Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Met thermografie borstkanker opsporen is beter dan mammografie

In een bericht dat zich in razend tempo verspreidt wordt thermografie aangeprezen als alternatief voor mammografie. Volgens de schrijfster zou je er juist kanker van krijgen. Er wordt gesuggereerd dat Duitsland geen mammografie meer kent. Er wordt beweerd dat in Nederland mammografie alleen nog wordt toegepast vanwege de investering in apparatuur. Al deze claims zijn niet waar of onbewezen.

Achtergrond

Op 17 oktober 2015 verscheen op de Facebookpagina van het blad Margriet een link naar een artikel over een nieuwe en minder pijnlijke manier van het maken van een mammogram. In een van de reacties kwam het onderwerp thermografie ter sprake. Deze reactie is vervolgens doorgekopieerd en een eigen leven gaan leiden.

Hier wordt beweerd dat met thermografie  eerder borstkanker kan worden opgespoord dan met mammografie. Ook zou je van mammografie juist kanker krijgen. Maar niemand weet dit want het wordt nooit verteld: “de kosten voor de aanschaf van mammografie moeten er eerst uit.”

 

Wat is waar?

  • Is een thermogram net zo betrouwbaar als het gaat om opsporing van borstkanker als een mammogram? Nee. Op een thermogram zijn andere dingen te zien dan op een mammogram. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het één het ander kan vervangen. In gevallen dat een mammogram aanleiding geeft tot verder onderzoek is in 40-45% daadwerkelijk sprake van borstkanker. Voor thermografie zijn daar geen getallen van bekend. Met een thermogram kan geen borstkanker worden vastgesteld. Weefselonderzoek is  altijd noodzakelijk.
  • Wordt mammografie in Duitsland toegepast? Ja, zoals in elk Europees land. Duitsland kent een vergelijkbaar bevolkingsonderzoek als Nederland. Ook daar is mammografie de normale methode van screening. Borstkanker komt in Duitsland veel minder voor dan in Nederland.
  • Krijg je kanker van het maken van een mammogram? Nee, niet wat betreft het mammogram dat gemaakt wordt in het kader van het bevolkingsonderzoek (vrouwen ouder dan 50 jaar). Bij jonge vrouwen is in bepaalde gevallen wel een licht verhoogde kans, daarom wordt dit nauwelijks toegepast.
  • Is de keuze voor mammografie in plaats van thermografie gebaseerd op een kostenoverweging? Nee. Er is geen enkele aanleiding om dit aan te nemen. Deze twee technieken zijn fundamenteel verschillend en geven ook totaal verschillende informatie.

Het is goed te weten dat ook commerciële aanbieders van thermogrammen, zoals Thermografie Amsterdam, zelf aangeven dat thermografie niet bedoeld is als alternatief voor mammografie. Het is aanvullend, net als zelfonderzoek, en kan op jonge leeftijd worden uitgevoerd.

Advies

Deel het bericht over thermografie als alternatief voor mammografie niet. Het bevat onjuiste informatie.

Meer lezen / bronnen

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_borstkanker/Veelgestelde_vragen/Borstfoto_s#bk04
https://www.thermografie-amsterdam.nl/faq
https://www.facebook.com/margrietNL/posts/963462263715676
http://www.nu.nl/gezondheid/2904587/grotere-kans-borstkanker-mammografie.html
http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/kanker/borstkanker/verschillen-internationaal/
http://www.borstkanker.nl/vragen_over_thermografie
http://medical-thermography.nl/wat-is-thermografie-2/
http://www.mammo-programm.de/
https://www.facebook.com/sonja.koops.5/posts/770131866432262
http://www.fda.gov/forconsumers/consumerupdates/ucm257499.htm

Klik hier voor dit bericht op Facebook

 

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

210 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top