Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

‘Dankbare’ vluchteling mishandelt personeel Gasthuisberg

Een vluchteling die medewerksters in het Gasthuisberg (UZ Leuven) mishandelt, dat roept reacties op. “Die vuile bruine sloeg ik dood”, zegt iemand. Maar de man is niet bruin, het is niet in Gasthuisberg, zelfs niet in België. Het verhaal is dus nep.

Achtergrond

Sommigen denken dan vluchtelingen alleen criminaliteit en andere ellende brengen. Je zou ook kunnen denken dat het allemaal wel meevalt als er nepberichten verspreid moeten worden om dat beeld in stand te houden. Want geregeld worden haatzaaiberichten verzonnen om daarmee vluchtelingen, asielzoekers, moslims en iedereen met een andere huidskleur in een kwaad daglicht te stellen. En helaas, dat lukt ook nog. Het blijkt daadwerkelijk dat meningen rondom personen of groepen beïnvloed worden door doelgerichte hoaxes.
Daar is dit een voorbeeld van. Het filmpje toont niet het moderne interieur van het Universiteitsziekenhuis Leuven (in de volksmond ‘Gasthuisberg’) maar de wachtkamer van een regionaal ziekenhuis in Novgorod, Rusland. Het gaat om een blanke man die, waarschijnlijk onder invloed van drugs, het personeel mishandelt. Dat er in het filmpje duidelijk Russisch gesproken wordt deert de haatzaaiers niet. Zo werd deze gebeurtenis eerder al in Frankrijk ‘geplaatst’ en het filmpje miljoenen keren bekeken.
Dat haat verblindt blijkt uit dit voorval maar toevallig kwam deze week in Italië een vergelijkbare situatie naar buiten. Een foto van twee donkere mannen die op een bankje zaten was voorzien van de tekst: “Overheidsgeld in Forte dei Marmi. Ze gaan shoppen bij Prada met hun dagelijkse vergoeding van 35 euro. Deel dit als je verontwaardigd bent”. Hoewel dit een experiment was van journalist Luca Bottura en op de foto duidelijk steracteur Samuel L. Jackson en voormalig basketbalspeler Earvin ‘Magic’ Johnson te zien waren, werd dit rijkelijk gedeeld in bepaalde kringen en voorzien van pittige teksten.


 
Hoe succesvol virale berichten kunnen zijn zien we aan de statistieken bij dit filmpje: Op het moment van het schrijven van dit bericht ruim 3300 keer gedeeld en door 208.000 mensen bekeken!

Voor de volledigheid: de man in het filmpje is opgepakt en de slachtoffers hebben flinke verwondingen. Het voorval vond plaats op 23 februari 2017.

Het UZ Leuven heeft inmiddels besloten aangifte te doen tegen de verspreider van het filmpje.

Advies

Deel dit filmpje met het verhaal dat het over een vluchteling zou gaan niet. Dat verhaal is onjuist.

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

107 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top