Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Typ ‘Following Me’ en zie wie jou stalkt op Facebook

Een verborgen eigenschap op Facebook: je kunt nu zien welke onbekenden jou volgen. En dat is echt raar want dat zijn mensen uit de hele wereld. Zit de geheime dienst erachter, Facebook Security of iemand anders? Echt creepy, als het echt was. Dat is het niet, het is nep.

Achtergrond

Een wat oudere hoax is opeens weer populair. Volgens dit verhaal moet je de woorden ‘following me’ intikken in de zoekfunctie van de blokkeer-instellingen van Facebook om te zien wie jou volgt en in de gaten houdt. Als je dat doet krijg je inderdaad een lijst met vreemden te zien. Volgens dit bericht moet je die allemaal één voor één blokkeren: het zijn stalkers!

Er is ook een versie waar je de term ‘Facebook Security’ moet intikken. Dat zijn volgens de berichten een soort spionnen die jouw posts bij Facebook rapporteren als je iets doet wat tegen de regels is.

In werkelijkheid geeft deze zoekfunctie alleen de namen weer van mensen die ‘following me’ of iets dergelijk in hun profiel hebben staan. Het algoritme van Facebook selecteert deze mensen op basis van een aantal kenmerken. Een ervan is dat deze mensen ergens in je netwerk zitten. Je kent deze mensen niet maar via via ben je misschien toch verbonden. Immers, als jij 200 vrienden hebt en en elk van je vrienden ook, is de kring al 40.000 mensen groot. Nog een stap verder en we hebben het over 8 miljoen mensen. Dit zijn geen volgers van jou en zij kennen jou waarschijnlijk ook niet. Het blokkeren van deze mensen heeft geen enkel nut.

Er zijn mensen die degenen die zij als stalkers zien terug gaan pesten. Ze versturen berichten of verspreiden laster over die persoon. De onschuldigen hebben meestal geen idee wat hen overkomt en waarom. Als je wilt zien wie jou volgt is dat heel simpel: ga naar je profiel en kijk bij je gegevens. Naast o.a. je woonplaats kun je ook zien hoeveel mensen jou volgen en je openbare berichten te zien krijgen. Klikt op ‘x personen’ en de lijst wordt zichtbaar, tenminste als je toestemming hebt gegeven dat mensen jou volgen. Sowieso kunnen alle Facebook-gebruikers ter wereld je openbare berichten zien. Wil je dat niet dan moet je geen openbare berichten plaatsen.

Advies

Deel geen berichten over  het intypen van  ‘Following me’, ‘Facebook Security’, e.d. in de blokkeerinstellingen van Facebook. Die berichten zijn nep.

Meer lezen / bronnen

http://www.snopes.com/facebook-paying-spies/
https://www.inc.com/minda-zetlin/weird-facebook-following-me-hoax-has-unintended-consequences.html
https://uk.news.yahoo.com/facebook-apos-following-apos-hoax-115300357.html
http://facecrooks.com/Internet-Safety-Privacy/Typing-Following-Me-Facebook-Block-List-Will-Not-Show-Your-Followers.html/
https://www.facebook.com/about/follow

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

14439 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top