Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Doe de spiegelcheck in de paskamer

Het schijnt dat er regelmatig halfdoorlatende spiegels (je kent ze wel van politieseries) bij paskamers worden gebruikt om te gluren. Volgens dit verhaal moet je daarom altijd met je vinger testen of de spiegel in je paskamer wel een echte spiegel is. Voordat we allemaal paskamerspiegels gaan bevoelen: het verhaal is niet waar.

Achtergrond

Een halfdoorlatende spiegel is een spiegel waarbij de spiegelende coating zo dun dat er toch nog wat licht doorheen kan. Hippe zonnebrillen hebben ook dit effect. De drager kijkt als het ware van de achterkant door een spiegel. Dit type spiegels wordt ook gebruikt in verhoorkamers bij de politie. Voorwaarde is wel dat je vanuit een donkere omgeving kijkt naar iets wat goed verlicht is.

Spiegels werken als volgt: er is altijd een drager (een glasplaat) en er is een spiegelende laag (meestal een coating van metaal). Bij een normale spiegel zit de spiegelende coating aan de achterzijde van de spiegel. Dit is relatief goedkoop om te produceren en de coating is goed beschermd tegen vuil en krassen. Bij sommige andere types coating, zoals bij zonwerende beglazing of halfdoorlatende spiegels zit de spiegelende laag meestal aan de voorzijde. Omdat deze laag kwetsbaarder is, is dit duurder en ingewikkelder om te produceren. Bij dubbel glas zit de coating meestal aan de buitenkant van het binnenste glas.

De vraag is hoe je kunt testen of het een echte of een halfdoorlatende spiegel betreft. Dat blijkt in de praktijk lastig. Je kunt je vinger ertegen houden en dan gebeurt precies het omkeerde als in bijgaand verhaal: juist als je een afstand ziet tussen je vinger en het spiegelbeeld is het waarschijnlijk een echte spiegel. Maar bij dun glas is dit amper te zien. Deze truc werkt ook niet bij dubbel glas want dat kan halfdoorlatend zijn terwijl je toch een afstand ziet.

Het meest opvallende aan een halfdoorlatende spiegel is dat deze in een wand moet zijn gemonteerd en dat er een ruimte achter de spiegel is. Een spiegel die gewoon is opgehangen of aan een muur bevestigd is altijd een normale spiegel. Is een spiegel in een wand gemonteerd kun je erop kloppen. Mogelijk hoor je dan of er nog een wand achter de spiegel zit of niet. Met een zaklantaarn zou je op het glas kunnen schijnen, misschien kun je dan iets zien. Je kunt de spiegel ook bekrassen of stukslaan maar op dat soort destructieve testmethodes zit een winkeleigenaar natuurlijk niet te wachten.

De belangrijkste vraag is misschien of er aanwijzingen zijn dat dit soort spiegels in pashokjes worden gebruikt. Dat blijkt absoluut niet het geval. Er zijn hierover geen meldingen bekend. Het is ook niet logisch. Om zoiets te maken moet je een ruimte achter een pashokje hebben met een flink gat in de muur waarin een halfdoorlatende spiegel is gemonteerd. Dit is ingrijpend, duur en met een grote kans op ontdekking. Vandaag de dag kun je hetzelfde effect hebben met een minuscule camera van een paar tientjes. Wie wil gluren heeft wel andere middelen ter beschikking. Sowieso is gluren met camera’s of spiegels strafbaar.

Samengevat: Het is technisch niet goed mogelijk om op deze manier te testen of een spiegel halfdoorlatend is en er is ook geen aanleiding toe.

Advies

Deel het bericht over het testen van spiegels in paskamers niet. Het is onjuist en nutteloos.

Meer lezen / bronnen

 

http://isitcorrect.tumblr.com/post/75377279763/shady-brain-farm-this-is-a-post-that-currently
http://www.snopes.com/crime/warnings/mirror.asp
http://urbanlegends.about.com/od/crime/a/two_way_mirror.htm
http://science.howstuffworks.com/question421.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eenrichtingsspiegel

 

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1977 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top