Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Like=respect voor geamputeerde meisjes

Like farming is een methode het verkrijgen van zoveel mogelijk likes op een Facebookpagina. Het gaat dan meestal om misleiding of emotionele chantage. Bij ‘sick child hoaxes’ worden foto’s van zieke of misvormde kinderen gebruikt om likes te verkrijgen. Kindermisbruik komt op internet dus vaker voor dan je denkt.

Achtergrond

Sick child hoaxes zijn moreel verwerpelijk. We komen ze vaak tegen: de foto’s van kinderen met kanker, aangeboren afwijkingen of slachtoffers van ongevallen. Meestal met een valse oproep om steun of amen uit te spreken. Alsof het niet erg genoeg is wordt vaak ook nog eens emotionele chantage gepleegd (“Negeer als je niks om hen geeft…”).

De foto van de twee meisjes is mogelijk nep, maar daar is geen bewijs van te vinden. De foto is echter nooit op Facebook geplaatst met de bedoeling dat anderen daar gewin uit halen. De Facebookpagina ‘De beste snaps ooit’ maakt echter op een schaamteloze manier misbruik van deze meisjes. Achter deze pagina zit de website viralvideos.nl, die geld verdient door filmpjes (en veel reclame) te tonen. Dit soort pagina’s schiet op dit moment als paddenstoelen uit de grond. Het zal geen verbazing wekken dat ‘De beste snaps ooit’ tjokvol staat met vergelijkbare en andere misleidende berichten. Het zijn vooral whizzkids die dit soort dingen doen en een manier gevonden hebben om op een makkelijke manier rijk te worden.

Facebookpagina’s als ‘De beste snaps ooit’ zijn niet begaan met het lot van gehandicapte kinderen. Van ‘1 like = 1 respect’ worden de meisjes op geen enkele manier beter. Wie dit soort pagina’s leuk vindt spekt alleen de bankrekening van de beheerder. Of de foto echt is of niet, vanwege het misleidende karakter van het bericht wordt dit als hoax beoordeeld.

Advies

Deze foto wordt misbruikt door gewetenloze geldwolven. Wie begaan is met deze meisjes klik niet op ‘vind ik leuk’ en deelt niet hun foto van ‘De beste snaps ooit’. Rapporteer de foto bij Facebook.

Meer lezen / bronnen

http://www.zdnet.com/article/facebook-removes-sick-baby-hoaxes-urges-users-to-report-more/
http://www.dailylife.com.au/life-and-love/real-life/facebooks-sick-child-hoaxes-20130701-2p77g.html
http://facecrooks.com/Scam-Watch/plea-to-media-regarding-sick-child-hoaxes.html
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/pb.130426727118100.-2207520000.1440540919./472472276246875

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

72 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top