Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

‘Vagina’ zou ‘voorgat’ genoemd moeten worden

Het was afgelopen week ‘heet’ nieuws. Volgens een Amerikaanse onderzoeker zou het woord ‘vagina’ voor het vrouwelijk geslachtsorgaan vervangen moeten worden door ‘voorgat’ om daarmee transseksuelen tegemoet te komen. Is het waar? Nee, geen sprake van. Het is een hoax.

Achtergrond

Door de diverse media is gesuggereerd dat  het woord ‘vagina’ volgens een Amerikaans onderzoeker niet meer acceptabel zou zijn. FunX.nl schrijft:

Vagina’ is niet genderneutraal en zou ‘voorgat’ genoemd moeten worden.

Mere Abrams, een in gender specialiseerde Amerikaanse onderzoeker, stelt op de grote medische website Healthline in San Francisco dat het woord ‘vagina’ ook tegemoet moet komen aan transseksuelen. Het orgaan kan daarom volgens hem beter ‘voorgat’ genoemd worden. “

Freelance journalist Jorien de Wit (27) voelt zich beledigd en schrijft op vrouw.nl

“Ik vind het woord voorgat een absolute belediging voor mijn vagina.’

Vagina, vajayjay, k*t, punani, muis, doos, flamoes, mossel. Goed, er zijn nogal wat bijnamen voor de vagina, maar als het aan een Amerikaanse onderzoeker ligt, noemen we ons geslachtsdeel voortaan een voorgat. VOORGAT.”

nl.metro.be meent:

“Genderspecialist wil ‘vagina’ vervangen door ‘voorgat’.

Het vrouwelijke geslachtsorgaan kent veel roepnamen, de ene al sprekender dan de andere: vagina, foef, muis, poes, doos, kut, mossel of punani. Als het aan de Amerikaanse genderspecialist Mere Abrams ligt, komt daar binnenkort een einde aan. Hij wil de term ‘vagina’ vervangen door het neutrale ‘front hole’, oftewel ‘voorgat’.”

Viva.nl vindt er ook iets van:

“Deze onderzoeker pleit voor de benaming ‘voorgat’ in plaats van vagina.

Vagina, foef, doos, kut, vagijn, punani of vajayjay; het vrouwelijk geslachtsorgaan kent veel benamingen. Toch zit de juiste er nog niet tussen, vindt de Amerikaanse onderzoeker Mere Abrams. Hij gebruikt liever het woord ‘voorgat’.

Het is tijd om het woord ‘vagina’ af te zweren. Dat schrijft Mere Abrams op de grote, medische website Healthline. “

De Dagelijkse Standaard loopt leeg met:

“Genant: Medisch tijdschrift Healthline vervangt woord “vagina” met “voorkantgat” om transgenders te pleasen.

Bij het medische online tijdschrift Healthline gaat het woord ‘vagina’ in de ban, om tegemoet te komen aan wensen van de transgendergemeenschap. Van nu af aan spreekt men alleen nog van ‘voorkantgaten’, om niemand meer voor het hoofd te hoeven stoten. En andere lichaamsdelen.”

Margriet van der Linden meent in haar programma M dat je geen ‘vagina’ meer mag zeggen. En zo zijn er nog velen  meer.

Al deze media suggereren dat  onderzoeker Mere Abrams wil voorschrijven welk woord we voor het vrouwelijk geslachtsorgaan moeten gebruiken. En dat blijkt ook uit reacties. Veel mensen hebben op de diverse sociale media hun ongenoegen geuit en/of Mere Abrams belachelijk gemaakt. De Amerikaanse acteur James Woods noemde Abrams een idioot en een ‘asshole’. Website De Dagelijkse Standaard noemt de betreffende  transseksuelen “een klein groepje aanstellui.”

Hoe zit het echt?

Healthline.com is een veelbezochte Amerikaanse website en geeft professionele informatie over gezondheidsthema’s. Een uitgave van Healthline.com is de  “LGBTQIA Safe Sex Guide” oftewel een gids of handleiding voor veilige seks voor de LGBTQIA community (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer, intersex en aseksueel).

In de inleiding geeft onderzoeker en genderspecialist Mere Abrams uitleg over de gehanteerde terminologie in de gids. Voor een goed gebruik van de gids heeft Healthline ervoor gekozen om alternatieve woorden op te nemen die lezers kunnen gebruiken voor hun geslachtsdelen. Volgens Abrams komt het voor dat transmannen zich ongemakkelijk voelen bij het woord vagina. Vagina is het woord voor het vrouwelijk geslachtsorgaan maar transmannen voelen zich niet vrouwelijk. Zij blijken andere woorden te gebruiken zoals ‘front hole’ (‘voorgat’). Zij identificeren zich meer bij een geslachtloos woord als  ‘voorgat’ dan bij het typische vrouwelijke ‘vagina’.

Is onderzoeker Mere Abrams gek geworden en wil hij het woord vagina voor het vrouwelijk geslachtsorgaan afzweren en vervangen door voorgat? Nee dus. Hij heeft alleen voor toepassing in seksuele voorlichting voor transseksuelen het woord voorgat in de gids toegevoegd omdat dit woord in die kringen gangbaar is. En, hij kan het weten. Mere Abrams is zelf transgender. Hij noemt zichzelf trans non-binary – geen vrouw, geen man. Nergens in de gids of de uitspraken door Abrams is gesuggereerd dat hij het woord vagina wil vervangen door voorgat in het algemeen spraakgebruik.

In de gids worden zowel de woorden vagina als voorgat gebruikt, afhankelijk van de context. Het woord vagina is dus zeker niet afgezworen, zoals wordt beweerd. Het is een gids voor een heel specifieke doelgroep en dat vereist aangepast taalgebruik waarmee deze doelgroep zich kan identificeren, zegt Healthline.

Healthline geeft na de ophef een verklaring:

“In de LGBTQIA veilige seksgids gebruiken we zowel het voorgat als de vagina. “Front hole” is een van de vele, geaccepteerde termen voor geslachtsdelen die we specifiek gebruiken voor bepaalde leden van de transgemeenschap die zich ermee identificeren. In geen geval in deze gids zeggen we dat we het woord vagina willen vervangen.”

Conclusie 

De opwinding van vrouwen die zich gekwetst of beledigd voelen is volkomen misplaatst. Door dit verhaal op zichzelf te betrekken en buiten de context van de belevingswereld transseksuelen te halen doen zij zichzelf en anderen tekort. Het is bijzonder hoe een paar kleine opmerkingen over woordkeuze in een gids voor seksuele voorlichting zoveel ophef kon veroorzaken. De journalisten die dit bericht brachten hebben er een potje van gemaakt en geen wederhoor toegepast. Slechts een enkeling, zoal het AD heeft het oorspronkelijke (verkeerde) bericht na een paar dagen aangepast, o.a. met een reactie van Heathline:

“Healthline spreekt in een bericht in augustus tegen dat het nooit meer het woord vagina zal gebruiken. ,,Dat is niet waar.  ‘Front hole’ is een van de vele termen die we voor genitaliën gebruiken om ook sommige mensen van de trans-community te bereiken.”

Iedereen wist dat het belachelijk was om het woord vagina af te schaffen en toch werd het geloofd. Het blijkt dat media elkaar napraten zonder de bron te raadplegen. Ook nadat de verklaring van Healthline op de website stond werd het onzinverhaal gebracht als groot nieuws.

Advies

Deel geen bericht over vervanging van het woord ‘vagina’ door ‘voorgat’.  Die berichten berusten niet op waarheid.

Meer lezen / bronnen

https://www.snopes.com/fact-check/vagina-called-front-hole/

Klik hier om dit bericht lezen op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1645 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top