Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Verkeerd infuus: vrouw wordt levend gebalsemd en sterft

Het was deze week nieuws in bijna alle media: een vrouw wordt levend gebalsemd door een infuus met formaline. Groot nieuws op de populaire media, want verschrikkelijk. Er was sprake van een medische fout met fatale afloop maar levend gebalsemd? Welnee.

Achtergrond

Dat het slachtoffer in kwestie levend zou zijn gebalsemd is een verzinsel. Het is stuitend hoe grote mediakanalen (internationaal) dit grote nieuws brachten:

MOSKOU – Een simpele fout met een infuus heeft een 27-jarige Russische vrouw op een gruwelijke wijze het leven gekost. In plaats van een zoutoplossing kreeg ze een formaldehyde-oplossing toegediend. Dat wordt vaak gebruikt om lichamen te balsemen. Ekaterina Fedyaeva stierf zo een gruwelijke dood, schrijft de Daily Mail.”

Dit schrijft de Telegraaf. Maar ook o.a. het AD, Tubantia, het Nieuwsblad, Libelle en clickbaits als Leeshetnu.nl verspreidden het verhaal.

Begeleid van een foto van een arm met infuus vertelt het verhaal:

“Volgens de moeder moet het de medische staf al snel duidelijk zijn geworden dat er een verkeerd infuus was gegeven, „maar ze deden helemaal niets. Ik smeekte hen om iets te doen voor mijn enige kind, maar ze zeiden dat ik maar naar huis moest gaan en kippensoep maken.” Uiteindelijk kreeg Ekaterina 14 uur lang formaline (een formaldehyde-oplossing) toegediend.”

Formaldehyde is niet alleen kankerverwekkend maar ook dodelijk bij directe inname:

“Formaldehyde wordt gebruikt om lichamen te balsemen. Het is zwaar giftig. Een volwassene die 30 milliliter formaline drinkt, kan in coma raken en sterven.”

Aldus de bekende media en iedereen die meeprofiteert van dit ‘vreselijke verhaal’. Helaas checkt niemand of het verhaal wel klopt. Behalve dan Snopes, een van de bekendste hoax-checkers.

Wat blijkt:

  • Infuus? Onzin!
  • Balseming: Onzin!

Helaas is het verhaal gebaseerd op een werkelijke gebeurtenis: Ekaterina Fedyaeva stierf aan formaldehyde-vergiftiging als gevolg van een medische fout in een ziekenhuis in Ulyanovsk.

De jonge vrouw werd voorbereid voor een geplande laparoscopische operatie om een cyste te verwijderen. Als gevolg van een medische fout werd na de succesvolle operatie door verpleegkundigen het wondgebied in de buikholte niet gespoeld met een fysiologische zoutoplossing maar met een formaldehyde-oplossing (ca 4%). Deze oplossing kan in een (Russische) operatiekamer aanwezig zijn om de uitgenomen cysten in te bewaren voor verder onderzoek. Ekaterina (Katya) kreeg de formaldehyde dus niet in de aderen maar in de buikholte. Volgens een zegspersoon van het ziekenhuis werd al twee minuten nadat de fout werd ontdekt de buikholte van Katya opnieuw gespoeld. Volgens de moeder duurde het daarna echter meer dan 14 uur voordat artsen haar slechter wordende toestand serieus namen.
Katya werd overgebracht naar de intensive care van een ziekenhuis in Moskou. Daar werd o.a. de buikholte opnieuw gespoeld om de achtergebleven formaldehyde te verwijderen. Dit bleek niet afdoende. Katya onderging o.a hemodialyse, een techniek om het bloed te zuiveren van afvalstoffen m.b.v. een kunstnier en kreeg een ware cocktail aan medicamenten.

De operatie vond plaats op 15 maart 2018. Hoewel tussentijds bij kennis geweest, overleed Ekaterina op 5 april 2018 aan meervoudig orgaanfalen. De Russische autoriteiten hebben de medische misser in onderzoek. De hoofdarts van het betreffende ziekenhuis is inmiddels ontslagen.

Het is dus niet waar en zelfs volledig onmogelijk dat zij 14 uur lang een infuus van formaline kreeg. Formaline (37% formaldehyde) is 10 keer zo sterk als de oplossing die wordt gebruikt bij het conserveren van delen van het lichaam van een overledene.  Bovendien bevat formaline doorgaans ca. 10% methanol. Bij een infuus met fysiologisch zout – zoals hier wordt bedoeld – wordt in korte tijd een vrij grote hoeveelheid vocht toegediend. Volgens de kranten zou het slachtoffer dus ruwweg 1 liter formaline in haar aderen hebben gekregen. Wie het zwaar giftige formaline intraveneus krijgt toegediend houdt het geen 14 uur vol maar slechts enkele minuten.

Sommige media hebben experts gevraagd naar hun mening over het incident. De Britse professor Simon Parson, hoogleraar anatomie aan de University of Aberdeen, was verrast dat Katya nog zo lang leefde. De professor vertelde aan The Sun: “Ik veronderstel dat slechts een kleine hoeveelheid formaldehyde was toegediend. Waarschijnlijk ook in lage concentratie.” De professor verkeerde echter in de veronderstelling dat de formaldehyde per infuus aan het meisje was toegediend.

Bij balsemen wordt eerst een conserveringsvloeistof via de halsslagader in het lichaam gepompt. Deze arterievloeistof is meestal gebaseerd op formaldehyde en methanol. Daarna worden de organen gebalsemd met buikholtevloeistof met een veel hogere concentratie formaldehyde. Dat iemand met die concentratie nog drie weken leeft is vrijwel uitgesloten.

Conclusie: hoewel de vrouw overleed aan een formaldehyde-vergiftiging als gevolg van een medische fout, er was geen sprake van een 14 uur durende formaline-infuus en geen sprake van levende balseming.

Advies

Verspreid geen wilde verhalen over een Russische vrouw die levend werd gebalsemd. Dit berust niet op waarheid.

Meer lezen / bronnen

https://www.snopes.com/fact-check/russian-woman-embalmed-alive-formalin-drip/
http://73online.ru/r/strashnaya_tragediya_v_msch_zhenshine_posle_operacii_vlili_formalin_vmesto_fizrastvora-57857
http://tass.ru/proisshestviya/5099286
http://tass.ru/proisshestviya/5050209
https://russian.rt.com/russia/article/500835-smert-vrachi-formalin
https://www.idelreal.org/a/29147934.html
https://www.thesun.co.uk/news/6019007/embalmed-alive-meaning-effects-body-russian-woman/
https://www.cominnet.nl/protocollen/prot_boek/docb_sys/pdf/info/protocol/infuusbehandeling.pdf
https://www.dokterhoe.nl/uploads/article/eaac4be0dfe922d7f90ac5e30990c55396836593.pdf
https://www.uitvaart.nl/infotheek/verzorging-overledene/balsemen
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/werken-met-formaldehyde-verhoogt-kans-op-kanker.htm
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2018/04/09/her-surgery-was-supposed-to-be-routine-instead-this-russian-woman-was-embalmed-alive/
https://www.ziekenhuis.nl/behandelingen/l/laparoscopische-operatie/item710
http://www.balsemen.com/index.php?pagid=536

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1248 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top