Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

WhatsApp in onderhoud

In de media hoor je vaak over nepnieuws. Hier hebben we een mooi voorbeeld. Duizenden mensen zijn ervan overtuigd dat WhatsApp heeft aangekondigd vanaf 6 mei een week in onderhoud te gaan. Echt waar? Nee, natuurlijk niet!

Achtergrond

Een clickbait (klikval) is link naar een sensationeel (nep)verhaal met als enige doel zoveel mogelijk kliks te genereren. Elke klik is geld waard. Websites – vaak met viral of trend in de naam – zijn hiervoor speciaal in het leven geroepen. En als een clickbait aanslaat nemen andere sites met minder goede bedoelingen dit snel over. De verhalen klinken vaak sensationeel maar zijn vaak geheel of gedeeltelijk verzonnen of minstens enorm aangedikt en daardoor misleidend. Maar wie klikt is een reclamedoelwit geworden en in een klikval getrapt. Fantastisch.co is zo’n site.

 

WhatsApp heeft afgelopen week met storingen te maken gehad. Met een kleine 10 miljoen gebruikers in Nederland zijn veel mensen lichtelijk onthand zijn als de dienst niet werkt. Clickbait-criminelen zijn daar handig op ingesprongen en hebben een nepverhaal verzonnen en gepubliceerd om de paniek nog wat op te voeren. Uiteraard zonder bronverwijzing, want die is er niet. WhatsApp (of de eigenaar Facebook) rept op geen enkel kanaal over dit geplande onderhoud.

Advies

Deel geen berichten over het aanstaande onderhoud van WhatsApp. Dat is een nepverhaal.

Pagina’s en websites die dit verspreiden zijn feitelijk clickbait-sites. O.a.:

  • fantastisch.co
  • dagelijksekrant.nl
  • wtfbro.nl
  • SMLY
  • healthypad.nl
  • tagjouvriend.nl
  • suri.nu

Meer lezen / bronnen

https://whatsappen.nl/nieuws/19442/nepbericht-over-week-whatsapp-onderhoud-vanaf-6-mei
http://fantastisch.co/whatsapp-kondigt-aan-…-1-week-eruit/

 Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

141 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top