Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Vlooiendruppels van Pet Star met Diazinon

We komen ze vaak tegen: berichten van een betrouwbaar ogende bron, maar vol taalfouten en allerlei onwaarschijnlijke waarschuwingen. Dan is er vaak iets aan de hand. Dat geldt ook voor dit bericht van Petfood Peel en Maas. Het verhaal is namelijk niet waar.

Achtergrond

Er zou een goedkoop middel tegen vlooien in de verkoop zijn. Het middel zou nog steeds verkocht worden door Action, Aldi, Dekamarkt en dergelijke. Het zou (volgens de foto) gaan om Pet Star Vlooiendruppels. Deze druppels zouden Diazinon bevatten dat bijna overal in Europa verboden zou zijn. Bijgaand het bericht een foto van een hond met ernstige huidproblemen die een gevolg zouden zijn van de vlooiendruppels.

 

De feiten: de Pet Star Vlooiendruppels die sinds voorjaar 2015 in de winkels worden aangeboden bevatten geen diazinon. De werkzame stof is dimethicon. Dimethicon is geen gif maar een stofje dat aan de vlooien plakt waardoor ze niet meer kunnen bewegen. Er worden dus geen vlooiendruppels met diazinon door de genoemde winkels verkocht. Dat betekent dat de waarschuwing van Petfood Peel en Maas vals is.

Diazinon (= dimpylate) is in de EU nog steeds toegestaan als diergeneesmiddel om vlooien te bestrijden. Ook wordt het in de veeteelt gebruikt. Het is alleen verboden als gewasbestrijdingsmiddel, iets wat niet relevant is voor dit verhaal. In Frankrijk zijn vlooienbanden met diazinon sinds 2012 verboden, niet vanwege mogelijke bijwerkingen voor het huisdier maar vanwege mogelijk contact door kinderen. Ook hier slaat Petfood Peel en Maas de plank mis.
Diazinon is bij overdosering of langdurig contact schadelijk voor mens en dier. Het middel is ook slecht voor het milieu. Omdat er gevallen bekend zijn van overdosering met dodelijke afloop heeft Pet Star alleen nog vlooiendruppels met dimethicon in productie. In oudere verpakkingen kan wel diazinon zitten.

De foto bij dit verhaal is komt vermoedelijk uit de Verenigde Staten. Het is niet duidelijk wat de hond heeft maar deze foto is gebruikt in een campagne tegen Hartz, een Amerikaanse producent van vlooienmiddelen. De hond op de foto is geen slachtoffer van Pet Star Vlooiendruppels.

In een tussenzin staat een waarschuwing voor permethine. Dat is inderdaad schadelijk voor een kat maar zit ook niet in Pet Star vlooiendruppels.

Samengevat: een verouderd en rommelig bericht dat een paar jaar geleden is opgesteld en nu door diverse organisaties wordt verspreid, ondanks dat veel mensen aangeven dat het verhaal niet klopt.

Advies

Deel de waarschuwing voor Diazinon in Pet Star Vlooiendruppels niet. Het bericht is onjuist.
Controleer altijd de verpakking van vlooienmiddelen en volg de instructies van de fabrikant. Gooi verouderde verpakkingen niet weg maar lever ze in.


Meer lezen / bronnen

http://www.action.nl/pet-star-spoton-vlooiendruppels-action-bevatten-geen-diazinon/
http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/frankrijk-…58606.html
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/…/440741872753249
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/a8/af/7c/a8af7c3202da900581bb31697b54ebf1.jpg
http://dierenartsnoord-holland.nl/let-gevaarlijk-vlooienmiddel/
https://dierenziekenhuizen.nl/katten/vergiftigingen-…-kat/

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1837 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top