Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Wij gepensioneerden zijn nu echt helemaal nijdig

De gepensioneerden hebben het zwaar. Maar als je alle onwaarheden uit dit verhaal voor waar aanneemt heb je het wel onnodig zwaar. Het verhaal over de gepensioneerden bevat zoveel fouten, daar trappen onze gepensioneerden niet in, toch?

Achtergrond

Een klaagzang van een paar jaar geleden is nog steeds populair. Ene Maarten W. Boot heeft het op 2 augustus 2016 op Facebook gezet, nadat hij het zelf eerlijk heeft gejat – dus zonder bronvermelding – van anderen. Het is gebaseerd op een open brief aan premier Mark Rutte, die in 2014 werd gepubliceerd.

Het begint als volgt.

“Wij gepensioneerden zijn nu echt helemaal nijdig, hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat de Eerste en Tweede kamer er mee instemmen, dat als een gezin naar het land van herkomst wil gaan, WIJ, NEDERLANDERS, de vliegreis, de verhuiskosten betalen, en ze dan nog maandelijks € 600,– tot hun dood toesturen!!!!

Hier wordt gedoeld op de oude remigratiewet die gold tot 2014. De regeling maakte het mogelijk dat bepaalde groepen allochtonen zonder werk een maandelijkse uitkering van rond de 600 euro konden krijgen van de Nederlandse overheid als ze terugkeerden naar het land van herkomst. Deze maatregel werkte netto kostenbesparend omdat deze mensen in Nederland een uitkering genoten die hoger was. Jaarlijks maakten daar bijna 2000 mensen gebruik van, vooral Turken, Surinamers en Marokkanen. Dat aantal is fors gedaald nadat de regeling in 2014 fors is versoberd. Conclusie: ONWAAR

Dat gaat het verder:

“Wat ging er mis tijdens deze beslissing?? Over de kinderbijslag maar te zwijgen…..”

In plaats van zwijgen even de feiten: wie vrijwillig uit Nederland vertrekt krijgt geen kinderbijslag meer. Bij de remigratieregeling is wel een bedrag opgenomen als er kinderen zijn. Dat zal weinig voorkomen omdat de regeling is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder. Conclusie: SUGGESTIEF

Dan:

“Maar wij stel sukkels betalen de volle mep voor de zorgpremie, we betalen ook de € 375,– eigen risico, terwijl buitenlandse werknemers maar € 69,– per maand betalen en geen eens eigen risico!”

Het minimum eigen risico voor de zorgverzekering was in 2015 €375 en van 2016 – 2018 €385. Buitenlandse seizoensarbeiders kunnen gebruik maken van een andere regeling dan normale werknemers. Sommige zorgverzekeraars bieden goedkope polissen aan voor deze mensen. Via de aanvullende verzekering wordt hun vrijwillig eigen risico herverzekerd. Ze betalen dus nul eigen risico. Zorgverzekeraars denken commercieel en weten dat seizoensarbeiders bijna geen beroep doen op de zorg. Buitenlandse werknemers die ziek zijn zich liever laten behandelen in hun land van herkomst, bijvoorbeeld om taalproblemen te voorkomen. Hierdoor zijn verzekeraars in staat goedkope verzekeringen aan te bieden die voornamelijk spoedeisende hulp dekt. Extreem lage premies zijn mogelijk als de verzekerde een vrijwillig eigen risico neemt, tot €500. Als een buitenlandse aardbeienplukker hier dan onverhoopt gebruikt maakt van de zorg moet hij de eerste €500 euro zelf betalen. In dat geval bedraagt de premie zo’n €85,- per maand. Conclusie: ONWAAR

Nog een bewering uit het verhaal:

“we geven de man die brand stichtte op Schiphol, waarbij 10 mensen omkwamen, gewoon een schadevergoeding (lees afkoopsom) van € 47.800,– Hij had onterecht vast gezeten hij was maar een illegaal.”

Dit  gaat over de Schipholbrand, die op donderdag 27 oktober 2005 in het cellencomplex op Schiphol-Oost bij Oude Meer woedde en die 11 gedetineerde illegalen het leven kostte. De marechaussee arresteerde op 7 november 2005 in het Brandwondencentrum Beverwijk de toen 25-jarige Libiër Ahmed Isa Al-Jabali, die later veroordeeld werd voor de brandstichting. Rechtszaak na rechtszaak volgde. De vermeende dader werd in hoger beroep veroordeeld tot 18 maanden cel, omdat hij volgens de rechtbank wel schuldig was aan de brand, maar de de slachtoffers hem niet konden worden aangerekend. Op 1 maart 2013 wees het gerechtshof ‘s-Gravenhage arrest in de door de Hoge Raad verwezen zaak en sprak de verdachte Libiër vrij van opzettelijke brandstichting en brand door schuld. Hij kreeg uiteindelijk € 47.800 schadevergoeding. Er kwamen 11 mensen om en de man is niet veroordeeld voor brandstichting.  Conclusie: ONWAAR

De bovenstaande beweringen komen uit een open brief aan premier Rutte die is aangevuld met een verhaal van een 65-plusser uit België. Er zijn verschillende versies waarin allerlei onwaarheden zijn vermengd met  “Ik ben het beu om…” De open brief stamt uit 2014, de Belgische variant uit 2013. Beide verhalen doen het goed op rechtse blogs en fora. Bekende verspreiders zijn E.J. Bron, Eunmask, RechtsActueel. Immers, Mark  Rutte en de buitenlanders zijn de schuld van alle ellende, volgens dit verhaal.  Onderaan het verhaal de aanmoediging:

“Als u dit niet doorstuurt, dan hebt u het niet begrepen!”

Degenen die het niet doorstuurden hadden het mogelijk beter begrepen dan de doorstuurders: het is nep.

Advies

Deel geen nepverhalen van een arme gepensioneerde. Het is niet actueel, niet relevant en niet waar.

Meer lezen / bronnen

https://www.bladna.nl/nederland-remigratieregeling,12097.html
https://www.ad.nl/binnenland/gebruik-terugkeerpremie-keldert-drastisch~aaafc2e4/
https://www.svb.nl/int/nl/remigratie/hulp_remigratie/de_remigratieregeling/
https://www.svb.nl/int/nl/remigratie/hulp_remigratie/wannneer_uitkering/
https://www.svb.nl/int/nl/remigratie/emigratie/u_heeft_nog_geen_aow.jsp
https://www.ltoarbeidskracht.nl/wp-content/uploads/2018/01/Folder-HZ.pdf
https://www.hollandzorg.com/nl/zakelijk/zorgverzekering-buitenlandse-werknemer
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/buitenlandse-uitzendkracht-genept-met-goedkope-zorgpolis
https://blog.geld.nl/zorgverzekering/ontwikkeling-eigen-risico
https://www.volkskrant.nl/economie/schadevergoeding-voor-ex-verdachte-schipholbrand~ba46cf34/
https://www.nu.nl/binnenland/3355866/algehele-vrijspraak-in-zaak-schipholbrand.html
https://www.onderzoeksraad.nl/nl/onderzoek/13/brand-cellencomplex-schiphol-oost-nacht-van-26-op-27-oktober
https://nl.wikipedia.org/wiki/Schipholbrand
http://www.geennieuws.com/2014/05/open-brief-aan-mark-rutte/

Klik hier om dit bericht lezen op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1971 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top