Connect with us

Hoaxmelding

LASTER

Sinterklaaspagina blijkt haatzaaier

Beste mensen: STOP NU met het delen van berichten van de pagina Sinterklaas en Zwarte Piet. Die berichten zijn nep.

Achtergrond

Er zijn weinig onderwerpen die de gemoederen zo bezighouden als Zwarte Piet, zelfs al is het hartje zomer. Daar maakt de beheerder van de pagina Sinterklaas en Zwarte Piet dankbaar gebruik van. Het ene na het andere nepbericht laat hij los op Zwarte Piet-minnend Nederland. Van Jörgen Raymann tot de Toppers, van Sylvana Simons tot Chantal Janzen: zij hebben allen deze uitspraken NIET gedaan.

Waarom verspreidt iemand (bijna dagelijks) van dergelijke nepberichten? Waarschijnlijk voor het geld; hoe meer likes hoe beter. En hij geniet van zijn macht. Want je kunt op Facebook van alles over een ander roepen, de persoon in kwestie kan zich nauwelijks verweren. Zelfs kritiek laat de beheerder van die pagina staan, zo zeker is hij van zijn zaak. En als een echte narcist geniet hij waarschijnlijk ook van de aandacht van Hoaxmelding. Veel berichten verdwijnen na een paar dagen nadat het zaadje van de haat is gezaaid. Want veel mensen geloven echt dat Sylvana Simons de hele dag met Zwarte Piet bezig is. “Dat was op het nieuws”, zeggen mensen zelfs als het gaat om nepuitspraken op deze Sinterklaas-pagina. En geconfronteerd met het nepnieuws zeggen mensen zelfs: “Maar ze zou het ook gezegd kunnen hebben!”

Deze pagina is succesvol door nepberichten te plaatsen die veel emotie oproepen. Hiervoor worden bekende Nederlanders als Jörgen Raymann, Paul de Leeuw, Chantal Janzen Official, Ali B, Nick en Simon, Johnny de Mol, Frits Wester en natuurlijk Sylvana Simons woorden in de mond gelegd die zij niet hebben gezegd. Ook de naam van de NTR en het Sinterklaasjournaal worden misbruikt. Zelfs de ontvoering van presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender werd gebruikt. De nepberichten leiden tot scheldpartijen, racisme en bedreigingen met geweld. Wie een sterke maag heeft moet maar eens door de reacties scrollen, je wordt bijna misselijk van de haat en onredelijkheid. Gelukkig zijn er ook mensen die tegengas geven maar die zijn helaas in de minderheid.

Advies

Voor of tegen Zwarte Piet, laat je niet uit de tent lokken door haatzaaiers die geen respect voor jullie en geen respect voor het Sinterklaasfeest hebben. De pagina Sinterklaas en Zwarte Piet verspreidt uitsluitend nepnieuws. Deel geen berichten van deze pagina. Rapporteer de pagina en de berichten bij Facebook.

De pagina Sinterklaas en Zwarte Piet heeft zusterpagina’s – van hetzelfde soort: Hand in Hand, Gezocht, 4 en 5 mei, De Efteling is niet racistisch

Zie ook eerdere berichten over deze pagina:
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/774843706009729
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/773617319465701
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/772761606217939
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/694326877394746

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Reacties

Aantal keer bekeken

241 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top