Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Vergiftigde tandpasta uit China

Via Facebook en Messenger wordt een bericht verspreid over vergiftigde Chinese tandpasta. Er zouden al 40 mensen aan zijn overleden in de VS. Vreemd dat we daar niets van horen in de media maar alleen via zo’n bericht. Misschien komt dat omdat het verhaal nep is? Er is geen vergiftigde tandpasta in omloop, het verhaal is een hoax.

Achtergrond

De stof di-ethyleenglycol (DEG) is een kleurloze, reukloze, stroperige vloeistof met een zoete smaak. Het heeft een aantal praktische toepassingen zoals bestanddeel voor bepaalde antivriesmiddelen en als oplosmiddel voor kleurstoffen, drukinkten, harsen en etherische oliën. DEG  is giftig, met name voor kinderen en ouderen. Inname van DEG kan leiden tot ernstige nierstoornissen en aantasting van de lever. Het heeft in de loop der jaren een slechte reputatie opgebouwd omdat het als goedkope vervanger van andere oplosmiddelen en als zoetmaker werd gebruikt in allerlei producten voor menselijke consumptie, soms met dodelijke afloop. Bekend is o.a. het Oostenrijkse wijnschandaal in 1985 toen enkele malafide wijnproducenten bleek wijnen kunstmatig aan te zoeten met DEG. Voor zover bekend is niemand overleden als gevolg van giftige Oostenrijkse wijn. In gevallen waarin DEG werd verwerkt in een hoestsiroop (bijv. Panama, 2006) heeft dit geleid tot enkele honderden doden. Het eerst bekende incident (VS, 1937, 105 doden) leidde tot de oprichting van de bekende FDA.

In 2007 werd ontdekt dat DEG bleek te zijn toegevoegd aan Chinese tandpasta en namaak merktandpasta, ook uit China. Getroffen producten waren o.a. Colgate Total Whitening en Sensodyne. Dit is ontdekt in meerdere landen o.a. de VS, Groot Brittannië, België en Spanje (Nederland niet!). Totaal waren 30 landen en meer dan 30 merken betrokken.  De betreffende voedsel-autoriteiten hebben direct bevolen deze producten uit de markt te halen. Dat betekent dat er nu, anno 2017, absoluut geen sprake is van een geldige waarschuwing voor vergiftigde tandpasta.

Kun je overlijden aan tandpasta met DEG? Dat kan wel maar dan moet je wel veel binnenkrijgen. De dodelijke dosis voor de mens bij orale opname wordt geschat op 1 g/kg lichaamsgewicht. Aangezien de betreffende tandpasta enkele procenten DEG bevatte was een inname van 10 tot 20 tubes pure tandpasta wellicht dodelijk. In werkelijkheid is er niemand aan overleden maar bleven de klachten beperkt tot lichte hoofdpijn.

Advies

Deel het bericht over vergiftigde tandpasta niet. Het is achterhaald en onjuist.

Meer lezen / bronnen

http://www.reuters.com/article/us-colgate-fake/colgate-warns-of-fake-toothpaste-in-u-s-idUSN1441921320070614
https://en.wikipedia.org/wiki/Diethylene_glycol
https://www.ntvg.nl/artikelen/vergiftiging-door-ethyleenglycol/volledig
http://www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/CF-179-diethyleenglycol.pdf
http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/derbyshire/6896182.stm
https://anderewijn.nl/info/Oostenrijkse_wijngeschiedenis.php

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

726 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top