Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Vreselijke nieuwe truc: plastic flesje op je autoband

Van tijd tot tijd worden we gewaarschuwd voor criminelen die het op je lijf of goederen hebben gemunt. Diverse clickbait-sites komen met het verhaal dat er een vreselijke nieuwe truc is: een plastic flesje op je autoband. Hoewel het verhaal al langer rondgaat: de truc is voor zover bekend nog nooit toegepast! Maar criminelen kunnen met zo’n bericht natuurlijk wel op ideeën gebracht worden.

Achtergrond

Het is net als met de hoax over roversbendes die vanaf bruggen en viaducten eieren gooien op de voorruit van je auto. Ooit zal er iemand zijn die het uitprobeert. We zijn er ook van overtuigd dat er soms echt gebakken sponzen worden verspreid. Maar niet nadat een hele serie nepwaarschuwingen werd gedeeld op social media.

Het verhaal over de flesjes gaat als volgt:

“WAARSCHUWING VOOR VRESELIJKE NIEUWE TRUC: ALS JE EEN PLASTIC FLESJE OP JE AUTOBAND ZIET, LOOP JE MISSCHIEN GEVAAR…

Criminelen die bestuurders overvallen – en het op hun auto’s gemunt hebben – zijn overal ter wereld een bezorgdheid. Dat is vooral het geval omdat er telkens nieuwe methodes opduiken om hardwerkende burgers van hun bezittingen te beroven. Nu waarschuwt de politie voor een nieuwe, gemene truc die dieven gebruiken om waardevolle spullen en zelfs hele auto’s te stelen..

De truc is best eenvoudig: dieven beginnen door parkeerplaatsen te viseren.

Dan plaatsen de criminelen stiekem een leeg plastic flesje bovenop de rechtse autoband. Op die manier kan de bestuurder het niet zien. Dan wachten ze.

Als de bestuurder weg wil rijden, klinkt er een vreemd geluid omdat het flesje gekraakt wordt. Onwetend over het flesje en de dief die op de loer ligt, zal de bestuurder instinctief uit de auto stappen om op onderzoek te gaan.

Het is op dat moment dat de dieven hun plan uitvoeren.

Terwijl de bestuurder zijn auto inspecteert, kunnen de dieven gemakkelijk toeslaan. Ze grijpen bezittingen uit de auto, of gaan er met de auto vandoor als de sleutel nog in het contact zit.”

De politie zou dus waarschuwen voor deze vreselijke truc. We hebben eens wat rondgevraagd maar dit is hier nog nooit voorgekomen. Er is dus ook geen officiële waarschuwing van de politie. De oorsprong van het verhaal is moeilijk te achterhalen maar het gaat minstens een jaar rond en is waarschijnlijk veel ouder. Het is verspreid in o.a. Oekraïne, Zuid-Afrika, Amerika, Italië en veel andere landen. Verspreiders zijn bijvoorbeeld een beveiligingsbedrijf, een account dat zich voordoet  als de Mexicaanse politie, nieuws-websites en een eindeloze stroom clickbaits. De oudste vermelding die we konden vinden komt uit Polen, 2014.

Er is geen enkele melding dat dit ooit heeft plaatsgevonden. Het past in het rijtje nepwaarschuwingen voor autodieven: de eieren, het muntje tussen de deurklink, tiewraps om je velg enzovoorts. Mensen treffen soms iets aan en verzinnen er dan een spannende gebeurtenis bij. Het kan dus zijn dat iemand ooit eens een flesje op zijn autoband is tegengekomen, maar daar stopt het verhaal.

Advies

Deel geen waarschuwing voor plastic flesjes op je autoband. Het enige vreselijke aan het verhaal: het is nep.

Meer lezen / bronnen

http://www.motokobiety.pl/Metoda,na,butelke,czyli,zlodzieje,samochodow,w,akcji,3173.html
https://www.motofakty.pl/artykul/kradzieze-aut-w-2015-roku-jakie-modele-upodobali-sobie-zlodzieje.html
https://www.bufale.net/home/bufala-allarmismo-bottiglia-plastica-incastrata-cosi-ladri-potrebbero-rubare-lauto/
https://www.snopes.com/fact-check/criminals-using-plastic-bottles-carjack/
https://ukropnews24.com/there-is-a-new-scheme-carjacking/
https://citizen.co.za/news/news-cns/1836389/water-bottle-hijacking-method-exposed/
https://www.dagelijksetips.com/waarschuwing-voor-vreselijke-nieuwe-truc-als-je-een-plastic-flesje-op-je-autoband-ziet-loop-je-misschien-gevaar/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

5674 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top