Connect with us

Hoaxmelding

LASTER

Respectloze gozer – Dit is de damschreeuwer

Diverse obscure accounts op Facebook en Twitter kunnen het niet nalaten deze media als schandpaal te gebruiken. Voorafgaand aan de 2 minuten stilte tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam was een schreeuw te horen. De ordeverstoorder werd direct opgepakt door de politie. Is het deze blonde jongeman? Nee, dat verhaal is pure laster.

Achtergrond

De volledig tekst luidt:

“Respectloze gozer: – “Dit is de damschreeuwer vlak voor 20.00 uur. Hij wilt aandacht, dat kan hij nu krijgen! Deel deze foto massaal, laat zien wie deze respectloze gozer is” Dit is inderdaad erg respectloos door zijn foto nu massaal te delen! 

Het bericht werd verspreid door o.a. de Facebookpagina ‘Vrijheid geef je door’. Daar is het na protesten en meldingen aan Facebook inmiddels verdwenen. Op diverse accounts is het nog steeds te vinden, zoals op Facebook bij 112journaal’, op Twitter bij ‘PVV Supporters NL en andere. Vanaf het privéaccount van ene Dhr Gegewordt het momenteel veelvuldig gedeeld. 

De Facebookpagina ‘Vrijheid geef je door’ is eigendom van een beruchte like-farmer en gelinkt aan een netwerk van neppagina’s, waaronder ‘Koningsdag‘, ‘Stop Zinloos Geweld’, ‘Boycot Rapper Boef‘,  ‘Gezocht‘, ‘Hoe word ik miljonair‘, ‘Hand in Hand‘, ‘Zwarte Piet moet blijven‘, ‘Zwarte Piet Fan‘, ‘Ik Ben Zwarte Piet Fan‘, etc.  Die laatste pagina maakt sinds 1 mei furore met een nepbericht  waarin de NTR toegezegd zou hebben dat Zwarte Piet definitief zwart blijft als dat bericht voor 5 december 2018 minimaal 1 miljoen keer gedeeld zou worden. Volledig uit de duim gezogen. Maar zelfs als de mussen dood van het dak vallen, dit soort nepverhalen over Zwarte Piet worden geslikt voor zoete koek.

De gewetenloze beheerder van deze pagina’s grijpt steevast nieuws van nationaal belang aan om mensen te misleiden. Vorig jaar werd  bijvoorbeeld de vermissing van Anne Faber gebruikt om likes te scoren. Elk jaar wordt de discussie rond Zwarte Piet opgehitst voor meer likes.

Terug naar de Damschreeuwer. Dat is niet de jongeman op de foto. Dit betrof een 22-jarige toerist die eerder op de avond werd opgepakt voor openbare dronkenschap. De man die werkelijk hiervoor is aangehouden is een 55-jarige man van Indische afkomst. De Damschreeuwer is inmiddels vanwege zijn geestelijke gemoedstoestand door de politie overgedragen aan een hulpinstelling.

Sommige mensen hebben wellicht onbewust deze foto gedeeld maar pagina’s als ‘Vrijheid geef je door‘ doen dat expres. De beheerder van die pagina’heeft een rijke historie aan nepberichten, laster, misleiding en like-farming. Dat het lucratief is blijkt wel want hij doet dit al een paar jaar.

Advies

Deel geen lasterlijke berichten over de Damschreeuwer. Ook andere berichten van uit het netwerk van ‘Vrijheid geef je door’ zijn nep en/of lasterlijk.

Meer lezen / bronnen

https://www.kijk.nl/sbs6/hartvannederland/videos/yj3pY5hLBO1f/damschreeuwer-is-milieu-en-dierenrechtenactivist
http://www.at5.nl/artikelen/181677/drie-aanhoudingen-rond-nationale-dodenherdenking-op-de-dam
https://www.ad.nl/binnenland/geschrokken-broer-damschreeuwer-helft-familie-stierf-in-jappenkampen~a0ea5dc6/
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/laat-een-kaarsje-rondgaan-voor-anne/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1834 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top