Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Zeg amen voor een kindje met kanker

Dit is een type hoax met een eigen categorie: sick child hoax. Like-farmers plaatsen berichten met zieke kinderen en moedigen aan zo veel mogelijk te delen, liken en ‘amen’ te typen, soms de suggestie wekkend dat het kind hiervan geneest. Hier een triest voorbeeld van de misleiding: het kind is twee jaar geleden overleden.

Achtergrond

Het kind op de foto is geen meisje, de naam is geen Kiara en het lijdt niet aan ‘hersenkanker’. Dat niemand voor haar zou willen bidden is een walgelijke insinuatie, vooral naar de ouders.

Het gaat om een jongetje genaamd Chace Ike Bailey uit Brick, New Jersey, VS. Chace is geboren in 2014 met een afwijking die bekend staat als tetralogy van Fallot. Dit is een levensgevaarlijk hartdefect, waarbij vier hartafwijkingen tegelijk voorkomen. Chace is diverse malen geopereerd waarbij geld is ingezameld om de ouders financieel te ondersteunen. In maart 2015 onderging hij een twintig uur durende operatie om zijn leven te redden. Terwijl het redelijk goed met hem leek te gaan is hij toch op 14 november 2015 overleden.

Het is niet helemaal duidelijk wie er achter het profiel van Juan Daniel C. Rodriguez zit. Zijn tijdlijn zit vol met dit soort vaak religieus getinte plaatjes. Hij wordt gevolgd door maar liefst 647.000 mensen. Ook in Nederland wordt zijn oplichterij gedeeld. Deze persoon zegt dat hij deel uitmaakt van Mylikes.com, een commercieel netwerk. Hoewel dat logisch klinkt is ook dat niet te vertrouwen.

Sick child hoaxes komen veelvuldig voor en hoewel er bij Facebook regelmatig op is aangedrongen er iets aan te doen, is er weinig veranderd. Het is voor te stellen dat dit soort berichten voor de ouders allerminst prettig is om te lezen. Voorbeeld is de 9-jarige Katie Johnson die het syndroom van Down heeft en opeens met foto als de ‘lelijke Mallory’ in de social media verscheen. Haar moeder heeft veel moeite moeten doen – vaak tevergeefs – om dat nare bericht van internet te krijgen. Dominic Pio Gundrum, een ernstig ziek jongetje uit Wisconsin, werd in 2015 in Nederland/België opgevoerd als ‘mishandeld’!

Advies

Advies: deel nooit berichten van ‘zielige’ kinderen waarbij gebedeld wordt om likes, shares, amen of zelfs geld. Het is misbruik van kinderen die het toch al niet zo getroffen hebben in het leven, meestal voor financieel gewin.

Meer lezen / bronnen

http://www.app.com/story/news/local/brick-point-pleasant/brick/2015/03/10/chace-bailey-surgery/24711231/
http://www.legacy.com/obituaries/mycentraljersey/obituary.aspx?pid=175854911
https://www.facebook.com/aliciaa.mariee.1/posts/1095874927097598
https://www.hartstichting.nl/aangeboren-hartafwijkingen/tetralogie-van-fallot
http://www.dailylife.com.au/life-and-love/real-life/facebooks-sick-child-hoaxes-20130701-2p77g.html
http://www.zdnet.com/article/anti-scam-websites-beg-facebook-to-remove-sick-baby-hoaxes/
http://www.news.com.au/technology/facebook-stole-my-disabled-daughters-identity/news-story/9f77d1cd91ff00363a5c21f9a5bc1bc6

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

309 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top