Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Vakantiegeld naar vluchtelingen

De grens tussen satire en haatzaaierij is dun. Want weliswaar heeft de voorman van de VVD (en de huidige premier) aangegeven af te willen van het vakantiegeld van bijstandgerechtigden, hij heeft niet gezegd dat hij dat geld wil gebruiken voor vluchtelingen. Het is oud nieuws gekoppeld aan een verzinsel.

Achtergrond

De website Nieuwsplaats.nl zegt van zichzelf: “een satirische nieuwssite met de laatste actualiteiten uit het dagelijkse nieuws!” Het bewuste bericht is met opzet gefabriceerd, nepnieuws dus, zoals alles op Nieuwsplaats. De meest gelezen artikelen op deze website gaan allemaal over vluchtelingen of de islam. Dat satire niet altijd gepaard gaat met humor blijkt uit de vele boze reacties op dit type berichten van deze website. Verschillende Facebookpagina’s en websites die zich aan de rechterkant van het politieke spectrum begeven delen dit nepbericht willens en wetens. Er zijn namelijk ook mensen die wel doorhebben dat het nep is en die hier op reageren.

VVD-lijsttrekker Mark Rutte voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 heeft in maart 2017 in het tv-programma Pauw en Jinek uitgelegd dat de VVD arbeid wil stimuleren o.a. door het versoberen van bijstandsuitkeringen. Daar zou ook het afschaffen van het vakantiegeld voor bijstandgerechtigden bij horen. Het doel van deze maatregelen zou zijn dat mensen, nu er meer banen zijn dan tijdens de crisis, eerder aan het werk gaan. Even los van de vraag of deze gedachte terecht is, Rutte heeft nadrukkelijk niet gezegd wat er met dat geld zou moeten gebeuren. Vluchtelingen zijn niet ter sprake gekomen. Het is nu juli en sindsdien heeft Mark Rutte niet in het openbaar over deze kwestie gehad. Er is dus helemaal geen nieuws over dit thema.
Veel mensen nemen het nepnieuws echter voor waar aan en dat leidt tot reacties die we tegenwoordig vaak zien: veel delen maar ook bedreigen, doodwensen, schelden. Hieruit blijkt dat haatzaaien vaak succesvol is, en daarmee een lucratieve strategie is voor mensen die een groot publiek wensen. Een ander bekend voorbeeld is de anti-Sinterklaaspagina Sinterklaas en Zwarte Piet die met louter nepnieuws mensen tegen elkaar opzet.

Advies

Deel het nepbericht over het vakantiegeld van bijstandgerechtigden niet. Er is geen sprake van een plan om dat af te schaffen ten gunste van de opvang van vluchtelingen.

Meer lezen/ bronnen

https://www.youtube.com/watch?v=wfY64Ikb0VI
http://www.sociaalweb.nl/blogs/vakantietoeslag-in-de-bijstand
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/782200925274007
http://www.nieuwsplaats.nl/2017/07/18/rutte-…-vluchtelingen/
https://eunmask.wordpress.com/2017/07/21/rutte-…-vluchtelingen/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

93 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top