Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Van kraanwater krijg je kanker (HOAX)

In een viraal bericht poogt iemand duidelijk te maken dat je van Nederlands kraanwater kanker krijgt. Een video zou zijn gelijk bevestigen. Maar is dat ook zo? Nee, dit is regelrechte zwendel.

Achtergrond

Mufasza Pero heeft het niet zo op het Nederlands kraanwater. Het is erg duur en je krijgt er kanker van, beweert hij. Hij laat een filmpje op Facebook zien, waarin een man water uit de kraan in een glas tapt:

“Jongens, hier betaal je SVHW bijna achthonderd euro per jaar voor. Om een beetje kanker in je lichaam te krijgen.”

Daarna zet de man een elektrisch apparaatje in het glas kraanwater en in een glas ‘spa’. In het glas kraanwater treedt eerst bruinkleuring op en daarna een bruine laag schuim. Het water in het andere glas blijft kleurloos en er treedt geen schuimvorming op. Hij vertelt erbij:

“Lekker hè? Daar betaal je 800 euro voor per maand. Dat je kankercellen in je lichaam krijgt, zo je ziek wordt. Lekker hè, die kraanwater. Heerlijk. Nederland heb lekker kraanwater, lekker zuiver.” 

Een vrouwenstem:

“Oh my God. Ik dacht echt dat het een grap was. Ik dacht echt het is gewoon onzin wat ze praten.” 

De man:

“Vooral kraanwater drinken, jongens. Kraanwater a la crème.” 

Had de meneer maar naar de dame in het filmpje geluisterd. Hij zegt echter dat hij dit filmpje gaat opsturen en dat hij geen euro meer gaat betalen aan SVHW.

“Noem je dit zuiveren?”

We hopen dat iemand hem aan het verstand kan brengen dat het om meerdere redenen niet verstandig de betalingen aan SVHW te stoppen. Het filmpje wordt veelvuldig gedeeld. Uiteraard ook weer de bekende clickbait-pagina’s als Vandaag Viraal. Anderen die mensen bewust misleiden:

Hoe zit het echt?

Om bij het begin te beginnen: kraanwater is in Nederland van zeer hoge kwaliteit en bovendien spotgoedkoop. Vandaar dat we er ook de wc mee doorspoelen en de tuin mee sproeien. Voorbeeld van de kosten: een gezin van twee personen in het gebied van waterbedrijf Evides verbruikt gemiddeld 93 m3 per jaar. De kosten daarvan bedragen, inclusief belastingen, vastrecht, precarioheffing ca. 230 euro per jaar, dus minder dan een kwart cent per liter.

Deze bedragen kom niet in de buurt die in het filmpje genoemd worden, namelijk 800 euro. De man in het filmpje is zelf niet zeker of dit per jaar of per maand is. Hij zegt dit te betalen aan SVHW en dat is opvallend want dat is geen waterbedrijf. SVHW is het Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling en int lokale belastingen van waterschap Hollandse Delta en 13 gemeenten. Daar horen wel heffingen bij als zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing, maar geen  drinkwater.

Maar nu de proef met het ‘spa’-water en het leidingwater. We kunnen aan de hand van het filmpje niet zien of er echt ‘spa’-water voor dit experiment gebruikt is omdat de dop al van de fles was bij aanvang van het experiment. Dit flesje was ook niet helemaal vol.

Het gebruikte apparaatje is een ‘Water Electrolyzer‘. Verkopers van dit apparaatje claimen vaak dat je er het verschil mee kunt laten zien tussen zuiver water en ‘verontreinigd’ water.

 

Nu de chemie. Elektrolyse is een chemische reactie die teweeg wordt gebracht door een elektrische stroom. Het is een manier om een chemische verbinding te ontleden, op te breken. Zo kan met behulp van elektrische stroom gewoon vloeibaar water worden ontleedt tot waterstof en zuurstof, beide in gasvorm. De Water Electrolyzer zet een elektrische gelijkspanning op de metalen staafjes, de elektroden. Als je de elektroden in een geleidende vloeistof (het elektrolyt) plaatst zal er een stroom gaan lopen. Deze stroom zorgt ervoor dat het water kan ontleden en er dus gasvorming optreedt.

Er kunnen ook andere reacties ontstaan. Opgeloste stoffen zoals mineralen kunnen reageren met het metaal van de elektrode. Dat zal niet gebeuren als de elektroden van een edel metaal als platina zijn maar hier wordt gebruikt gemaakt van een aluminium elektrode en een ijzeren elektrode. Als gevolg van de elektrische stroom zullen ijzerionen in oplossing gaan en reageren met het water tot ijzerhydroxide (Fe(OH)3). Dit is niet oplosbaar en vormt eerst bruine verkleuring van het elektrolyt en daarna een wat klonterige substantie die door de gasvorming aan de oppervlakte drijft. Deze reactie zal plaatsvinden in elke geleidende waterige vloeistof.

 

Op den duur zullen de ijzeren elektroden hierdoor zichtbaar aangetast worden. Vrijwel elk water geleidt elektrische stroom omdat er altijd mineralen in aanwezig zijn, zoals calcium, magnesium, etc. Dat geldt ook voor kraanwater. Er is maar één uitzondering en dat is water dat gedemineraliseerd is. Dat geleidt geen stroom omdat er te weinig geladen ionen aanwezig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan accuwater.

In het experiment in het filmpje gebeurt dus iets opvallends. Water uit een flesje wordt meestal verkocht onder de naam bronwater of mineraalwater. Mineraalwater bevat doorgaans meer ionen dan kraanwater en het komt vaak letterlijk uit dezelfde bron als het kraanwater. Bekende voorbeelden zijn Bar-le-Duc en Sourcy, water uit dezelfde bron als het Utrechts kraanwater, waar we ook ons toilet mee doorspoelen. Dat betekent dat er in het glas ‘spa’-water dezelfde reactie zou moeten plaatsvinden als in het glas kraanwater. Dat leidt tot de conclusie dat er gesjoemeld is. Ofwel zat er geen bronwater in het flesje, ofwel er zijn andere elektroden gebruikt.

De Water Electrolyzer is ongeschikt om aan te tonen water veilig is om te drinken. Het apparaat is in diverse landen onrechtmatig gebruikt door verkopers van waterfiltersystemen. Een verkoper kwam bij mensen aan de deur en vroeg of hij een gratis demonstratie mocht geven. Hij deed dan hetzelfde experiment als de meneer in het filmpje om de mensen te overtuigen dat hun kraanwater slecht was en de beste oplossing de aanschaf van een duur filtersysteem was. Dit staat bekend als de ‘water test scam“.

Samenvatting

Er is een verwaarloosbaar verschil tussen het kraanwater in Nederland en het water dat in flessen wordt verkocht. Beide soorten water zijn veilig, schoon en bevatten onschadelijke mineralen. Van kraanwater krijg je geen kanker.

Het experiment met de Water Electrolyzer geeft geen uitsluitsel over de waterkwaliteit. Daar is het apparaat niet geschikt voor. De vorming van het onsmakelijke ogende schuim heeft weinig met de kwaliteit van het water te maken. Het ‘bruine’ komt van het apparaat, niet van het water. Aangezien het Nederlandse kraanwater en bronwater vrijwel identiek zijn is de conclusie dat er in het filmpje gesjoemeld met het bronwater.

Overigens is het apparaat in het filmpje elektrisch onveilig. Het is online voor een paar euro te koop maar bewijst niets en is levensgevaarlijk.

Conclusie

Het filmpje geeft geen enkel bewijs voor de kwaliteit van het kraanwater in Nederland. Er is geen enkele aanwijzing dat het Nederlands kraanwater kankerverwekkend zou zijn. Er worden beweringen gedaan over de kosten van kraanwater die nergens op slaan. Het apparaat in het filmpje is eerder geschikt – en ook gebruikt – om mensen om de tuin te leiden dan om de kwaliteit van drinkwater aan te tonen. Een bedrieglijke hoax.

Meer lezen / bronnen

https://www.aliexpress.com/item/New-220V-US-Plug-Water-Electrolyzer-High-Precision-TDS-Quality-Water-Analysis-Meter-TDS-Water-Quality/32952130883.html
https://tarieven.evides.nl/
https://greendotbd.com/product/water-electrolyzer/
http://www.watertestscam.org.za/
http://www1.lsbu.ac.uk/water/electrolysis.html
https://www.ad.nl/utrecht/eaudegracht-is-gewoon-bar-le-duc-uit-de-kraan-br~ae562f42/
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/teun-van-de-keuken-kan-het-niet-vaak-genoeg-zeggen-drink-kraanwater-mensen~b088d617/
https://gezondr.nl/verschil-mineraalwater-bronwater-kraanwater/
https://eten-en-drinken.infonu.nl/horeca/69793-het-zuivere-water-vanspa-of-chaudfontaine.html
https://www.svhw.nl/
https://www.youtube.com/watch?v=ASnLL6ebaco
http://www.provitec.at/elektrolyse.htm
https://www.wasserklinik.com/en/die-elektrolyse-vorfuehrung/
https://www.youtube.com/watch?v=m8QXsaJLN3c
https://www.youtube.com/watch?v=oJBwlsu9asg
http://one-sick-psi-guy.blogspot.com/2009/03/dont-be-fooled-by-this-water-filter.html

Klik hier voor dit bericht op Facebook
Bedankt dat je onze website hebt bezocht. Als je dit artikel nuttig en informatief vindt volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram. Hiermee blijf je op de hoogte van de laatste hoaxes en andere misleidende berichten op Facebook.

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

23014 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top