Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Wapensmokkel voor vluchtelingenkampen

Volgens dit artikel bevatte een zending meubelen voor vluchtelingenkampen tonnen wapens en kogels. Het zou bestemd zijn voor de gewapende mosliminvasie in Europa maar de lading werd onderschept bij de Griekse grens. “De meeste media zal hier niets over schrijven…” wordt er gezegd. Klopt, want het is oud nieuws en bovendien nep.

Achtergrond

In het Nederlands en het Engels wordt het volgende verhaal verspreid:

“Als je nog twijfels had over moslim immigratie, kan dit je misschien overtuigen!
Deze zending met meubels, was bedoeld voor de vluchtelingenkampen in Griekenland, om daar het leven wat dragelijker te maken.
Maar wat er in de zending zat: 52 ton wapens en kogels! Onderschept bij de Griekse grens in 14 containers.
Als dit je niet overhaalt, dat deze immigratie niets anders is dan een gewapende invasie, zal niets het doen.
Vraag jij je nog steeds af waarom al die jonge mannen zonder vrouw en kinderen hier naar toe komen onder het mom vluchteling?
De meeste media zal hier niets over schrijven…”

Hierbij een aantal foto’s die het verhaal zouden ondersteunen.

De foto’s zorgen ervoor dat de oorsprong van het verhaal makkelijk is te achterhalen. Het gaat niet om een zending bedoeld voor vluchtelingenkampen die onderschept is in Griekenland.

Dit verhaal begint in 2015. Er is een grote stroom vluchtelingen op gang gekomen als gevolg van de oorlog in Syrië. Door velen wordt vermoed dat IS-terroristen zich onder de vluchtelingen mengen om zo Europa binnen te komen. Smokkelroutes worden opgezegd, zo wordt vermoed, om deze terroristen van wapens te voorzien. In de praktijk is daar geen bewijs van. En zeker dit verhaal niet.

De foto’s zijn afkomstig van de Griekse kustwacht. Op 29 augustus 2015 werd het onder Boliviaanse vlag varende vrachtschip Haddad1 op 20 zeemijl ten noordoosten van Kreta aangehouden. Het schip zou meubilair aan boord hebben. Het vrachtschip, met een zevenkoppige bemanning, kwam vanuit de Turkse haven Iskenderun. Het werd geëscorteerd naar de haven van Heraklion op het eiland Kreta. Daar werd de lading doorzocht en daarbij zijn wapens, munitie en sigaretten aangetroffen. Het schip had de Libische havenstad Misrata als bestemming.

Op dat moment werd in Libië na de val van dictator Khadaffi in 2011 door diverse partijen een interne strijd om de macht uitgevochten. Door de Verenigde Naties was er daarom een wapenembargo tegen Libië afgekondigd. In Misrata heerste destijds de islamistische coalitie Libya Dawn. De wapens bleken geproduceerd in Turkije. Volgens het de producent van de wapens en het Turkse ministerie van Buitenlandse zaken waren de wapens bestemd voor de Sudanese politie. Bewijs hiervoor werd nooit gevonden. Door andere partijen werd de regering Erdogan er juist van verdacht de Libische strijd met wapens te voeden. Volledige duidelijkheid over het doel van deze lading is echter nooit gekomen.

Vluchtelingenkampen in Europa laten doorgaans niet hun meubilair per schip uit Turkije komen. Dat gesmokkelde wapens in deze hoeveelheden ooit in een vluchtelingenkamp zouden kunnen aankomen zonder ontdekt te worden , is vrijwel uitgesloten. Het verhaal is dus zowel onlogisch als gewoon niet waar. Dit was geen zending wapens bedoeld voor  moslimstrijders in Europese vluchtelingenkampen.

Hoewel dit misleidende verhaal al in 2015 voor het eerst op de social media verscheen en vaak is ontkracht, de rechtse Facebookpagina 5 voor 12 geweest bracht het recentelijk opnieuw naar buiten. De bedoeling van het verspreiden van dit soort bericht is om de angst voor vluchtelingen en met name moslims aan te wakkeren.

Advies

Het verhaal over gesmokkelde wapens bestemd voor Europese vluchtelingenkampen is nep. Deel het niet maar rapporteer als nepnieuws bij Facebook.

Meer lezen / bronnen

https://www.ibtimes.co.uk/haddad-1-ship-loaded-turkish-weapons-islamists-libya-suspected-oil-guns-deal-1520295
http://www.ekathimerini.com/201170/article/ekathimerini/news/officials-complete-search-of-weapon-packed-haddad-1
https://www.maltatoday.com.mt/news/world/57297/weapons_on_ship_headed_to_libya_manufactured_in_turkey_
https://thewire.in/world/un-approves-crackdown-on-arms-smuggling-in-high-seas-off-libya
https://spectator.clingendael.org/pub/2015/10/de_complexe_realiteit_in_libie/
https://www.difesaesicurezza.com/en/defence/libya-turkish-government-once-again-is-trying-to-fuel-the-war/
http://www.dnaindia.com/india/report-look-where-my-son-s-dream-job-had-landed-him-2202890
https://www.reuters.com/article/us-libya-security-greece-arms/greek-coast-guard-seizes-libya-bound-ship-carrying-weapons-idUSKCN0R20V220150902
https://www.snopes.com/fact-check/greek-customs-weapons-refugees-furniture/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

3118 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top