Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Swiffer doekjes dodelijk voor de hond (2018)

Grote bedrijven zijn vaak het onderwerp van roddel en kwaadsprekerij. We kennen de indianenverhalen over de hamburgers van McDonald’s (waar mensenvlees in verwerkt zou zijn) of Coca Cola (dat geschikt zou zijn als pesticide). Dit verhaal gaat over een product van Swiffer waar honden en katten aan zouden sterven. Het is een onzinverhaal.

Achtergrond

Al sinds 2004 gaat dit verhaal rond, met een 5-jarige Duitse Herder in de hoofdrol. Destijds als kettingbrief via de e-mail, later via Hyves. Sinds die tijd duikt het steeds weer op, nu weer via Facebook en Messenger. Het is hardnekkig maar het is ook flauwekul. De stoffen in de Swiffer-producten zijn bij normaal gebruik niet schadelijk voor hond of kat.

De tekst luidt:

“Ik krijg net een berichtje door van iemand ie in de Hart voor dieren een artikel heeft gelezen, daar staat het volgende: Ik ben net met mijn hond bij de dierenarts geweest voor zijn jaarlijkse inenting. Er is bij hem  levercirrose geconstateerd. Hij is nog jong. En volgens de dierenarts is dit dier de zoveelste in enkele maanden waarbij dit ziektebeeld optreedt. Enkele weken geleden een Duitse Herder van 5 jaar. Hij kwam nooit zonder toezicht buiten, en was ook nooit met gif in aanraking geweest. Het dier wertd uit zijn lijden verlost en er werd autopsie gedaan. En de oorzaak? Het bleek de Swiffer te zijn, de vochtige vloerdoekjes dus! Niet te geloven!

Het probleem is bij de fabrikant bekend, want bij de kleine lettertjes staat dat je de doekjes bij kinderen en huisdieren weg moet houden. Er zit een ijzerafbrekend middel in en als dieren hun poten aflikken dan krijgen ze die troep binnen, Geef dit a.u.b. aan iedereen door die huisdieren of kleine kinderen heeft.”

De versie uit 2017 duikt in 2018 weer op en is een variant op een ouder verhaal van een paar jaar eerder.

 

Een broodje aap-verhaal herken je altijd aan het feit dat het geen duidelijke oorsprong heeft: wie heeft het meegemaakt, waar en wanneer is dit gebeurd? Bronnen ontbreken steevast.  Inhoudelijk vallen ook dingen op. Het is raar dat zo’n product überhaupt verkocht zou mogen worden. Wat is eigenlijk een WetJet? En raar dat dit niet in het nieuws is geweest. Waar is de reactie van Proctor & Gamble (de makers van Swiffer)? Nou hier:

“De veiligheid van Swiffer doekjes voor het gebruik in huishoudens met huisdieren werd nader onderzocht en door onafhankelijke experts wetenschappelijk en veterinair bevestigd.

Swiffer doekjes kunnen zonder problemen in huishoudens met huisdieren gebruikt worden. Er zitten geen inhoudsstoffen in, die schadelijk zijn voor mens of dier. Het hoofdbestanddeel van de Swiffer vochtige doekjes is water. De reinigingsmiddelen worden wereldwijd in normale schoonmaakmiddelen gebruikt en hebben een concentratie, die voor mens en dier veilig en onschadelijk is.”

En dan de pseudo-wetenschap:  of “Er zit een ijzerafbrekend middel in” of “een bestanddeel dat een molecuul verschilde van antivries”. Dat zegt totaal niets. Schoon water of rattengif verschillen ook maar een molecuul met antivries. Antivries drinken levert trouwens nierschade op en geen leverfalen. Wat blijkt verder: de Swiffer WetJet wordt al jaren niet meer verkocht in Nederland en België. Het verhaal komt oorspronkelijk uit de VS en later is toegevoegd dat het om doekjes zou gaan.

Advies

Deel het broodje aap-verhaal over de giftigheid van Swiffer-producten niet. Het is totale onzin.

Meer lezen / bronnen

http://www.volkskrant.nl/archief/herdershond-verslikt-zich-in-broodje-aap~a680935/
http://www.tubantia.nl/regio/enschede/hondenfans-zaaien-swiffer-paniek-1.2568042
http://www.snopes.com/critters/crusader/swiffer.asp
https://www.mimikama.at/holland/de-swiffer-hoax/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

6018 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top