Connect with us

Hoaxmelding

LASTER

Niemand zal wat winnen bij het rad van de Staatsloterij (HOAX)

Wantrouwende mensen heb je overal. Wantrouwende mensen die ergens geen verstand van hebben maar wel een oordeel heb je ook. We hadden ze onlangs die meenden dat ze met een apparaatje van drie euro konden aantonen dat ons kraanwater kankerverwekkend is. Nu het verhaal van een man die meent aan te tonen dat de Staatsloterij vals speelt met hun rad van fortuin.

Achtergrond

Deze man, we noemen hem Harry, houdt niet van vragen over zijn ontdekking. Hij verwijdert je vragen en blokkeert je dan volledig. Harry vermoedt een complot. Hij beschuldigt degenen die twijfelen aan zijn filmpjes ervan dat ze voor de Staatsloterij werken. Wie hem niet gelooft voegt hij toe “pak f de vasaline en la je naaie”.

We kennen waarschijnlijk allemaal de acties van de Staatsloterij met het rad van fortuin. Je komt ze in veel steden tegen. Harry heeft een hekel aan deze acties. Hij heeft namelijk ontdekt dat er gewicht aan de achterkant van zo’n wiel is geplakt. Hij is ervan overtuigd dat de Staatsloterij ons een rad voor de ogen draait en met dit gemanipuleerde wiel wil voorkomen dat je iets wint. In twee filmpjes op internet probeert hij zijn gelijk te bewijzen. Die filmpjes worden dan door anderen overgenomen en veel gedeeld.

Wat zegt Harry in een filmpje?

“Mensen mogen draaien en draaien ze een wit visje hebben ze winst. Maar check eens aan de achterkant, voor de gein hè, als ie helemaal gewoon vrij zou zijn dan zou je het kunnen geloven toch? Maar kijk hier , er zitten gewoon loodjes op, snap je, dus volgens mij maakt het niet uit waar je mee draait, hoe je het ook wendt of keert, je wordt altijd genaaid door de Staatsloterij. “

In een ander filmpje komt hij tot de schokkende ontdekking:

“Bij deze zitten er maar drie op! Bij die andere zaten er zes op.

De Staatsloterij heeft een eigen filmpje en Harry wordt door de Staatsloterij uitgenodigd op kantoor om het wiel in werking te zien en uitleg te krijgen. Hij neemt de uitnodiging aan maar komt vervolgens niet opdagen. Hij heeft zijn mening namelijk al klaar: het wiel is gemanipuleerd.

Het zit zo, volgens Harry:

“de bedoeling is duidelijk eerst lid worden en dan mag je draaien en kan je een extra lot winnen maar de loodjes zitten op de blauwe vakken achterop en dat is geen winst. bij het filmpje van de staatsloterij zelf zitten ze achter het oranje vlak en dan wel winst”

Als dit waar was zou er sprake zijn van een pure misleiding en dan ook nog op een opvallende manier. De vraag is echter wat Harry nou heeft aangetoond. Heeft hij aangetoond

  • dat het wiel vaker op de blauwe vakken stopt?
  • dat de Staatloterij hier voordeel bij heeft?
  • waarom bij beide gecontroleerde wielen het gewicht niet onderaan zat maar juist boven?
  • waarom in beide gevallen het gewicht niet midden in een blauw vak zit maar scheef of zelf op de grens van twee vakken?
  • waarom de gewichten bij beide wielen verschillend is?
  • waarom deze gewichten, als ze tot doel hebben het spel te beïnvloeden, zo zichtbaar zijn aangebracht?

Het antwoord is uiteraard: nee. Harry heeft helemaal niks aangetoond. Het hele verhaal over de manipulatie van de uitslag van dit apparaat is uit de duim gezogen. Het  gaat Harry niet om de views maar als dit door anderen veel wordt gedeeld is hij maar wat trots. Delers als Tajine Nibawn hebben veel viewers, Faatje en KlaagBook Nieuws Sport & Politiek idem dito. Samen zijn de filmpjes honderdduizenden keren bekeken.

Hoe zit het wel?

Om bij het spel te beginnen: het verhaal van Harry klopt niet. De volgorde is niet dat je lid moet worden en dan mag draaien maar precies andersom. Iedereen van 18 jaar en ouder mag draaien, zelfs drie keer. Draai je een prijs dan kun je die alleen in ontvangst nemen als je zelf een lot koopt. De Staatsloterij is er dus jij bij gebaat als mensen wél een winnend vak draaien. En dat gebeurt bij drie keer draaien in 87,5% van de gevallen. Doordat mensen het gevoel hebben te winnen zijn ze eerder geneigd een lot te kopen of zelfs een abonnement af te sluiten.

Volgens Harry is het de bedoeling dat het wiel op een blauw vak draait. Maar iemand die met dit spel verliest heeft geen behoefte aan een lot. Uiteraard is het niet de bedoeling van de Staatsloterij mensen het gevoel te geven dat je toch niet kunt winnen. Dat zou zeer slecht zijn voor de handel.

Foto: AD.nl

Dan het wiel zelf. Vrijwel elk wiel dat geproduceerd wordt is in onbalans. Dan kan omdat het materiaal waarvan het wiel wordt gemaakt niet homogeen is. Als er luchtbellen aan de ene kant zitten zal de andere kant zwaarder zijn en dus de draaiing van het wiel beïnvloeden. Het kan ook zijn dat het wiel een afwijking heeft in de maatvoering. Het is niet 100% rond, het gat zit niet 100% in het midden, het is niet overal even dik, etc. Ook de as kan een kleine afwijking hebben. Het resultaat is dat bij een aantal keer draaien een bepaalde kant vaker boven komt.

In veel gevallen waarin een wiel geproduceerd wordt zijn deze afwijkingen niet van belang of is te afwijking te klein om van invloed te zijn. Er zijn enkele gevallen waarin het van belang is dat een wiel (bijna) perfect in balans is: bij gokspelen en als een wiel een grote snelheid krijgt. Bij gokspelen met een wiel (rad van fortuin, roulette) wil je dat elk vak een gelijke kans heeft. Bij auto’s en machines waar wielen een grote snelheid hebben zullen bij onbalans trillingen optreden die tot grote schade en ongelukken kunnen leiden. Bij auto’s leiden niet-gebalanceerde wielen tot meer slijtage en hoger brandstofverbruik en een verminderd comfort.

Het balanceren gebeurt door het wiel te draaien en de afwijking te meten. Voor autowielen zijn daar speciale apparaten voor. De afwijking kan gecompenseerd worden door het aanbrengen van kleine gewichtjes op de kant die het lichtst is. Deze gewichtjes zijn algemeen in de handel verkrijgbaar in plakjes van 5 of 10 gram en zijn voorzien van een plakstrip. Hoewel ze vaak ‘loodjes’ worden genoemd zijn ze in werkelijkheid vaak van ijzer. De wielen in deze filmpjes zijn voorzien van loodjes met merkteken Fe5 (ijzer 5 gram). Omdat de wielen niet exact hetzelfde zijn heeft het ene wiel 3 loodjes en het andere 6, op verschillende plaatsen.

Foto: aliexpress.com

Het wiel bestaat uit  afwisselend 10 vakken blauw en tien vakken oranje met een wit visje. Het is bijna onmogelijk de uitslag van dit spel significant te beïnvloeden met een gewichtje van een paar gram. Als je als organisator zeker wilt weten dat de speler verliest moet je een erg groot gewicht aanbrengen. Je zou dan ook eerder een wiel met maar twee of vier vakken maken en niet met 20.

Reactie van de Staatsloterij:

“We lezen dat er commotie is ontstaan naar aanleiding van deze video. Het is inderdaad zo dat er elementen achterop het rad zitten. Deze zijn bedoeld vanwege de dichtheid van het PVC-materiaal waarmee het rad is gemaakt: deze verschilt per rad altijd. De bedoeling van het spel is dat elk segment van het rad evenveel kans maakt. De hoeveelheid gewichtjes wordt bepaald door de dichtheid van het PVC-materiaal. Elk rad wordt voor uitlevering door de fabrikant getest, of deze goed is uitgebalanceerd. We kunnen dus verzekeren dat deze geen invloed hebben op het draaien van het rad en de uitkomst van het spel.”

Conclusie

Mensen die beweren dat  het bekende wiel van de Staatsloterij zo is gemanipuleerd dat je minder of geen kans hebt om te winnen hebben

  1. het spel niet begrepen
  2. snappen niet wat die gewichtjes doen.

Daar komt bij dat de maker van deze filmpjes is zo vooringenomen is dat zijn conclusie al bij voorbaat vast stond. Er is geen enkel bewijs geleverd dat de uitkomst van deze trekking is gemanipuleerd. Er zijn gewichtjes gezien en daar is een heel complot om bedacht zonder dat er naar de feiten is gekeken. Laster dus.

Meer lezen / bronnen

Klik hier voor dit bericht op Facebook
Bedankt dat je onze website hebt bezocht. Als je dit artikel nuttig en informatief vindt volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram. Hiermee blijf je op de hoogte van de laatste hoaxes en andere misleidende berichten op Facebook.

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

10611 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top