Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Vanavond moeten we onze telefoon, mobiele telefoon, tablet, etc. uitschakelen…

Vanavond gaat het helemaal mis. Kosmische straling kan tot levensgevaarlijke verwondingen leiden. Tenminste, dat wil dit bericht uit 2008 ons doen geloven. Voor wie al die tijd naar boven tuurt en elke avond zijn telefoon uitschakelt uit vrees voor enge straling of erger: het verhaal is nep.

Achtergrond

“Vanavond, van 0:30 tot en met 03:30 moeten we onze telefoon, mobiele telefoon, tablet, etc uitschakelen … en leg ze ver weg van je lichaam.The Singapoorse TV kondigde dit nieuws aan. Vertel het je familie en vrienden.”

De waarschuwing klinkt serieus. En de Singapoorse TV zegt  het, dan moet het wel ernstig zijn.

“Vanavond, 0:30-03:30, zal er een heel hoge kosmische straling over onze planeet , vlak langs de aarde stralen. Zo, schakel je mobiele telefoon uit. Laat het apparaat niet bij je lichaam. Je kan zware schade oplopen.”

Gelukkig krijgen we het advies bericht te controleren op Google en NASA BBC News. Wie dat doet komt al snel tot de ontdekking dat het verhaal je reinste flauwekul is: een broodje aap.

De feiten: kosmische straling bestaat en is altijd aanwezig. Er zijn zelfs meerdere soorten straling, sommige afkomstig van de zon, anderen ver weg uit het Melkwegstelsel of nog verder. Geen van deze straling is zo sterk dat zij een direct gezondheidsrisico voor mensen op het oppervlak van de aarde vormen. Ook wordt het risico niet vergroot door de aanwezigheid van een mobiele telefoon in de omgeving.
Er is geen waarschuwing van de NASA of welke instantie ook voor het naderend optreden van een hoge en zelfs gevaarlijke activiteit aan kosmische straling.

Deze hoax werd in het Nederlandse taalgebied op beperkte schaal gedeeld in oktober-november 2016 en april-mei 2017. Nu lijkt hij erg populair geworden. Oorspronkelijk was deze nepwaarschuwing in het Engels opgesteld. Er zijn versies waarbij het risico op aardbevingen aannemelijk werd geacht. Dat veroorzaakte in Ghana in 2010 behoorlijk wat paniek. In andere versies werd beweerd dat de straling van Mars zou komen.

De oorzaak van dit verhaal ligt mogelijk toch bij de NASA. Die heeft meermalen gewaarschuwd voor de desastreuze effecten van zonnevlammen en enorme hoeveelheden energiedeeltjes die de aarde zouden kunnen teisteren. Zonnevlammen zijn explosies op het oppervlak van de zon. De straling die hierbij vrijkomt, is niet schadelijk voor mensen op aarde, maar wanneer zonnevlammen intens genoeg zijn, kunnen ze wel de laag in de atmosfeer verstoren waar GPS- en communicatiesignalen worden verzonden. Het komt dus af en toe in de elfjarige cyclus van de zon voor dat we last hebben van verhoogde stralingsniveau’s in de atmosfeer. Meer effect dan een korte black-out in het radioverkeer hebben die recentelijk niet gehad. Het is mogelijk dat toekomstige zonneactiviteit voor problemen gaat zorgen.  Het is verstandig dan waarschuwingen en advies uit de reguliere media op te volgen en niet te vertrouwen op knip-en plakwerk op Facebook.

We worden opgeroepen deze waarschuwing vooral te delen met iedereen waarvan we houden. Emotionele chantage is een typisch kenmerk van een hoax. Als je dit niet doorstuurt hou je misschien wel niet echt van je geliefden. Typerend is de motivatie van degene die dit deelde: “Weet niet of t waar is maar kreeg t dus dacht versturen maar.”

Advies

Deel geen nepwaarschuwing over de aanstaande gevaren van kosmische straling voor telefoons. Het is een broodje aap.

Meer lezen / bronnen

https://www.snopes.com/dangerous-cosmic-gamma-rays/
http://www.hoax-slayer.net/hoax-cosmic-rays-entering-earth-from-mars/
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/S/Stralingsbelasting_in_Nederland/Natuurlijke_bronnen/Kosmische_straling
https://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012-superFlares.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/8465619.stm
https://www.meghasays.com/page/3/
https://www.kijkmagazine.nl/space/grootste-zonnevlam-aarde/
https://wetenschepper.wordpress.com/portfolio-2/de-zon-wordt-weer-wakker-kijk/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

3638 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top