Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Wij geven 500.000 ‘I Love Zwarte Piet’ trui met capuchon weg

De Facebookpagina ‘Ik ben Zwarte Piet fan’ is nep. Het Sinterklaasfeest en Zwarte Piet worden misbruikt om geld mee te verdienen. De criminelen weten Pietenliefhebbers in hun hart te raken. Ze delen onzinnige uitdeelacties, zelfs als ze weten dat het nep is. “Om een statement te maken” of “zodat iedereen ziet dat ik pro-Piet ben”.

Achtergrond

Ondertussen stimuleert iedereen die de nepacties van Ik ben Zwarte Piet Fan deelt de criminelen achter deze pagina om nog meer rotzooi te produceren. Wie deze onzin deelt helpt de oplichters achter deze pagina aan een gevulde portemonnee. En wat erger is: er is nauwelijks discussie over Zwarte Piet, zeker niet in de zomer. Je verpest dus het Sinterklaas feest voor mensen die de discussie allang beu zijn. Helaas, om geld te verdienen deelt Ik ben Zwarte Piet Fan het hele jaar onzin. Nepnieuws over bekende Nederlanders, over Sylvana Simons, over Dieuwertje Blok en de NTR, over de geweldige actie van Maarten van der Weijden, etc.

Ook alle acties over gratis vlaggen, stickers of truien zijn nep. Niemand geeft 500.000 truien en vlaggen of 5 miljoen stickers weg. Zo’n actie kost miljoenen euro’s, dat gaat deze pagina niet betalen. Het aantal gratis truien, stickers en vlaggen is zo absurd dat de daders zich ongetwijfeld gek lachen om de duizenden naïeve mensen die dit delen, in de hoop op een gratis product. Mensen die aangesproken worden blijven het gewoon delen, alsof ze daar de mensheid mee redden. Sommigen zeggen: “Ik weet dat het nep is maar ik deel het toch. Als statement. Zodat iedereen kan zien dat ik Zwarte Piet steun”. Het pietengevoel zit erg diep en deze criminelen spelen daar slim op in. We mogen nog van geluk spreken dat de misdadigers achter Ik ben Zwarte Piet Fan hun volgers niet vragen om hun adres, e-mail, bankrekening en pincode want velen zouden dit zo geven. Helaas, dit is niet cynisch bedoeld.

Het succes van dit soort nepberichten is groot. Zo denkt vrijwel heel Nederland dat Sylvana Simons heeft gezegd dat ze Nederland verlaat als Zwarte Piet zwart blijft. In werkelijkheid heeft ze dit nooit gezegd. Ook berichten waarin de NTR toegezegd zou hebben dat Zwarte Piet zwart blijft bij 500.000 likes, zijn nep.

Pas op het moment dat de pagina Ik ben Zwarte Piet Fan genoeg argeloze volgers heeft zullen de nepberichten over Zwarte Piet stoppen. Dat lijkt een zegen maar daarna worden deze volgers bestookt met reclame, clickbaits en andere onzin. Een andere pagina van deze criminelen waarbij dat exact is gebeurd is Zwarte Piet Fan.

Zwarte Piet Fan en Ik ben Zwarte Piet Fan zijn onderdeel van een heel netwerk neppagina’s waarbij niet alleen het Sinterklaasfeest maar bijvoorbeeld ook 4 en 5 mei worden gebruikt als verdienmodel. Vrijwel elk nationaal icoon valt ten prooi aan deze zwendelaars.

De criminelen achter deze pagina verpesten bewust het Sinterklaasfeest, uit financieel gewin. Steun ze niet maar rapporteer deze bij Facebook. (Hoewel individuele meldingen weinig uithalen, als er veel mensen rapporteren kan dit wel degelijk helpen).

Advies

Deel geen berichten van de pagina Ik ben Zwarte Piet Fan.

Meer lezen / bronnen

https://www.hoaxmelding.nl/?s=zwarte+piet
https://wnl.tv/2017/11/30/nepbericht-zwarte-piet-bereikt-miljoenenpubliek-honderdduizenden-trappen-erin/

Klik hier om dit bericht lezen op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

2174 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top