Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Vijftienjarig meisje van driehoog naar beneden gegooid door moslims

Fenixx.org is een website met berichten tegen ongeveer alles wat ‘anders’ is en/of zich ‘anders’ gedraagt: vrouwen, buitenlanders, moslims, donker of licht-getinte mensen, links, etc. Gek genoeg noemt de site zich patriottisch. Fenixx heeft kennelijk een vaderland voor ogen dat geregeerd wordt door blanke mannen waarin haatzaaierij en leugens hoogtij vieren. Ook dit bericht over een meisje dat door moslims naar beneden werd gegooid is misleidend.

Achtergrond

Reacties op dit bericht zijn divers. Sommigen hebben door dat er iets niet klopt. We zien een dramatische foto van een jonge vrouw die uit een flat valt. Daarbij het verhaal dat dit zou gaan om een vijftienjarig meisje dat door moslims van driehoog naar beneden gegooid zou zijn. Sommigen denken dat het recentelijk, zelfs in Nederland, is gebeurd en stellen de politiek verantwoordelijk.

Het is een bekende taktiek om foto’s te voorzien van verhalen die niet waar zijn of zich in andere context hebben afgespeeld. Mensen zijn visueel ingesteld en daardoor wordt sterk op het beeld gereageerd. Zo wordt door het beeld en de bijgaande kop de indruk gewekt alsof dit recentelijk is gebeurd en dit betreffende meisje door moslims uit het raam zou zijn gegooid. Dat is niet waar.

Even de dingen uit elkaar halen:

De foto is afkomstig uit Shanghai, juli 2011. Het gaat om een verwarde vrouw die op de vijfde verdieping van een woonflat uit het raam schreeuwde dat iemand haar wilde vermoorden. Zij hing enige tijd uit de raamopening en liet zich daarna vallen. Haar val werd enigszins gebroken door openstaande ramen en elektriciteitskabels. De vrouw was na haar val aanspreekbaar en schijnbaar zonder ernstige verwondingen is ze daarna afgevoerd naar een ziekenhuis. Naar verluidt leed de vrouw aan schizofrenie en is er geen bedreiger aangetroffen.

Het verhaal over het vijftienjarige meisje komt uit Egypte. Dit relaas is in zoverre juist dat het is gebeurd in november 2013. De bron is Ezzat Ibrahim, een christen en mensenrechtenactivist, destijds hoofd van het Center for Human Rights in Minya, Egypte. In die tijd (en helaas wel vaker) waren er regelmatig sektarische botsingen in het land. Het ging dan vaak om aanvallen van extremistische moslims op koptische christenen. Hoewel moslims en christenen in Egypte over het algemeen in vrede samenleven kwam het geregeld tot botsingen. In 2013 verkeerde Egypte bovendien in een zeer onrustige politieke situatie. Een gerucht over een relatie tussen een christelijke man en een moslima was mede aanleiding voor gevechten waarbij huizen werden platgebrand en een 15-jarig meisje uit hert raam werd gegooid. Zij en in totaal 15 christenen raakten gewond. Opgemerkt moet worden dat dit verhaal niet geverifieerd kan worden en er nogal veel politiek gekleurd nieuws uit de regio komt. Aangenomen kan echter worden dat het juist is. Er zijn geen beelden van dit incident.

Al in december 2013 werden de foto en het verhaal aan elkaar gekoppeld en sindsdien zijn er verschillende versies in omloop. Zo komen soms er ook opeens vluchtelingen in voor. En dan met de foto van een Fins meisje dat dood werd gevonden na de val uit een hotel in Phuket, Thailand.

Een aantal Facebookpagina’s die dit bericht van fenixx.org hebben verspreid:

Nergens wordt vermeld dat het meisje uit het verhaal niet de vrouw op de foto is, dat het incident speelde in 2013 en onderdeel was van sektarisch geweld dat al jaren gaande is. Daarom wordt door velen zelf ten onrechte gedacht dat het recentelijk is en zelfs in Nederland is gebeurd. In werkelijkheid hebben beide vrouwen niets met elkaar te maken. Fenixx.org heeft een vrij discutabele reputatie als het om stemmingmakerij met nepberichten gaat.

Advies

Deel het misleidende bericht met foto over een vrouw die uit het raam valt niet. Het doel is mensen boos te maken en onrust aan te wakkeren. De vrouw op de foto is niet door moslims uit het raam gegooid.

Meer lezen / bronnen

http://europe.chinadaily.com.cn/china/2011-07/22/content_12965818.htm
https://fenixx.org/2017/11/04/de-oh-zo-tolerante-islam-vijftienjarig-meisje-van-driehoog-naar-beneden-gegooid-door-kudde-moslims/
http://www.loonwatch.com/2013/12/islamophobes-publish-fake-image-about-muslims-throwing-christian-girl-from-window-2/
http://www.hoaxorfact.com/Crime/shock-image-christian-girl-thrown-out-of-window-by-muslim-mob-facts.html
http://www.hoax-slayer.com/christian-girl-thrown-muslim-mob-picture.shtml
http://www.brightstars.me/2017/06/14/refugee-mob-throws-15-year-old-girl-off-3rd-story-building/
http://www.chiangraitimes.com/phuket-police-probe-falling-death-of-19-year-old-finnish-girl.html
http://www.belfasttelegraph.co.uk/news/world-news/islamists-rally-to-defy-protest-law-29797753.html
http://www.stuff.co.nz/world/africa/9461820/Anti-government-demonstrations-broken-up-in-Egypt
https://www.parool.nl/buitenland/sektarisch-geweld-in-cairo-eist-levens~a2075064/
http://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/haatsite-misbruikt-fotos-mishandelde-vrouwen-voor-propaganda-tegen-vluchtelingen/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

5748 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top