Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Verklaring intellectueel eigendom op Facebook

Sommige mensen vinden het erg vervelend als privé-informatie zomaar gedeeld wordt. Ook zijn ze bang dan anderen hun foto’s of teksten kopiëren. Zij hopen dan door deze verklaring beschermd te worden. Dat is een illusie. Deze verklaring is waardeloos en geheel overbodig.

Achtergrond

Per 30 januari 2015 zijn diverse voorwaarden en regels van Facebook veranderd. En nu wordt opnieuw een ouwetje uit de kast gehaald: de verklaring over privacy en auteursrecht op Facebook. Deze komt elke keer tevoorschijn als Facebook de regels wijzigt en zelfs nu, wanneer dat niet zo is. Hieruit blijkt dat van alle mensen die Facebook gebruiken maar een enkeling op de hoogte is van de regels. Deze nepverklaring is al jaren oud, misleidend en achterhaald.

Voor de duidelijkheid: je bent eigenaar van al je privé-informatie en hebt automatisch auteursrecht over alle teksten en plaatjes die zelf hebt gemaakt. Dat is een wettelijk recht. Maar als je besluit privé-zaken openbaar te delen, dan is dat eigen verantwoordelijkheid. Zelfs iemand die geen Facebook-account heeft kan het dan zien, kopiëren en opslaan.
Door lid te zijn van Facebook draag je geen auteursrecht over maar je geeft Facebook wel een uitgebreide licentie. Dat is vrij logisch: als je een foto op Facebook plaatst geef je Facebook feitelijk opdracht die foto te kopiëren, op te slaan en te tonen (aan je vrienden of openbaar) in een passend formaat. Facebook heeft natuurlijk hiervoor jouw toestemming nodig. Die toestemming geef je als je lid wordt van Facebook. Het is dus onzinnig om te verklaren dat Facebook je foto’s niet mag kopiëren en openbaar maken. Er is op heden geen aanwijzing dat Facebook meer doet dan het functioneel gebruik maken van die toestemming.

De verwijzing naar de allerlei wetsartikelen en verdragen is dus om meerdere redenen zinloos. Deze artikelen gaan hier niet over of gelden niet in Nederland en België en ze hebben geen invloed op de voorwaarden van Facebook. Als je akkoord gaat met de voorwaarden van Facebook kun je zo veel verklaringen afleggen als je wilt maar dat verandert niets.

Advies

Advies: Deel de privacyverklaring over intellectueel eigendom op Facebook niet. De verklaring is onjuist, niet rechtsgeldig en daardoor misleidend.

Een tip: Een kenmerk van een sociaal medium als Facebook is juist dat mensen van alles met elkaar delen. Als je niet wilt dat anderen privé-informatie zien, delen of kopiëren, plaats dan geen privé-informatie op Facebook.

Meer lezen / bronnen

Meer lezen/ bronnen:
https://www.facebook.com/about/terms-updates https://www.facebook.com/legal/terms
http://www.snopes.com/computer/facebook/privacy.asp
http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/22091/
https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/hoaxpostmetverklaringvanprivacyopfacebook
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/27/doe-het-niet-copyrightverklaringen-op-facebook-plaatsen-is-zinloos

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Reacties

Aantal keer bekeken

6 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top