Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Wie kent deze jongen van 7 jaar? (HOAX)

Sinds 6 augustus 2018 is men naarstig op zoek naar deze jongen. Hij zou uit België komen en gevonden zijn in Tanger, Marokko. Hij bevindt zich nu in een weeshuis aldaar, gaat het verhaal. Hij is echter een dag later alweer met zijn ouders herenigd. Het gaat hier dus om een achterhaalde zoekactie. Dat weerhoudt duizenden mensen niet dit bericht te delen.

Achtergrond

Op diverse pagina’s op Facebook is het bericht gedeeld dat een jongen van 7 jaar is gevonden.

“Jongen van 7 jaar gevonden in TANGER! Komt uit BELGIE, hij bevindt zich nu in het weeshuis kortobi.

Ken je deze jongen niet? oke maar SCREEN & DEEL het op ze minst. Er is nu ergens een moeder dood ongerust om haar zoontje en wie weet is het via jou dat dit goed komt in sha Allah”

Van officiële zijde is er geen bevestiging van het verhaal. Uit de vele reacties op de berichten blijkt het volgende:

  • Zijn naam zou Abdul Karim zijn
  • Leeftijd ongeveer 6 á 7 jaar
  • De jongen was erg verlegen en is mogelijk autistisch
  • Hij zou in België wonen
  • Zijn moeder is Marokkaans en zijn vader  Belgisch.

Het is niet bekend hoe de ouders hun kind uit het oog verloren zijn. Naar verluidt was de familie op bezoek in Marokko. Er was geen sprake van een ontvoering of mishandeling. Sommigen meenden blauwe plekken op de armen van het kind te zien.  De jongen is tijdelijk opgevangen in het Al Kortobi-Ziekenhuis in Tanger.  Daar is een afdeling voor wezen en verlaten kinderen. Het bericht is op 6 augustus in Arabische Facebook-groepen geplaatst. De eerste meldingen over de hereniging met zijn ouders zijn van 7 augustus, door mensen die de familie zeggen te kennen.

Zowel van de opsporing van de ouders als van de hereniging zijn van officiële zijde (zoals politie, ziekenhuis, overheden) geen berichten bekend. Bepaalde reacties op het oorspronkelijke opsporingsberichten achten we echter betrouwbaar genoeg. Omdat het gaat om een achterhaald bericht kwalificeren we de Nederlandse versie als een hoax.

Het bericht is via WhatsApp en Messenger gedeeld en screenshots daarvan zijn weer op Facebook terechtgekomen. Het probleem hiervan is nauwelijks meer te achterhalen is wat de bron is van het bericht. Bovendien zal het op deze manier nooit meer van internet verdwijnen. Mensen die dit delen laten vaak geen reacties toe waardoor het moeilijk is om de deler te waarschuwen dat het bericht achterhaald is.

Advies

Deel geen berichten waar de ouders van een 7-jarig jongetje in Tanger worden gezocht. Zij zijn herenigd dus de opsporing is achterhaald.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/MAROCORIGINAL/photos/a.803369259732862.1073741859.148059665263828/1782489755154136/
https://www.facebook.com/groups/233235404178404/permalink/246407532861191/
https://www.world-unite.de/en/internships-volunteering/morocco/creche-childrens-home-tangier.html

Klik hier om dit bericht lezen op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

6128 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top