Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Zweden op voet van burgeroorlog

Het weblog Fenixx.org keert zich stevig tegen de islam en massa-immigratie. Dat gebeurt echter zo vaak met verzonnen en ander niet serieus te nemen verhalen dat je zo langzamerhand kunt zeggen dat er sprake is van een satirisch weblog. Is er in Zweden een burgeroorlog gaande? Zet Zweden het leger in op islamitische bendes? Nee, dat verzint Fenixx allemaal erbij.

Achtergrond

Fenixx schrijft:

De Zweedse premier Stefan Löfven sluit militair ingrijpen niet uit tegen de escalerende misdaad die door de vele islamitische bendes in het land wordt gepleegd, wat in feite betekent dat Zweden in een staat van burgeroorlog terecht zou komen.

Is er een burgeroorlog gaande? Wat klopt er van dit verhaal? Vrijwel niets.

1. “De Zweedse premier Stefan Löfven sluit militair ingrijpen niet uit tegen de escalerende misdaad …”

Dit heeft de Zweedse premier inderdaad na een debat gezegd, volgens bepaalde Zweedse media. Een dag later heeft hij dat genuanceerd. In een verklaring verduidelijkte de premier dat de strijdkrachten de taken van de politie niet moeten overnemen, maar dat nauwere samenwerking tussen de autoriteiten niet is uitgesloten. Hieronder vallen het leger, maar ook de douane, belastingdienst, etc. Specifiek noemt de eerste minister ondersteuning op gebied van vervoer. Er is dus geen sprake van een militair ingrijpen.

2. “… die door de vele islamitische bendes in het land wordt gepleegd …”

In geen enkel artikel over dit onderwerp is sprake van islamitische bendes, ook niet in de door Fenixx aangehaalde bron. De premier heeft hier ook met geen woord over gerept. Dit gedeelte is erbij verzonnen. Het onderwerp is zware criminaliteit in het algemeen.

3. “… wat in feite betekent dat Zweden in een staat van burgeroorlog terecht zou komen.”

Ook hier heeft de premier niets over gezegd. Het inzetten van militairen tegen criminelen heeft ook niets met een burgeroorlog te maken. Ook  Nederlandse militairen worden regelmatig ingezet voor allerlei diensten, waaronder ondersteunen van de overheid (bijvoorbeeld provincies en gemeenten) bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp, zowel nationaal en internationaal. Militairen dragen bij aan terreurbestrijding en beveiliging, allemaal volkomen normaal. Een burgeroorlog wordt algemeen gezien als de gewapende strijd tussen bevolkingsgroepen (burgers) van een land tegen elkaar. Daar is hier geen sprake van.

De Zweedse premier verklaarde dat er ook nu al een samenwerking is tussen politie en defensie. “Laat de autoriteiten dan kijken naar wat we samen meer kunnen doen en focus houden op waar dit over gaat: deze ernstige georganiseerde misdaad doorbreken”, zegt Löfven.

Zweden kampt wel dus degelijk met grote problemen. Er zijn veel achterstadswijken die in de jaren ’60 en ’70 uit de grond zijn gestampt, waar nu veel migranten wonen en waar armoede heerst maar ook criminaliteit en drugshandel woekeren. Er is zeer zeker sprake van radicaliserende jongeren. Tegelijk werken de mensen in die wijken ook juist samen om die radicalisering tegen te gaan.

Fenixx.org plaatst bij dit artikel een afbeelding van een stad die in brand staat en verhaalt over de toenemende criminaliteit in Zweden, als gevolg van de honderdduizenden ‘vluchtelingen’ uit het Midden-Oosten. Volgens Fenixx zijn de scholen een puinhoop en ziekenhuizen verkeren in chaos. Je zou zeggen dat het tijd is voor het uitroepen van de noodtoestand maar niets is minder waar.  Volgens de regering is de toename van de ernstige criminaliteit geen gevolg van het groeiend aantal immigranten in Zweden, maar te wijten aan bendegeweld.
Fenixx wil ons graag doen geloven dat alle problemen in Zweden het voorspelde gevolg zijn van de recente vluchtelingeninstroom. Het is moeilijk hier een gefundeerde uitspraak over te doen. Toch is duidelijk dat Fenixx hier zwaar overdrijft. Veel bendeleden hebben weliswaar een migrantenachtergrond, dat maakt nog niet dat er sprake is van ‘islamitische bendes’. Ook gaat het niet om vluchtelingen die recentelijk naar Zweden zijn gekomen maar om tweede-generatie immigranten. De Zweedse politie noemt het daarom eerder een segregatieprobleem dan een migratieprobleem. De meeste daders zijn in Zweden geboren.

Elseviers Weekblad plaatste vandaag ook een artikel met de kop “Zweden wil leger inzetten tegen geweldsexplosie probleemwijken”. Kennelijk heeft men ook daar de actualiteit gemist: premier Stefan Löfven verklaarde geen militairen tegen criminele bendes in te gaan zetten. De minister van justitie, Morgan Johansson, noemt het inmiddels allemaal een misverstand.

Samengevat: de bewering dat Zweden op de rand van een burgeroorlog staat doordat het leger gaat ingrijpen tegen islamitische bendes, is niet waar. Fenixx.org verzint van alles rondom een uitspraak die verkeerd is geïnterpreteerd. Er is niet gedoeld op militaire interventie.

Advies

Deel geen berichten van fenixx.org. Deze site verspreidt onwaarheden over de gevolgen van massa-immigratie. Het bericht over een aanstaande burgeroorlog in Zweden is niet waar.

Meer lezen / bronnen

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lofven-vill-inte-satta-in-militar
https://www.svd.se/lofven-nya-besked-vill-inte-satta-in-militar
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/krijgsmacht/vraag-en-antwoord/wat-doet-het-nederlandse-leger
https://fenixx.org/2018/01/19/zweden-op-voet-van-burgeroorlog/
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nils-karlsson-mp-direkt-lojligt-att-snudda-vid-tanken
https://www.facebook.com/stefanlofven/posts/2036195413088009
https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/01/zweden-wil-leger-inzetten-tegen-plotselinge-geweldsexplosie-578225/
https://nos.nl/artikel/2197840-de-zweedse-probleemwijken-waar-de-politie-wordt-bekogeld-met-granaten.html
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/19/interviewfredrik-gardare-politie-zweden-iedere-dode-leidt-weer-tot-een-nieuwe-dode-a1589079
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2167422-in-zweedse-voorsteden-verloopt-integratie-moeizaam.html
https://www.volkskrant.nl/buitenland/deze-burgerwacht-van-wandelende-moslima-s-houdt-zweedse-jeugdcriminelen-in-toom~a4557324/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1623 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top