Connect with us

Hoaxmelding

LASTER

Jenny Douwes: voor behoud Zwarte Piet (HOAX)

We kunnen wel stellen dat het proces rond de ‘Blokkeerfriezen’ een onderwerp van nationaal belang is geworden. Dat maakt dat allerlei dubieuze Facebookpagina’s er bovenop duiken en hun eigen nepnieuws in elkaar flansen. Zo wordt keer op keer gesuggereerd dat de actie op de A7 ging over het behoud van Zwarte Piet. Dat is niet waar.

Achtergrond

Pagina’s als Ik ben Zwarte Piet Fan (ja, daar is hij weer) en Trotse Nederlanders verspreiden nepberichten over de Blokkeerfriezen en in het bijzonder initiatiefnemer Jenny Douwes. Voorbeelden:

“Oproep Jenny Douwes: – “De rechtbank doet op vrijdag 9 november uitspraak in de zaak van de Blokkeerfriezen. Wij vragen Nederland om achter ons te staan voor het behoud van Zwarte Piet” Ja, ik sta achter Jenny Douwes en de Blokkeerfriezen door deze oproep massaal te DELEN!!”

“De rechtbank doet op vrijdag 9 november uitspraak in de zaak van de Blokkeerfriezen. Wij vragen Nederland om achter ons te gaan staan voor het behoud van “Zwarte Piet” steun de Nederlandse traditie door deze oproep massaal te DELEN!!”

Of

“Landelijke oproep: – “Wij vinden dat Jenny Douwes een lintje moet krijgen in plaats van een geldboete en een taakstraf” Jenny Douwes vraagt de steun van Nederland door dit bericht te delen!!! 

In alle gevallen geldt: Jenny Douwes heeft niets met deze pagina’s te maken en ze heeft geen oproepen gedaan in de trant zoals hier wordt beweerd. Ze roept daarom op haar eigen Facebookprofiel en Twitteraccount op om deze pagina’s en berichten te rapporteren als nepnieuws.

Het probleem is dat Jenny woorden in de mond worden gelegd die ze niet heeft gezegd. Het protest op de snelweg A7 had niets te maken met de kleur van Zwarte Piet of het behoud van de Zwarte Pieten-traditie. Het was niet eens tegen de ideeën van de groepering KOZP (Kick Out Zwarte Piet). De blokkade was er op gericht te voorkomen dat activisten de feestelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum zouden verstoren. Het was de bedoeling de bus met demonstranten daarvoor voldoende te vertragen. Omdat de demonstranten vergunning hadden is Jenny voor het veroorzaken van de blokkade voor de rechter gedaagd wegens opruiing.

Tijdens de rechtszaak in Leeuwarden werd door pro-Pieten gedemonstreerd voor het behoud van Zwarte Piet.

Bron: RTL Nieuws

Veel mensen denken dat Jenny Douwes deze acties steunt en voorvechtster is voor het behoud van de traditionele Zwarte Piet. Dat is niet zo en daar neemt ze ook uitdrukkelijk afstand van. Ze maakte zich zorgen om de kinderen in Dokkum en de tegenactie op de A7 was ludiek bedoeld. Ze zei voor de rechtbank (vrij vertaald uit het Fries): “Ik ben helemaal niet pro-Piet. Ik heb genoeg vrienden die tegen Piet zijn. Daar gaat het helemaal niet om. Ik wil gewoon geen gedoe tussen de kinderen”.

Douwes heeft zeker opvattingen over de discussie over Zwarte Piet. Ze baalt dat “een klein clubje activisten zijn mening doordrukt en dit soort discussies altijd door hen wordt gekaapt”. Maar ze is ook pragmatisch: “In de ene plaats blauwe Pieten, mocht daar behoefte aan bestaan – wat ik sterk betwijfel. En in de andere plaats Zwarte Pieten. Wat is daar problematisch aan?”, zegt ze tegen de Volkskrant.

Bij bovengenoemde gevallen van nepnieuws maakt Jenny Douwen zich dus boos om pro-Pieten die haar naam misbruiken voor het doordrukken van hun mening. Een deel van de berichten is inmiddels verwijderd. Het doel van deze pagina’s is like-farming en het beïnvloeden van de publiek opinie met nepnieuws.

Conclusie

Jenny Douwes heeft zich niet uitgesproken voor behoud van Zwarte Piet en noemt zichzelf niet pro-Piet. De lasterlijke berichten over haar en de Blokkeerfriezen waarin de relatie wordt gelegd met het behoud van Zwarte Piet zijn dus nep.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/jenny.douwes/posts/10214173893165173
https://www.facebook.com/jenny.douwes/posts/10214172041398880
https://www.nu.nl/weekend/5523026/zo-wordt-nepnieuws-ingezet-bij-zwartepietendiscussie.html
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4443251/rechter-onwel-zaak-zwarte-piet-demonstranten-stilgelegd
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4447136/hoofdrolspeelster-anti-zwarte-piet-actie-snelwegblokkade-was
https://www.rtllatenight.nl/nieuws/artikel/4449311/blokkeerders-en-demonstranten-sinterklaasintocht-lijnrecht-tegenover-elkaar
https://twitter.com/BrittaRTLNieuws/status/1050297026213072896
https://www.lc.nl/friesland/Derde-dag-zitting-blokkade-Friezen-wij-zijn-geen-racisten-23653141.html
https://www.volkskrant.nl/mensen/jenny-douwes-werd-het-gezicht-van-de-pro-zwarte-pietenbeweging-ik-ben-natuurlijk-wel-een-lompe-harde-friezin-~b8dab159/
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/boegbeeld-a7-blokkade-jenny-douwes-het-moest-een-spontane-ludieke-actie-zijn-~b4e02f59/
https://www.trouw.nl/samenleving/de-blokkade-was-ludiek-bedoeld-zegt-verdachte-van-zwarte-piet-tegenactie~a0b5f30f/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1573 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top