Connect with us

Hoaxmelding

LASTER

Sylvana: Zwarte Piet blijft zwart en ik verlaat Nederland (2018)

Het is weer zomer en de haatzaaiende like-farmers kruipen weer in grote aantallen onder hun stenen tevoorschijn. Massaal worden weer valse berichten over bekende Nederlanders en Zwarte Piet verspreid. Zoals zo vaak wordt ook Sylvana Simons gebruikt om veel likes binnen te slepen. Opnieuw met het nepverhaal dat ze belooft Nederland te verlaten. En opnieuw tuinen tienduizenden haatverspreiders er in.

Achtergrond

Al enkele jaren worden we overspoeld met nepberichten over Zwarte Piet. Like-farmers hebben namelijk ontdekt dat er veel geld te verdienen valt als je pagina veel volgers krijgt. Die volgers krijg je als je mensen zout in de open wonden gooit. Zo’n open wond is Zwarte Piet. Veel mensen zijn de discussie hierover spuugzat en wat doen deze criminelen dus: ze beginnen al in mei met nepberichten over bekende Nederlanders die iets van Zwarte Piet vinden. En gek genoeg: honderdduizenden die deze discussie zat zijn gaan juist die berichten delen en houden het daarmee springlevend. Heel veel sentiment rondom Zwarte Piet en bijv. Sylvana Simons blijkt veroorzaakt door dit soort razend populaire hoaxes. Kennelijk voelen veel mensen dat hen persoonlijk iets vreselijks is aangedaan. Ondertussen wordt er een levensgevaarlijk klimaat gecreëerd.

De tekst van deze hoax:

“Dringende oproep: – “Sylvana Simons gaat de weddenschap met Johan Derksen aan: Zwarte Piet blijft zwart en ik verlaat Nederland per direct als dit bericht 1 miljoen keer is gedeeld” Dit gaan wij redden Sylvana Simons door dit bericht massaal te delen!! 

Veel mensen denken dat dit waar is en veel mensen zijn zelfs van mening dat Sylvana dit al veel eerder heeft beloofd. Ze zou daarom ook nog eens onbetrouwbaar zijn. De waarheid is, is dat dit bericht al een paar keer eerder voorbij is gekomen, in verschillende varianten. Maar Sylvana Simons heeft dit nooit gezegd. Ze heeft geen enkele belofte gedaan gedaan die hier maar in de verste verte op lijkt en geen weddenschap afgesloten. Het is erg naïef om te denken dat de Pieten-discussie stopt door een bericht 1 miljoen maal te delen. Daar krijgen we immers alleen maar meer discussie van.

Like-famers als deze misbruiken bekende Nederlanders, maar ook slachtoffers van misdaad als Anne Faber. Iedereen die deze berichten deelt helpt actief mee aan het verspreiden van haat. Uiteraard is de enige manier om de Pieten-discussie enigszins in toom te houden heel simpel: stop met het delen van deze onzin.

Een pagina die dit soort haatzaaierij als middel gebruikt om geld te verdienen:

Dergelijke pagina’s proberen veel likes te krijgen en gaan daarna links delen naar click-bait websites. Per klik kan dan geld verdiend worden. Er zijn dus diverse Zwarte Pieten -pagina’s die niets meer met Zwarte Piet doen. De criminelen achter deze pagina’s hebben hun doel bereikt en dus is Zwarte Piet niet meer interessant. De schade aan het Sinterklaasfeest is echter al aangericht. Gezien het bereik van dit soort pagina’s kunnen we rustig stellen dat hun invloed op het sentiment rond Zwarte Piet veel groter is dan van bekende Nederlanders als Sylvana Simons. De berichten op haar eigen pagina worden hooguit 10 keer gedeeld. Bovendien heeft Sylvana dit jaar nog geen enkel bericht geplaatst over de kleur van Zwarte Piet. Voorbeelden van commerciële Zwarte Piet-pagina’s :

De Zwarte Piet-discussie wordt ook misbruikt om politieke redenen. Zo wil de stichting Cultuur onder Vuur met een Pietenpagina ons overtuigen dat we naar een rechtse orthodox katholieke samenleving moeten. Ook hier wordt buitenlanderhaat gepredikt. Andere pagina’s willen met valse berichten over Zwarte Piet de politieke opinie rond vluchtelingen beïnvloeden.

De reacties op Facebook zijn weer heftig. Haat, racisme en doodsbedreigingen worden volkomen normaal gevonden:

Conclusie

Sylvana Simons heeft nooit een weddenschap afgesloten over Zwarte Piet of een belofte over het verlaten van Nederland gedaan. Deel geen lasterlijke nepberichten over bekende Nederlanders en Zwarte Piet. Stop de discussie en sponsor geen like-farmers.

Meer lezen / bronnen

https://www.hoaxmelding.nl/?s=zwarte+piet

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

23208 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top