Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Shocking secrets of the food industry

De voedingsindustrie is er op uit om ons allemaal te vergiftigen. Tenminste dat geloven veel mensen en om dat te bewijzen wordt dit filmpje vaak gedeeld. Hierin worden de meest schokkende geheimen van de industrie onthuld. De waarheid is: het zijn geen geheimen en de meeste beweringen zijn onwaar. Het is een clickbait.

Achtergrond

We zien in dit filmpje achtereenvolgens de schokkende best bewaarde geheimen van de voedingsindustrie:

 1. Appels worden voorzien van een waslaagje om ze beter houdbaar te maken. Je moet ze daarom wassen.
 2. Sinaasappeldrankjes zitten vol kleurstoffen en chemicaliën, zo laat wit servetje zien.
 3. Als je een cakeje onder de stromende kraan uit elkaar pulkt houd je synthetische vezels over.
 4. Sommige mayonaise bevat zetmeel en dat is schadelijk.
 5. Honing heeft een genetisch geheugen waardoor je kunt zien welke honing zuiver is.
 6. In een glas warm water smelt margarine niet en boter wel.
 7. Als je frisdrank filtert door een waterfilter haalt dan wordt het kleurloos.
 8. Een cup met kant en klare noedels is maar gedeeltelijk gevuld met noedels.
 9. Sommige cottage cheese kan zetmeel bevatten.

Een korte toelichting op de beweringen:

 1. Appels maken van nature een waslaagje aan en die beschermt de appel tegen uitdroging. De Jonagold voelt duidelijk vettiger aan dan de Elstar en is om die reden langer te bewaren.  Op Nederlandse en Belgische appels wordt geen was op appels gespoten. In sommige andere landen zoals de VS wel. Die was is van natuurlijke oorsprong en niet giftig. Wassen is om die reden niet nodig en helpt ook niet.
 2. Er zijn veel mensen thuis aan het roeren geslagen. Een wit servet of tissue in een glas met Fanta, Mirinda, o.i.d en roeren maar. Sommigen zeggen dat het servet alle kleur opneemt en er kleurloze vloeistof overblijft. Anderen krijgen niets behalve een oranje servet. Feit is dat met een gewone servet of tissue het onmogelijk is dat alle kleur wordt opgenomen. Hier worden speciale kleurabsorberende doekjes gebruikt. Wat het verder bewijst? Niets! Dit is bangmakerij voor chemicaliën. De servettest zegt niets over de samenstelling en de aard van de ingrediënten.
 3. In deegproducten van tarwe zijn van nature eiwitten aanwezig. Bepaalde eiwitten vormen tijdens het kneden van het deeg lange ketens en geven zo structuur aan het eindproduct. Dit zijn gluten. Als je een deeg of in dit geval een cupcake uitwast, hou je gluten over in een soort kauwgomachtige structuur. Dit zijn geen synthetische vezels.
 4. Sommige mayonaise bevat zetmeel. Dat is een feit. Gemodificeerd zetmeel dient als binder en geeft structuur aan allerlei producten. Het is niet schadelijk. Zetmeel in deze producten komt o.a. van aardappelen of mais. Zetmeel vormt onze belangrijkste bron van koolhydraten en is al duizenden jaren onderdeel van onze voedingsproducten (brood, pasta, groenten, fruit, etc. Huisgemaakte mayonaise hoort geen zetmeel te bevatten maar als mayonaise in een fabriek wordt gemaakt is meestal een middel nodig om de structuur goed te houden. Vaak wordt hiervoor zetmeel gebruikt. Zetmeel wordt aangetoond door een paar druppels jodium. Zetmeel in mayonaise is niet schadelijk.
 5. In het filmpje is te zien hoe door slim zwenken met water een soort honingraatstructuur te zien is in de honing. Dit bewijst verder niets. Honing heeft geen genetisch geheugen. Het verhaal is klinkklare onzin.  Honing waarbij dit optreedt is ook niet beter of slechter.
 6. Margarine en boter zijn twee verschillende producten. Ze gedragen zich in warm water anders en komt door de samenstelling en de smelttemperatuur van de ingrediënten. In margarine wordt inderdaad vaak palmolie toegepast. De test zegt echter niets over de gezondheidseffecten van deze stoffen.
 7. De test laat zien wat er gebeurt als je frisdrank door een waterfilter giet. Dan wordt het kleurloos. Verder bewijst de test niets. Het zegt niets over de gezondheidseffecten van frisdranken.
 8. Een cup met noedels is niet geheel gevuld omdat de noedels gedroogd zijn. Door het hete waren zetten ze uit en nemen meer ruimte in. Dan heb je alsnog een kop vol. De droge noedels zitten niet onderin omdat ze op deze manier beter contact maken met het water en niet aan elkaar plakken. Als je ze onderin legt krijg je snel een plakkerige klont.
 9. Volgens het filmpje zit er in sommige cottage cheese zetmeel. Dat zou aangetoond worden met de jodiumtest. Wij hebben geen cottage cheese met zetmeel kunnen vinden, maar zelfs als een fabrikant meent het product een betere structuur te moeten geven, zetmeel is niet schadelijk of gevaarlijk.

Conclusie: de maker onthult geen schokkende geheimen maar liegt en manipuleert er vrolijk op los. In het ene verhaal wordt geklaagd over teveel zetmeel (mayonaise en cottage cheese), in het andere over te weinig (de noedels) en bij de volgende wordt het er uit gespoeld (cupcakes). De testjes bewijzen nul komma nul over de schadelijkheid van de genoemde voedingsmiddelen. Als je wilt weten wat er in Fanta, honing of margarine zit kun je ook gewoon het etiket lezen in plaats van deze nietszeggende thuistestjes. De samenstelling van deze producten is geen geheim.

De verspreider Bright Side is een populaire clickbaitwebsite die mensen veel sprookjes vertelt over voeding en gezondheid. Dit filmpje met totale quatsch is maar liefst 40 miljoen keer bekeken!

Advies

Alle 9 beweringen of suggesties in dit filmpje zijn nep. Deel het filmpje daarom niet.

Meer lezen / bronnen

https://www.nrc.nl/nieuws/2010/08/19/hoe-kan-het-dat-een-appel-glimt-moet-ik-m-wassen-11933029-a1193916
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gluten
https://www.reviewed.com/laundry/features/dread-the-red-sock-in-a-white-laundry-load-maybe-you-need-laundry-insurance
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zetmeel
https://www.remia.nl/producten/mayonaise/mayonaise-top-down-tube-500-ml/
https://www.youtube.com/watch?v=AL0tFH9sK54
https://www.youtube.com/watch?v=rwA5Ggj_ywM
https://gezondergenieten.nl/wax-op-appels/
https://www.leukerecepten.nl/margarine-vs-boter-alles-moet-weten-anno-2018/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

3407 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top