Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Windturbine explodeert (HOAX)

Het gebruik van filmpjes om een bepaald statement te maken komt natuurlijk veel voor. Maar ook steeds vaker worden filmpjes uit de context gehaald of gemanipuleerd om bezoekers te overtuigen. Hier een filmpje van een windturbine die op hol slaat en vervolgens uiteen spat. Anti-windmolenactivisten zeggen er niet bij dat het nep is.

Achtergrond

Al een paar maanden circuleert dit filmpje op internet. Het toont een storm, een snel draaiende windturbine, wegrennende paarden en dan een explosie waarbij de turbine uit elkaar knalt en brokstukken in het rond vliegen. Het filmpje wordt o.a. veel gedeeld door tegenstanders van windturbines.

In veel gevallen wordt er niet bij verteld waar deze video vandaan komt . Een veel gedeelde versie komt van het kanaal LADbible die het plaatste op 24 februari 2019, voorzien van eigen logo. Niet in het bericht zelf maar in een reactie werd door LADbible de maker van het filmpje genoemd: Travis Sattler. Travis is een 3D-artiest, een grafisch kunstenaar die computeranimaties maakt . Hij plaatste het filmpje op 21 februari 2019 op zijn Instagram-account yo_dojo en later op Vimeo:

Hoewel er wel filmpjes in omloop zijn van windturbines die echt omvallen, in brand vliegen of uit elkaar vallen, dit is het resultaat van ComputerGenerated Imagery (CGI) of computeranimatie. Het is misleidend om dit filmpje – al dan niet voorzien van commentaar – te doen voorkomen als ware het echt.

Conclusie

Het filmpje van de uiteenspattende windmolen is niet echt maar een computeranimatie.

Meer lezen / bronnen

https://www.snopes.com/fact-check/wind-turbine-explosion/

Klik hier voor dit bericht op Facebook
Bedankt dat je onze website hebt bezocht. Als je dit artikel nuttig en informatief vindt volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram. Hiermee blijf je op de hoogte van de laatste hoaxes en andere misleidende berichten op Facebook.

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

2258 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top