Connect with us

Hoaxmelding

LASTER

Poes mishandeld en verbrand

Deze jongen heeft in een agressieve dronken bui een kat vrijwel dood getrapt en in een vuur gegooid. Dat was niet de kat op de foto. Het gebeurde in Engeland in 2014 en de dader is voor het vergrijp veroordeeld. Deze oproep is daarom zinloos en valt onder smaad.

Achtergrond

Er is iets bijzonders met dierenleed op Facebook. Mensen raken volledig van de kook van zo’n oud verhaal met foto van een onbekende jongeman, schelden hem uit, bedreigen hem massaal. Er ontstaat een ware volkswoede over iets wat achterhaald is. Tegelijk maken we ons amper druk om een recente brand in een varkensstal waar 20.000 dieren levend verbranden. Andere oorzaak maar hetzelfde leed, alleen 20.000 keer erger. Het is algemeen onderkend dat mensen moeite hebben de proportie van leed en gevaar rationeel te beoordelen. We zijn banger voor terrorisme dan voor verkeer terwijl de kans dat je in Nederland door een verkeersongeluk om het leven komt vele malen groter is. Zelfs de kans te overlijden door blikseminslag is groter.

Dit soort berichten voorziet kennelijk in een behoefte, getuige de meer dan 56.000 keer dat dit kattenleed is gedeeld. Er zijn zelfs groepen op Facebook waar gruwelijke plaatjes van gewonde en mishandelde dieren worden gedeeld en waar dierenliefhebbers zich naar hartenlust te buiten kunnen gaan aan het verzinnen van straffen waarvan een gemiddelde IS-beul het schaamrood op de kaken krijgt. Ook dat laat zien tot welke gruwelijkheden een mens in staat is, zelfs wanneer hij niet dronken is. Je vraagt je af waarom mensen dergelijke dingen doen. Het spreekt vanzelf dat dit bericht het ook goed doet op clickbait-websites want met commotie over dierenleed is geld te verdienen.

De verspreider van dit verhaal, ene Hannes Roelfsema, deelt aan 1 stuk door filmpjes en foto’s en lijdt duidelijk aan een gebrek aan aandacht. Een aantal van die berichten is zoetsappig, andere ademen moslimhaat en vallen onder extremistische propaganda. We hebben in de afgelopen 24 uur meer dan 300 berichten van zijn hand geteld. Logischerwijs bestaat een deel van die berichten uit hoaxes en andere misleiding. Als je zoveel plaatst heb je geen tijd om het te controleren. Hoogstwaarschijnlijk maakt het hem ook niets uit want anderen wijzen hem er op dat zijn berichten fouten bevatten.

Het verhaal van de jongen op de foto is als boven beschreven, al denken veel mensen dat het recentelijk in Nederland is gebeurd. De foto van de kat komt van een ander voorval in Amerika in 2012. Een kat met kittens is verbrand toen een man een stapel afgevallen bladeren in brand stak. Het is onzeker of hij dat expres deed. Het belasteren van iemand die onschuldig is, is uiteraard strafbaar. Kwaadspreken over iets wat echt gebeurd is, is ook verboden en valt onder smaad. Verzachtende omstandigheden zijn algemeen maatschappelijk nut maar dat is hier overduidelijk niet het geval. We kunnen wel stellen dat het enige doel hier is: ophitserij.

Advies

Deel het bericht over de kattenbeul niet. Het is onvolledig, verouderd en zet alleen aan tot haat.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/hannes.roelsema/posts/132206147385773
http://pictures-of-cats.org/were-mother-cat-and-her-kittens-deliberately-set-on-fire.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2942242/Teenage-…-court.html
http://www.thecuriouscosmopolitan.com/harde-cijfers-…-af/
http://www.wetrecht.nl/smaad/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

112 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top