Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Schoonzusje met 1-jarige dochter vermist

Soms wordt een oprechte oproep vanzelf een hoax. Vaak komt dat omdat zo’n oproep erg onzorgvuldig is opgesteld en veel mensen klakkeloos delen. Dit schoonzusje met haar 1-jarige dochter zijn niet vermist. Kunnen we afspreken haar eens met rust te laten?

Achtergrond

Het vermissingsbericht luidt als volgt:

“Mensen alsjeblieft. Laat iedereen die je kent deze.foto delen. Het gaat om mijn schoonzusje met haar 1 jarige dochter die vermist zijn. Alsjeblieft help mij en de rest van de familie. Deel deze foto of je haar nou kent of niet.”

De oproep is gedaan in 2012 en gaat over een jonge vrouw die er zelf voor had gekozen enige tijd uit het zicht van familie te blijven. Dat deed ze een jaar later nog eens. Lang was onduidelijk over wie dit verhaal ging maar maar na onderzoek van het tv-programma Vermist is in 2014 gebleken dat er van een echte vermissing geen sprake was. Het ging om Tessa M. uit Brussel die na de uitzending van het programma weer in contact kwam met haar familie.

Het vermissingsbericht van Tessa is erg onzorgvuldig opgesteld omdat er tekst in een foto is gezet maar zonder datum of contactgegevens. Je kunt dit dus wel delen maar al zou je deze jonge vrouw ergens hebben gezien dan is nog onduidelijk waar je met dergelijke informatie naartoe moet. Door de manier waarop de oproep is opgesteld is rectificatie ook niet mogelijk. En aangezien een foto op internet voor eeuwig is, zal deze oproep altijd over internet blijven zwerven. Het is daarom verstandig nooit zomaar een vermissingsoproep te delen.

Deze versie van het bericht is uit 2013 en wordt nog honderden keren per dag gedeeld, inmiddels al bijna 400.000 keer. Wij hebben al meermalen over deze zaak een melding gemaakt. Helaas laat de verspreider van dit nepbericht, ene Theo van Veen, dit gewoon gebeuren.

Advies

Deel de oproep voor het vermiste schoonzusje niet. Er is geen sprake van een vermissing.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/373460079481429
https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/andere-waarschuwingen/obsoleetschoonzusjemethaar1jarigedochtervermist
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1389965591253469

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

4192 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top