Jenny-Douwes-taakstraffen-voor-33-blokkeer-Friezen-23654575.html

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

7561 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top