Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Watermeloen met scheurtjes moet je weggooien

We krijgen vaak vragen over berichten op sites als ongelooflijk.nu. Het blijft ons een raadsel waarom iemand überhaupt twijfelt aan de bedoelingen van die site: bijna alles is nep en het enige doel is reclame te maken met deze nepverhalen. Neem nou dit verhaal over de gevaar van watermeloenen: volstrekte onzin.

Achtergrond

Giftige watermeloen, nooit je airco aandoen als je je auto start, kankerverwekkende deodorant, overhemd onder de ruitenwissers, dodelijke noedels; clickbaitsites als ongelooflijk.nu maken ons bang met allerlei enge verhalen over dagelijkse dingen. Veel mensen geloven er echter in en delen degelijke verhalen zonder een spoortje argwaan. Anderen twijfelen wel maar vinden dat een gewaarschuwd mens voor twee telt. Een kromme redenatie want van een nepbericht wordt niemand beter of alerter. De enige die profiteert is degene die dit soort onzin in de wereld helpt.

Een klikval (clickbait) heeft vaak een uitnodigende titel vol halve informatie. Want als je leest “Als je scheurtjes in je watermeloen ziet, gooi deze dan meteen weg!” wil je toch weten wat er aan de hand is. Dit verhaal gaat over watermeloenen uit China die zouden exploderen doordat “een bepaald stofje werd gebruikt wat ervoor zou zorgen dat watermeloenen 20% groter werden.” Het zou ook kiwi’s en druiven treffen maar watermeloenen zouden “overgevoelig zijn voor chemicalieën.” “Als het veelmatig geconsummeerd wordt kan het zelfs foetussen doodmaken en maaglaesies veroorzaken.”

Niet alleen de taalfouten in het stuk van Ongelooflijk.nu zijn deerniswekkend, ook wordt een paar dingen vergeten. Zo komen de watermeloenen die in Nederland en België verkocht worden helemaal niet uit China, maar voornamelijk uit Spanje en bijvoorbeeld Zuid-Afrika. Verder worden de scheuren in watermeloenen niet door chemicaliën veroorzaakt. Als een meloen rijp is stopt sapstroom van de meloenplant naar de vrucht. De beste pluktijd is vlak voordat dit gebeurt. Onder invloed van droge omstandigheden treden scheuren op in het vruchtvlees. Dit is een natuurlijk proces en een teken van rijpheid.  Veel mensen kloppen op een meloen om de rijpheid te bepalen en voor hen is een wat holle klank juist het signaal voor de perfect rijpe meloen. Deze meloenen zijn zeker niet giftig en ziekteverwekkend.

Spaanse watermeloen in de aanbieding (Aldi)

Klikvallen worden bewust opgezet door bijvoorbeeld een verhaal uit China naar Nederland te verplaatsen en te doen alsof wij allemaal gevaar lopen. Want in 2011 hebben ca. 20  Chinese meloenkwekers daadwerkelijk de groeiversneller forchlorfenuron gebruikt op hun meloenen. Deze stof zorgt er in overdosering voor dat de meloenvrucht uit zijn schil barst. Deze ‘exploderende meloenen’ zijn nooit in Europa op de markt geweest. Meloenen waarvan de schil is opengebarsten zul je hier überhaupt niet snel in de winkel aantreffen. Stoffen als forchlorfenuron zijn op de Europese markt niet toegestaan voor gebruik op meloenen.

Het eten van watermeloenen met inwendige scheuren leidt niet tot kanker, abortus of maagziektes. Naast ongelooflijk.nu kom je dit nepbericht tegen op geweldige-videos.nl, viraltrend.nl, nieuws-dump.nl, viraal.co  en tal van andere clickbait-sites. Diverse Facebook-pagina’s worden ingezet om het nepnieuws op Facebook te verspreiden. ‘De waarheid is hard’ is zo’n pagina, die door clickbait-criminelen wordt geëxploiteerd.

Advies

Pas op met gezondheidstips van clickbait-sites. Dit verhaal over giftige watermeloenen is onzin. Deel het dus niet maar rapporteer als nepnieuws bij Facebook.

Meer lezen / bronnen

http://ongelooflijk.nu/watermeloen-scheurtjes/
https://www.cbsnews.com/news/chemical-infused-watermelons-explode-in-china/
https://spectator.sme.sk/c/20610513/Cracked-watermelon-will-not-give-you-cancer.html
http://www.nytimes.com/2011/05/18/world/asia/18briefs-Watermelon.html
http://www.agf.nl/artikel/153836/Overzicht-wereldmarkt-meloenen-en-watermeloenen

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1365 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top