Connect with us

Hoaxmelding

Klopjacht op dierenbeul

LASTER

Klopjacht op dierenbeul

De naam Frans K. hoeft maar bij sommige dierenliefhebbers te vallen en ze gaan direct door het lint. En het is waar: deze man is veroordeeld voor het doden van twee honden en verwaarlozen van een derde. Maar is hij een hondenverkrachter en is hij onlangs in Oostenrijk gesignaleerd? Nee. Daar is geen bewijs voor.

Achtergrond

In een Oostenrijkse krant van 15 februari 2016 staat een artikel over een 50-jarige Nederlander die aan de kant is gezet aan de Sloveens-Oostenrijkse grens. Hij bleek in zijn busje 14 honden en 9 katten te vervoeren. Omdat de man hiervoor geen vergunning had is hij teruggestuurd naar Slovenië.

Iemand heeft een bericht verspreid in het Duits en Engels dat het om Frans K. zou kunnen gaan. Dit bericht heeft een hoog speculatief gehalte: “Es wäre möglich, dass es sich um diesen oa. Mann handelt”. Die suggestie is door diverse mensen als waarheid overgenomen en ook door Steunpunt voor dieren gedeeld.

Wat zijn de feiten?
Frans K. is een zwakbegaafde man die in 2013 is veroordeeld voor het doden van twee honden en verwaarlozen van een derde. Het is door deskundigen uitgesloten dat hij dieren verkrachtte.
Frans K. is destijds veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf, een taakstraf van 160 uur, een verplichte behandeling en een verbod op het houden van dieren voor een periode van drie jaar.

Begin 2015 kwam Steunpunt voor dieren met een verhaal over de vermeende hernieuwde activiteiten van Frans K. Hij zou op Marktplaats op zoek zijn naar zieke of gehandicapte honden. Hier bleek niets van te kloppen. Het bericht op Marktplaats was niet van Frans K. maar van iemand die juist voor hem wilde waarschuwen.

Nu gaat Steunpunt voor dieren opnieuw in de fout. Wederom wordt valselijk beweerd dat Frans K. dieren verkrachtte. Maar hij zou ook de persoon zijn die in Oostenrijk was gesignaleerd. Aangezien Steunpunt voor dieren al jaren aandacht aan Frans K. besteedt zou je verwachten dat men bekend zou zijn met zijn leeftijd. Frans K. is op dit moment 43 jaar en daarom kan hij niet de man zijn die bij de Oostenrijkse grens werd staande gehouden. Opvallend is dat het aantal honden zomaar van 14 naar 15 is gestegen. Het geeft een beetje aan hoe goed men de bronnen onderzoekt.

Er zijn mensen die niet goed lezen en denken dat Hoaxmelding de behoefte heeft dierenbeulen te verdedigen. Waarschijnlijk zijn zij niet eens tot deze zin gekomen met lezen maar ik zeg het toch maar: het gaat om de feiten en anders niets.

Inmiddels heeft Steunpunt voor dieren de tekst bij de link gewijzigd maar de link wel laten staan. De tekst is echter niet actueel maar van het eerdere bericht uit 2015. Steunpunt voor dieren zegt verder in een reactie: “een foto van sinterklaas is ook laster als we die plaatsen”. Dat zegt wel iets over de manier waarop deze pagina met de waarheid omgaat.

Frans K. heeft weerzinwekkende dingen gedaan en is daarvoor veroordeeld. Tot op heden is er geen aanleiding te veronderstellen dat hij de voorwaarden van zijn proeftijd overtreedt. Met andere woorden: er is hier sprake van laster, waar mogelijk ook naamgenoten last van hebben. Frans K. heeft zich dus van zijn meest onfrisse kant laten zien, hem beschuldigingen van dingen die hij niet heeft gedaan geeft de echte hondensmokkelaars vrij spel.

Advies

Deel de berichten over vermeende activiteiten van Frans K. niet. Die berichten zijn aantoonbaar onjuist.

Meer lezen / bronnen

Meer lezen / bronnen:
https://www.facebook.com/steunpuntvoordieren/posts/823265701118995
https://www.facebook.com/mandy.domenie/posts/833271276799975
http://www.nachrichten.at/2147637
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/…Frans-K.dhtml
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/…/387042204789883

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Reacties

Aantal keer bekeken

7 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top