Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Tiewraps om autovelgen zijn een markering van criminelen

Criminelen zijn overal en die hebben het op je kostbare spullen voorzien. Dat moet de gedachte zijn geweest toen een wijkagent werd geconfronteerd met foto’s van een autovelg waarop een tiewrap was aangebracht. Er is echter nul komma nul aanwijzing dat er echt iets crimineels aan de hand is. Pure speculatie van de agent, daarom is dit bericht een hoax.

Achtergrond

Het is een taak van de politie om ons voor criminelen te behoeden. Het waarschuwen voor gevaren hoor daar ook bij. Maar wat moeten we met een waarschuwing die niet gebaseerd is op ervaring, aanwijzingen of enig bewijs? Volgens de wijkagent Wesley Roubos in Eemnes zou een aangetroffen tiewrap om de velg van een auto een markering kunnen zijn van een bepaalde criminele groep. “Het markeren van een doel (bijvoorbeeld een auto of een woning) is vooral bekend bij woninginbraken.”

Markering …. Kreeg ik vandaag een signaal vanuit de wijk dat er tyraps om autobandvelgen waren aangetroffen. Dit fenomeen is bij de politie in Eemnes niet bekend. Het zou een markering kunnen zijn van een bepaalde criminelegroep, echter hebben wij vanuit de politie hier geen concrete informatie over.

Het markeren van een doel (bijvoorbeeld een auto of een woning) is vooral bekend bij woninginbraken. Wees alert en deel je informatie met de politie. Bel 09008844 en vraag naar uw wijkagent.

Wesley Roubos, Wijkagent Eemnes

Je vraagt je af waar die aanname op is gebaseerd. Tiewraps worden vaak gebruikt om wieldoppen beter aan een stalen velg te monteren. Niet goed passende wieldoppen zou je anders onderweg kunnen verliezen en het zou diefstal bemoeilijken. Hier is echter sprake van een tiewrap om de lichtmetalen velg zelf. De melder is fotograaf Rick de Raad uit Eemnes. Hij trof de tiewrap aan op de velg van zijn Volkswagen Golf. Twee weken eerder was dat ook al gebeurd op precies dezelfde velg (rechtsachter). We kunnen slechts gissen waar dit voor zou kunnen dienen maar de associatie met criminele groepen is niet de meest logische. Opvallend is dat de bewuste velgen zijn voorzien van z.g. velgsloten, waarmee het stelen van de velgen zelf ernstig wordt gehinderd. De auto van De Raad is minstens 10 jaar oud. Waarom zou een dief een dergelijke auto markeren met een tiewrap?

foto: politie Eemnes

Heeft de wijkagent dit eerder gezien? Nee, zegt hij zelf op Twitter, “dit fenomeen is bij de politie in Eemnes niet bekend” maar er zijn “meerdere signalen van bevestiging aan velgen.” Dat klinkt tegenstrijdig. Lijkt het op iets wat eerder is gebeurd? Dat zou kunnen. Zo kennen we de verhalen over criminelen die takjes, tandenstokers o.i.d. tegen of aan een deur van een woning aanbrengen zodat ze na verloop van tijd kunnen zien of de bewoners thuis geweest zijn. Is de bewoner intussen thuis geweest dan is het takje verplaatst. Maar hier gaat het om een tiewrap die netjes op zijn plaats blijft, al rij je er 1000 kilometer mee. Volgens de politie moeten we dit toch zien als een markering die ook wordt gebruikt bij woninginbraken.

Lijkt het op krijtmarkeringen die criminelen gebruiken om huizen waar iets te halen valt mee te markeren? Daar lijkt de wijkagent naar te verwijzen. Zou kunnen, maar die markeringen (‘bargoense tekens‘) blijken helemaal niet te bestaan en zijn het product van fantasie. Hoewel de politie zelf nooit bewijs heeft gevonden voor het bestaan van de krijtmarkeringen is het verhaal populair in kringen van de politie.

Wat willen de criminelen met deze tiewrap-markeringen? Het doel is niet helemaal duidelijk, zegt de wijkagent op Twitter. Hij wil ons niettemin alert maken, het gaat om “een stukje bewustwording”. Echter, bewustwording voor een onbewezen gevaar is niets anders dan bangmakerij. Moet iedereen in Eemnes drie keer rond zijn auto lopen om de velgen te controleren op bijzonderheden? En als je zoiets aantreft, wat betekent het dan? Waar moet je voor oppassen? Helaas hult de politie Eemnes zich in stilte. Op vragen wordt niet geantwoord. De constatering is dat er wel een paniekbericht wordt verspreid (op Facebook, Twitter, Instagram) maar geen onderzoek wordt gedaan naar bewijs of fatsoenlijke onderbouwing. Niettemin wordt zo’n bericht weer opgepakt door  bijvoorbeeld het AD, dat er opvallend vaak snel bij is om een hoax te verspreiden.

Het verhaal van de politie Eemnes over de markeringen berust puur op speculatie. Hoewel een vreemd fenomeen, er is geen enkele aanwijzing dat hier sprake is van criminelen. De wijkagent heeft het over een “bepaalde criminelegroep” maar laat iedereen over die ‘bepaalde’ groep in het ongewisse. Het is juist een volkomen onbepaalde groep: “vanuit de politie hebben wij hier geen concrete informatie over.” Andere vragen van Hoaxmelding over het voorval worden niet beantwoord. Waar de Politie wel op ingaat zijn opmerkingen over de spelwijze van het woord ‘tie-wraps’.

Screenshot Facebook

Conclusie: de politie Eemnes wordt geconfronteerd met iets nieuws en meent dat we dientengevolge allemaal alert moeten zijn. Omdat dit niet gebaseerd op enig bewijs of logica en de politie weigert toelichting te geven is er maar één conclusie: dit is een hoax.

We merken vaak dat hoaxes ontstaan door incidenten waarover flink gespeculeerd wordt. Vervolgens wordt de mensheid voor dat incident gewaarschuwd, vergezeld van allerlei doemscenario’s. Criminele groepen rond je dierbare bezittingen vindt immers niemand leuk. Regelmatig blijkt juist de politie bedenker en verspreider is van dit soort verhalen. We zouden graag zien dat diensten als de politie veel terughoudender zijn op social media als het gaat om waarschuwingen voor allerlei gevaar. Het is een gegeven dat mensen van de stortvloed aan waarschuwingen op social media niet alerter worden en dat het veiligheidsgevoel er niet door wordt verbeterd. Tenzij er een concrete dreiging is, werken dit soort waarschuwingen juist averechts.

Advies

Deel het bericht van de politie Eemnes over tiewraps om autovelgen niet. Het berust puur op speculatie en is daarom een hoax.

Ter info:

Omdat veel mensen het verschil tussen een velg en een wieldop niet kennen een korte uitleg: Het wiel van een auto bestaat uit een velg en een band. De velg is van staal of van lichtmetaal en zit met bouten vast. De band zit om de velg. Als je de velg kwijt bent wil de auto niet meer rijden. Velgen kun je niet makkelijk stelen, daarvoor moet de auto opgekrikt worden.
Mensen met stalen velgen gebruiken vaak wieldoppen. Dat zijn plastic schijven die je voor de sier op de stalen velg klikt. Zonder wieldoppen kun je prima rijden. Sommige mensen gebruiken tiewraps om de wieldop stevig te bevestigen aan de velg.

Meer lezen / bronnen

https://twitter.com/PolitieEemnes/status/950477128704905217
https://www.instagram.com/p/BdtBFqsh7vw/?taken-by=politie_eemnes
https://www.facebook.com/politiebel/posts/878065682372725
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/inbrekerstaal-wees-gewaarschuwd/
http://www.camperwieldoppen.nl/voorkom-diefstal-1.html
http://www.gestolengrootmoeder.nl/wordpress/bargoense-inbrekers-tekens/
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/vernielde-bomen-blijken-trainingsobject-voor-hondengevechten/
https://www.ad.nl/amersfoort/politie-waarschuwt-voor-tiewraps-om-velgen~a25d4161/
https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1716715/autos-gemarkeerd-in-eemnes-politie-vreest-voor-dieven.html

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1907 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top