Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Zwarte Piet met gevaarlijk snoepgoed

Naast waarschuwingen over domino-snoepjes met drugs zien we nu opeens een waarschuwing van de politie over zwarte pieten die vergiftigde pepernoten zouden uitdelen. Als je het mag geloven staan onze kinderen bloot aan allerlei gevaren omdat zij doelwit zijn van groeperingen die met gif rondstrooien. Deze verhalen zijn echter niet waar.

Achtergrond

Er gaat een klassieke hoax rond over snoepjes die in werkelijkheid drugs zouden bevatten. Vooral kinderen zouden dit met Halloween of Sint Maarten opeens in hun buideltje vinden. Website Dagelijkse Standaard is echter een notoire hoax-verspreider. Er klopt weinig van dat verhaal. Er is geen enkel bewijs dat deze pilletjes als snoepjes worden uitgedeeld.

De verspreider van het bericht over de vergiftigde pepernoten is waarschijnlijk Robert Coret van @Petitie NL. Robert verspreidt met regelmaat nepberichten op zijn vele pagina’s. In elk geval is makkelijk te zien dat het niet klopt. Zo is de politie best in staat een artikel te produceren zonder taalfouten en met lopende zinnen. De stijl van het artikel is helemaal niet die van de politie. Robert Coret kan echter geen twee zinnen zonder taalfouten op papier krijgen. Opvallend is dat beweerd wordt dat er in enkele uren 250 meldingen zijn binnengekomen. Andere media als grote kranten berichten hier helemaal niet over. Als je goed kijkt zie je dat de eerste alinea en de rest van de tekst niet goed staan uitgelijnd. Dit is dus duidelijk fotoshop en dan nog lelijk ook. En ten slotte is er op de website van de politie geen informatie over giftige pepernoten te vinden. Helaas wordt het logo van de politie (en nu de website) vaak gebruikt om nepverhalen kracht bij te zetten.

Het is niet helemaal helder wat de maker van deze hoax beoogt. Is het smakeloze humor of probeert men een bepaalde groepering in een kwaad daglicht te stellen? De anti-(anti-)zwarte-pieten-pagina’s schieten als paddenstoelen uit de grond maar helaas heeft niet elk van die pagina’s goede bedoelingen. Meestal gaat het hier om ordinaire like-farming. Dat wil zeggen: zo veel mogelijk likes halen desnoods met leugens, misleiding en haatzaaierij.

Advies

Deel het bericht over de giftige stoffen in pepernoten niet. Het is niet waar.

Meer lezen / bronnen

http://www.snopes.com/ecstasy-halloween-candy/
http://nos.nl/artikel/2065438-zwarte-piet-deelt-geen-gifsnoepjes-uit.html
https://www.politie.nl/nieuws/2015/oktober/27/01-hoax-over-zwarte-piet-met-gevaarlijk-snoepgoed.html
http://nl.hoax.wikia.com/wiki/Robert_Coret

Klik hier (versie 2015) en hier (versie 2017) voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

633 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top