Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Sylvana: “Matthijs van Nieuwkerk ook bij verzet tegen Zwarte Piet”

De blaadjes vallen weer en het Sylvana-bashen is begonnen. Of je nu voor of tegen bent, kunnen we eens stoppen met die haatreacties in de Zwarte Piet-discussies? Want haatzaaiers maken er hun beroep van mensen boos te maken met nepnieuws en zelfs nepaccounts. Want dit bericht is, net als zoveel andere, niet van Sylvana Simons. De hele pagina is zelfs nep.

Achtergrond

Nederland wordt geacht een land te zijn waar het recht op een vrije mening zwaar telt. Behalve als je Sylvana Simons heet. Het aantal nepberichten over haar is zo groot dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders inmiddels denkt dat zij zou gaan emigreren als Zwarte Piet zwart zou blijven. De Facebook-pagina PVV Aanhangers heeft gisteren deze bekende hoax weer uit de mottenballen gehaald en opnieuw in roulatie gebracht: “Sylvana Simons roept bij NPO radio 2: “Als Zwarte Piet niet verdwijnt uit Nederland, dan vertrek ik zelf.” En zo heeft Sylvana al ontelbare uitspraken in de mond gelegd gekregen die ze nooit heeft gedaan. Het bericht wordt opnieuw duizenden keren gedeeld door mensen die hun onderbuik voeden met dit soort nepinformatie. Politiek bedrijven met nepnieuws is volkomen normaal geworden in kringen van de PVV en is een manier geworden om mensen monddood te maken. Het wekt dus geen verbazing dat ook pagina’s als Eigen volk eerst en We zijn de leugens zat deze hoax te pas en te onpas uit de kast trekken.

Screenshot Facebookpagina PVV aanhangers

Mensen vragen zich af waar Sylvana de tijd vandaan haalt om het hele jaar met Zwarte Piet bezig te zijn. Terechte vraag en het antwoord is dat ze dat niet heeft. Anderen plaatsen valse berichten uit haar naam of maken zelfs een valse profielpagina aan. Er is dus een pagina onder de naam van Sylvana die niet van haar is, nota bene met de naam @sylvanasimonsofficial. Die is, zoals Sylvana zelf zegt, “duidelijk aangemaakt om mensen op Facebook te misleiden en uit mijn naam onzin, haat, leugens en racisme te verspreiden.

Screenshot echte Facebookpagina Sylvana Simons

Zoals te verwachten komen er op deze pagina nepberichten die vervolgens een hoeveelheid haat oproepen waar je broek van afzakt. Haters roepen de meest vreselijke dingen over een ander, zonder enige schroom of terughoudendheid of zich ervan te overtuigen of  de aangeboden informatie wel klopt. Het is een stroom aan doodwensen en andere misselijkheden. allemaal gebaseerd op nepnieuws. Geen enkel bericht op die pagina is waar, zoals er van de meeste berichten over Sylvana weinig klopt. In dit geval wordt ook een andere bekende Nederlander is het nepverhaal betrokken, namelijk Matthijs van Nieuwkerk.

Wij kunnen ons niet voorstellen hoe het moet voelen dat in Nederland gewoon een pagina aangemaakt kan worden met iemands naam, waarmee zoveel haat aan het adres van die persoon opgeroepen kan worden. De honderden pesters, want dat zijn het, vormen met hun reacties ook een gevaar voor de persoonlijke veiligheid van het slachtoffer. Het zal je maar overkomen dit soort dingen te ontvangen.

Screenshot reactie op valse Facebookpagina van Sylvana

Screenshot reactie op valse Facebookpagina van Sylvana

Screenshot reactie op valse Facebookpagina van Sylvana

Screenshot reactie op valse Facebookpagina van Sylvana

Uiteindelijk blijken deze pagina’s vaak van gewetenloze like-farmers. Ze hebben naast haatzaaien een ander doel: likes verkrijgen. De pagina Nederland en Zwarte Piet flikte dat ook. Eerder dit jaar veel nepberichten over bekende Nederlanders en hun mening over Zwarte Piet. Dat leverde zoveel likes op dat de pagina commercieel ging: je ziet nu alleen nog maar links naar clickbaits. De pagina Zwarte Piet moet blijven doet precies hetzelfde.

Advies

Deel geen valse berichten over Sylvana Simons of die niet van haar afkomstig zijn. De bedoeling van deze bericht is mensen boos te maken en haat aan te wakkeren. Laat je niet verleiden tot scheldpartijen en doodwensen. Rapporteer het nepaccount bij Facebook

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1223247091109639&id=810266429074376
https://www.hoaxmelding.nl/laster/sinterklaaspagina-blijkt-haatzaaier/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

3739 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top