Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

XTC-pillen gevonden in een speeltuin

Verhalen over XTC-pillen die aan kinderen worden verstrekt zijn er altijd wel. Zelden gaat het om een controleerbare gebeurtenis. Nu zouden er pillen zijn gevonden in een speeltuin. Feiten? Welnee. Bangmakerij, dat wel.

Achtergrond

De verspreidster van dit bericht weet eigenlijk wel dat het nep is. Ze is daar door anderen op gewezen. De redenatie achter het delen komt in een reactie: “Nooit verkeerd om te delen en bedachtzaam zijn met deze gevaarlijke middelen”. En zo komen nepwaarschuwingen in de wereld. We hebben er al honderden verzameld en er komen er elke dag bij. Wordt de wereld daar veiliger van? Nee, nepnieuws dient geen enkel doel.

De tekst van de waarschuwing luidt:

“Dit vond ik net in een groep! Ouders let erop of leg het je kinderen goed uit!!! 
GRAAG DELEN!
DEZE ZIJN GEVONDEN IN EEN SPEELTUIN, kleine kinderen gaan denken dat het snoep is maar het zijn XTC pillen! Ik heb gehoord dat ze in meerdere plekken in het land gevonden zijn! Deel zodat mensen het zien en ze erop kunnen letten!”

Het verhaal vertelt niet in welke speeltuin dit is gevonden, door wie of wanneer. Heeft iemand dit ingeslikt? Hoe is vasatgesteld dat het om XTC gaat? Op welke plekken in het land is dit nog meer gevonden? Weet de politie ervan? Zijn het precies deze pillen of ook andere?

De feiten: er zijn geen meldingen van de politie over XTC-pillen in speeltuinen. In mei 2017 is een 5-jarig kind onwel geworden nadat het iets heeft geslikt, mogelijk XTC maar dit is niet vastgesteld. In mei 2016 is iets dergelijks gebeurd met een 4-jarig kind. Dit zijn zeldzame, op zichzelf staande gevallen. De foto bij dit verhaal is een stockfoto die vaker bij verhalen over XTC wordt gebruikt. Het is dus geen foto van de vermeende XTC in speeltuinen.

Het bericht suggereert dat er op meerdere plekken in het land met opzet XTC-pillen worden neergelegd, zonder daarvoor maar één controleerbaar feit bij te leveren. Zoals iedereen vroeger werd gewaarschuwd geen gevonden snoepjes in zijn mond te steken of snoep aan te nemen van vreemden, geldt dat nog steeds. Er is echter geen enkel reden om aan te nemen dat nu in het land XTC-pillen worden verspreid onder kinderen. Al was het alleen maar omdat zo’n pilletje ongeveer vijf euro per stuk kost.

Advies

Deel geen nepwaarschuwing over XTC-pillen die op meerdere plaatsen zijn gevonden. Dat verhaal berust niet op waarheid.

Meer lezen / bronnen

https://www.gelderlander.nl/arnhem/politie-alleen-ralph-5-slachtoffer-van-uitgedeelde-xtc-bij-speeltuin-in-arnhem~aff8310e/
https://nos.nl/artikel/2105703-kleuter-die-op-schoolplein-xtc-pil-opat-is-weer-thuis.html
https://www.mimikama.at/allgemein/die-rosa-teddybaeren-pillen/
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=903075146521591&set=a.120413648121082.26076.100004573423264

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1489 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top