Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Zwarte Piet van Vierdaagse gehaald

Je zou denken dat heel Nederland weet dat de pagina Sinterklaas en Zwarte Piet nep is, inclusief alle berichten die daar geplaatst worden. Maar verbazender is nog dat mensen willens en weten dit nepnieuws delen. Het levert in elk geval erg veel boosheid op terwijl het is wat het is: nep, vals, verzonnen, kortom: een leugen.

Achtergrond

Deze Sinterklaaspagina presenteerde gisteren het nepnieuws dat een Zwarte Piet de 50 kilometer tijdens de Nijmeegse Vierdaagse zou lopen met mensen in klederdracht. Vergezeld met een foto uit een videoclip uit 2010. Vandaag zou Maarten Tolhuis als Piet van het vierdaagseparcours zijn gehaald, volgens een bericht van het Nijmeegse vierdaagse journaal. Nu bestaat die Maarten Tolhuis niet, en het zien we geen foto van het vierdaagse journaal maar van een item van Omroep Brabant van vorig jaar. Ook dit verhaal is volledig uit de duim gezogen.

 

De beheerder van genoemde pagina plaatst aan de lopende band nepberichten over bekende Nederlanders, bedrijven, evenementen, enzovoort. Hij pluist dagelijks het nieuws na om te zien of er ergens een nepbericht van te maken valt. Zelfs het maken van nepnieuws over ontvoeringen en zieke kinderen wordt niet geschuwd. De beheerder van deze pagina geeft uiteraard geen zier om het Sinterklaasfeest, met of zonder Zwarte Piet. Hij zaait tweedracht om er zelf beter van te worden. Vrijwel elke dag verschijnen er nepberichten en vaak na een paar dagen worden deze berichten verwijderd. Wat blijft is de meningsvorming van hen die deze berichten geloven. Zij denken echt dat Sylvana belooft heeft ons land te verlaten (niet waar). Zij denken echt dat drie DJ’s een fanclub voor Zwarte Piet hebben opgericht (niet waar), dat Albert Heijn alle artikelen die gerelateerd kunnen worden aan Zwarte Piet uit de handel neemt (niet waar), dat koningin Maxima heeft opgeroepen de traditie te respecteren (niet waar), dat Dieuwertje Blok is opgestapt als presentatrice van het Sinterklaasjournaal (ook niet waar). Inmiddels loopt het aantal nepberichten in de tientallen en hoewel het hartje zomer is deelt half Nederland nepnieuws over Zwarte Piet. De enige die daar beter van wordt is de haatzaaiende beheerder van deze Sinterklaaspagina.

Een aantal mensen probeert te waarschuwen voor deze haatzaaierij maar zij worden vaak niet geloofd of zelfs uitgescholden voor landverrader (en dat is nog netjes met wat bijv. Sylvana Simons, Glennis Grace en Jörgen Raymann over zich heen kregen). Sommige voorstanders van Zwarte Piet zeggen zelfs: “Ook al is het niet waar, het zou waar moeten zijn en daarom deel ik het.” De kromme redenaties om het onderbuikgedrag te rechtvaardigen zijn eindeloos. En het bijzondere is: veel mensen die waarschuwen voor nepnieuws zijn niet per sé tegen Zwarte Piet maar wel tegen degenen die het feest en de discussie moedwillig verpesten. Als dank worden ze verguisd, hun berichten als spam gerapporteerd en bovendien geblokkeerd.

Advies

Dit bericht over een Zwarte Piet bij de Nijmeegse vierdaagse is vals. Deel het daarom niet. Informeer anderen dat de pagina van Sinterklaas en Zwarte Piet alleen maar nepnieuws verspreidt met als doel het Sinterklaasfeest voor iedereen te verpesten.
Dit geldt ook voor de zusterpagina’s: Hand in Hand, Gezocht, 4 en 5 mei, De Efteling is niet racistisch.

Meer lezen / bronnen

http://www.omroepbrabant.nl/?news%2F252224602%2FZware…uitgevallen.aspx
https://www.facebook.com/4DaagseJournaal/
https://www.youtube.com/watch?v=ZWa0-o6224o
https://www.ah.nl/over-ah/pers/actualiteiten/bericht?id=1199446
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/782200925274007/
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/772761606217939

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

101 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top